Tapetointi

Vanhentunut tapetti ei kaunista seinää, oli kyse sitten epämuodikkaasta kuvioinnista tai lapsen piirtämistä tikku-ukoista. Tilanne on lähes kaikille tuttu jossakin vaiheessa; vanha tapetti pitäisi korvata uudella. Tapetointi on helpompaa miltä se aluksi kuulostaa. Ongelmaseinän muuttaminen uudenveroiseksi onnistuu helposti

Alkuvalmistelut

Ensimmäistä tapetointikertaa suunnittelevan kannattaa tehdä taustaselvitykset hyvin. Lopputulokseen vaikuttaa useita sellaisia asioita, jotka eivät suoraan vaikuta tapetointityöhön. Aluksi kannattaa selvittää, onko huoneen seinät suorassa. Huoneen mikä tahansa pinta voi olla vähän vinossa. Vinous vaikeuttaa tapetointia, ja mikäli nurkat ovat vinot, se kannattaa huomioida tapetin valinnassa. Pintojen suoruuden voi varmistaa vatupassin, luotilangan tai laserin avulla. Kuviollista tapettia asennettaessa on tärkeää varmistaa se, että tapetointi lähtee etenemään suoraan. Varsinkin kuviollisia ja pystyraitaisia tapetteja asennettaessa vinous paljastuu heti. Tapetointi kannattaa aloittaa luotisuoran avulla, jotta vinonurkkaisessa huoneessa ei tarvitse taistella tapettien kallistumista vastaan. Vino aloitus kostautuu ja lopputulos näyttää huonolta, vaikka tapetti olisi saatu asennettua sileästi eikä saumakohdatkaan olisi jääneet näkyviin.

Vanhan tapetin poisto

Moni on kuullut kauhutarinoita vanhan tapetin irrottamisesta. Remontoija on voinut irrotella vanhaa tapettia päivätolkulla pieninä paloina. Kun vanha tapetti on vihdoin saatu irrotettua, ollaan remontointiin jo niin kyllästyneitä, että seuraavat työvaiheet on hosuttu jotenkin. Hermoja ei kannata menettää, sillä vanhan tapetin poistaminen onnistuu helposti muutaman niksin avulla. Tapetin irrottamisen avuksi voi ottaa höyrystimen, jolloin työ onnistuu kätevästi. Höyrystimen voi myös vuokrata. Tapetin irrottaminen onnistuu myös sumutuspullon avulla. Sumutuspulloon laitetaan lämmintä vettä, joka suihkutetaan tapetin päälle. Hetken vaikutusajan jälkeen tapetin irrottaminen onnistuu helposti vetämällä. Muovitetun tapetin irrottaminen helpottuu, kun tapetin pinta rikotaan ja tapetti suihkutetaan kosteaksi. Kuitutapetti voi irrota helposti myös kuivana. Mikäli haluaa vaihtaa tapettia usein, kannattaa valita kuitutapetti, koska se on helpompi asentaa. Kuitutapetin asentamiseksi ei tarvita avuksi tapetointipöytää, sillä tapetointiin tarvittava liima levitetään suoraan seinään ja tapetti asetetaan paikalleen.

Aloitus

Silloin kun halutaan tapetoida koko huone, on tapetointi järkevää aloittaa esimerkiksi siltä seinältä, jossa on ovi. Luotisuora merkitään vatupassin avulla. Ensimmäinen tapettirulla eli vuota sijoitetaan siten, että tapetin reuna asetetaan pari senttiä edellisen seinän puolelta. Näin saadaan varmistettua kestävät nurkat ja se, että tapetin asennus onnistuu. Tapetoinnin suoruus tarkistetaan jokaisessa nurkassa. Jokaista seinää aloitettaessa tarkistetaan myös luotisuora. Jos huoneessa on neljä tapetoitavaa seinää, tarkistetaan luotisuora neljä kertaa. Kun oviseinä on saatu tapetoitua siten, että tapetointi jatkuu noin kaksi senttimetriä viereiselle seinälle, varmistetaan luotisuora ennen seuraavan seinän tapetointia. Tapetti laitetaan toisen päälle nurkassa siten, että tapetti tulee toisen päälle noin 1,5 senttimetrin matkalla. Ennen tapetoinnin aloitusta on seinät valmisteltava tapettia varten.

Kohdistettavat tapetit

Vasta-alkaja voi kokeilla kohdistettavan tapetin asentamista, jos tapettiin on merkitty kohdistusmerkit. Ennen tapetin leikkaamista kannattaa varmistaa, että tapetin yläreunan kuvio on jäänyt ehjäksi. Tapettia kannattaa avata ja katsella kuviointia hetken, ennen kun tapetin asentaminen aloitetaan. Tällöin tapetin kuviointi on tuttu, ja asentaja osaa varmistaa helposti, että tapetti on kohdistettu oikein. Tapetissa näkyy usein selvästi kohdistettavat paikat. Mikäli kohdistus ei ole onnistunut, sen huomaa helposti myöhemminkin. Halvat paperitapetit usein venyvät asennettaessa, ja niiden kohdistaminen on vaikeaa. Luotisuoran tärkeys korostuu silloin, kun kohdistetaan kuviollisia tapetteja. Mikäli ensimmäisen tapetin asentaminen ei onnistu suoraan, tapetteja asentaessa virhe kertautuu, ja viimeinen vuota on jo useita millimetrejä vinossa. Suurikuvioisissa tapeteissa suora asennus on erityisen tärkeää, koska millivirhe monistuu selkeästi havaittavaksi vinoudeksi. Aloittelijan ei kannata valita pystyraitaista tapettia samasta syystä. Kuvasta tehdyt fototapetit eivät myöskään sovi aloittelijan harjoituskappaleiksi. Fofotapeteissa kaikki vuodat ovat yksittäiskappaleita, joten varaa epäonnistua ei ole. Huolellisesti omaa tahtia tapetoimalla seinästä tulee kaunis. Onnistuneen tapetointiprojektin jälkeen maistuu mansikkapalat.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.