Lintujen tarkkailu

Lintuja voi tarkkailla mihin vuodenaikaan tahansa. Keväällä mustarastaan laulu kuulostaa kauniille iltahämärässä. Kylmänä pakkaspäivänä pihalla tiaiset, punatulkut ja käpytikat käyvät ruokailemassa lintulaudalla. Syksyllä kurkiaurat halkovat taivasta. Kevätaamuna on ihanaa herätä lintujen tarjoamaan konserttiin, jossa solisteina toimii innokkaat kosiolaulajat. Lintujen tarkkailua voi harrastaa jokainen haluamallaan tavalla. Monille riittää se, että voi katsella lintuja ja kuunnella niiden laulamista. Toinen haluaa tunnistaa kotipihalle lentäneet linnut. Kolmas pitää kirjaa muuttolintujen saapumisesta ja vertailee lintuja edellisvuonna saapuneisiin. Lintujen tarkkailuun ei ole yhtä oikeaa tapaa. Tärkeintä on, ettei lintuja häiritä. Lintuja voi tarkkailla missä vain ja milloin haluaa. Harrastaa voi yksin tai yhdessä perheen tai ystävien kanssa. Harrastus sopii kaupunkiin, maaseudulle tai tunturiin.

Varusteet

Lintujen tarkkaileminen on sikäli erikoinen harrastus, että alkuun pääsee ilman mitään erikoisvarusteita. Lintuja voi katsella ja kuunnella milloin haluaa. Lintuja tarkkaillaan useimmiten ulkona, joten ainoat välttämättömät varusteet ovat sään vaatimat jalkineet ja retkeilypaikan vaatimat muut asusteet. Pidemmille retkille voi varata eväät ja viileällä säällä kuumaa juomista. Pikkuherkut tekevät retkestä mieleenpainuvan. Kiikareiden avulla linnut voi nähdä hyvin kauempaakin. Aukeilla alueilla kuten suoalueilla, pelloilla ja rannikolla jalustasta ja kaukoputkesta on hyötyä. Kaukoputken ja kiikareiden avulla linnusta näkee yksityiskohtia, joita ei ilman apuvälineitä erottaisi. Lintujen höyhenien väriloistosta pääsee nauttimaan ja linnut on helpompi tunnistaa lajilleen oikein lintukirjan avulla. Lintukirja onkin tarpeellinen retkikumppani myös kokeneelle lintubongarille. Lintuja löytää usein helposti niiden äänen perusteella. Varsinkin keväisin lintujen soidinmenot kuullaan kauas. Lintujen ääniä voi opetella tunnistamaan CD-levyjen avulla. Internetistä löytyy myös lintujen laulunäytteitä lajeittain järjestettyinä. Pihapiiriin voi perustaa lintujen ruokintapaikan, jotta lintuja näkee helpommin. Pihapiiriin voi viedä linnunpönttöjä, jolloin pesintäaikaan lintuja näkee helpommin.

Harrastuksen aloittaminen

Lintujen tarkkailua aloittamassa oleva voi haluta opetella lintujen tunnistusta. Talvi on helpoin aika aloittaa harrastus, koska lajeja on vähemmän ja tunnistus on helpompaa. Talvella lintulaudalla vierailevia lintuja pääsee tarkkailemaan melko läheltä. Lintujen opettelua voi opetella retkeilemällä kokeneen lintuharrastajan kanssa. Lintutieteelliset yhdistykset järjestävät retkiä, joissa retken ohjaaja opettaa lintujen tunnistamista. Eli lintulajien opettelu tarjoaa haasteita pitkäksi aikaa. Lintujen höyhenpuvut vaihtelevat sukupuolen ja vuodenajan mukaan, ja linnut myös ääntelevät eri tavoilla eri tilanteissa. Lintujen elinympäristöjä ja elintapoja opettelemalla saa hyödyllistä tietoa, josta on apua tunnistamisessa. Lintuja voi tarkkailla myös ilman lajituntemusta ja tunnistamista. Lintujen liikkumisen tarkkailu tarjoaa paljon iloa, ja lintujen laulun kuuntelu rentouttaa. Lintuja voi tarkkailla luonnossa liikkuessaan. Retkeillessä voi tarkkailla lähistöllä lenteleviä lintuja. Luonto tarjoaa rauhoittavan vastineen kaupunkiympäristölle.

Luontokuvaus

Voit ikuistaa unohtumattomimmat hetket valokuvaamalla. Luontokuvauksessa on rajattomat mahdollisuudet. Meren aaltoja voi kuvata lukemattomilla eri tavoilla. Valo ja varjo leikkii vedessä aina uudella tavalla. Sään vaihtuessa maisema muuttuu ja myös vuodenaikojen vaihtelu muuttaa maisemaa huimasti. Tähtitaivas erottuu merellä erityisen hyvin. Lintuja voi kuvata myös puhelimen kameran avulla. Luontokuvauksen voi yhdistää retkeilyyn, melontaan, veneilyyn, lintujen tarkkailuun, mökkeilyyn tai vaikkapa sukeltamiseen. Kukapa ei nauttisi upeista kuvista, joiden taustalla on jokin hauska tarina tai luontokokemus. Lintuja on helppo tarkkailla avoimilla merialueilla. Hyvän mielen lisäksi tarvitaan säänmukaiset varusteet. Kiikarit tai kaukoputki ovat todennäköisesti tarpeen, jotta linnut erottuvat hyvin. Lukuisat rannikolle sijoitetut lintutornit helpottavat tarkkailua. Usein paikalle osuu myös muita harrastajia, joiden kanssa voi vaihtaa kokemuksia. Kokeneilta harrastajilta saa myös hyviä vinkkejä siitä, minne kannattaa suunnistaa seuraavaksi. Yhteinen harrastus on hauska puheenaihe.  

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.