Uuden harrastuksen valinnanvaikeus

Oletko itse ollut tilanteessa, missä joudut syystä tai toisesta valitsemaan tai etsimään itsellesi uuden harrastuksen? Olet kenties muuttanut toiseen kaupunkiin tai kokenut jonkin suuren mullistuksen elämässäsi, joka on johtanut siihen, että edellinen harrastus on mahdotonta.

Internet on tiedon valtaväylä

Ennen uusista tai yleensäkään harrastuksista löysi tietoa todella vähän, ja ainoa keino oli paikallinen kirjasto ja sen harrasteosio, jossa saattoi joitain kirjoja löytyä. Silloin oikeastaan ainoat keinot löytää uusi harrastus oli  kirjasto tai paikallinen päivälehti ja sen kerhoilmoitukset. Nykyään meillä on internet, joka kertoo vaikka mitä erilaisista harrastuksista, sekä missä ja koska niitä voi harrastaa. Esimerkiksi jos olet pelannut marketin automaattipelejä, niitä pokeri ja muita seikkailupelejä ja olet kiinnostunut oikeasti tietämään niistä enemmän. Mitä ne ovat ja voiko niitä pelata, vaikka ilman rahaa ajanvietteenä ja harrastuksena. Saat paljon lisää tietoa kolikkopeleistä yksinkertaisella Google haulla ja loppu onkin itsestäsi kiinni ja haluatko oikeasti alkaa pelata ajanvietteenä näitä rahallakin pelattavia pelejä.

Nettipelaamisen hyvät puolet ovat, että yleensä niitä voi pelata missä ja koska vain, kunhan vain on sellainen älylaite (kuten älypuhelin) mukana, joka netissä ja jonka ominaisuudet riittävät pelien pelaamiselle. Esimerkiksi nuo edellä mainitut kolikkopelit ovat viimeisten vuosien aikana kaikki koodattu siten (HTML5), että ne ovat pelattavissa mobiilisti lähes missä ja koska tahansa. 99% kun puhutaan kolikkopeleistä, puhutaan samalla rahapelaamisesta – mutta se ei ole aivan yksi yhteen, koska esimerkiksi näiden pelien valmistajat itse antavat mahdollisuuden pelata näitä pelejä omien kotisivujensa kautta täysin ilmaiseksi, rahapelaaminen on sitten henkilön oma valinta. Aivan sama kuin urheilussa tai shakissa, harrastamisella on itse yksittäisen harrastuksenkin sisällä montaa eri tasoa, toiset ottavat lajin vapaammin ja toiset panostavat siihen täysillä.

Puhutaan esimerkiksi rahapelien aiheuttamista ongelmista, jotka ovat todellisia jollekin promillelle pelaajista, mutta vastaavasti esimerkiksi vuosikausia jalkapalloa tai jääkiekkoa pelanneet urheilijat ovat urheilemisen jälkeen usein keholtaa aivan rikki – ja siitäkin tulee ongelmia, jotka voivat molemmissa tilaisteissa johtaa samanlaiseen lopputulokseen.

Harrastaminen on parasta silloin, kun se antaa hyvän mielen ja olon.

Miksi harrastaminen on tärkeätä

Harrastaminen on tärkeätä jo meidän kokonaishyvinvointimme vuoksi. Harrastuksen ei tarvitse olla liikuntaa. Harrastukseksi riittää joku sellainen tekeminen, mistä saamme iloa. Jos siihen sitten liittyy myös liikunnallisia, opettavaisia tai sosiaalisia piirteitä niin ne ovat hyvää ekstraa.

Nettipelaaminen on sekin hyvä harrastus ja nykyään kasvava pelaajamääriltään ja pelimääriltään, niissäkin on sosiaalinen aspektinsa ja pelien kautta voi löytyä uusia kavereita ja verkostoja.

Aiemmin on vain puhuttu ja kirjoitettu siitä kuinka sosiaalisuus vähenee netin tultua, mutta asia ei ole näin yksinkertainen, netissä jokainen meistä voi ottaa aivan uudenlaisen identiteetin, profiilin, joka perustuu ehkä enemmän meidän toiveisiimme kuin todellisuuteen. Netissä voimme myös aloittaa sosiaaliset keskustelut ilman ulkonäkö tai muita paineita ja jos keskustelut etenevät, niin miksei joskus siitä tulisi myös face to face tapaamisia. Netti ei ole vain huono asia, ei edes sosiaalisessa mittakaavassa.

Liikuntaharrastukset

Liikuntaharrastus sellaisenaan on hyväksi kehon terveudelle ja sille todellisuudelle, että kehomme tarvitsee liikuntaa. Liikuntaa voit kuitenkin saada myös kävelemällä vaikka mihin tahansa muuhun kerhotapahtumaan, vaikka käsityö-, runo-, puutyö- tai vaikka shakkikerhoon. Ei liikkumisen tarvitse olla juoksemista tai huhkimista salilla, jo päivittäinen kävely ajaa asiansa ja tuo happea aivoille.

Monipuolinen ajattelu tukee hyvinvointia

Jokainen harrastus tuo mukaan myös ajattelemisen aihetta aivoillmme, ja koska aivot ohjaavat meitä, ne tarvitsevat virikkeitä. Jo siksi on hyvä etsiä jokin omaa itseä kiinnostava harrastaminen, se voi löytyä vaikka televiosta tai kirjoista, tai sieltä internetistä.

Varsinkin iän karttuessa on hyvä elää monipuolista elämää, joka pitää kehon kokonaisuudessaan aktiivisenä, näin on monessa tutkimuksessa jo todistettu.

Esimerkiksi jo se, että on osallisena jossain yhteisessä ja itseään kiinnostavassa tekemisessä tai asiassa, on terveydelle hyvä asia. Vanhempana elämän tahti voi hidastua monestakin eri syystä, mutta se ei lainkaan välttämättä huono asia. Meidän pitäisi osata hidastaa jo kiire vuosienkin aikana ja antaa aikaa elämiselle, olemiselle ja itselle.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.