MTB Enduropyöräily

Enduropyöräily on monipuolisin maastopyöräilyn alalaji. Enduro sisältää ominaisuuksia niin alamäkiajosta kuin cross-countrystakin. Tuttavallisesti enska-tyylinen ajo sisältää paljon ajoteknisesti vaativia ja vauhdikkaita laskuja, mutta kuskin kuntoa koetellaan myös pitkien kisapäivien ja siirtymien aikana. Lajin monipuolisuus on todennäköisesti yksi merkittävä syy lajin suosion taustalla. Endurossa palataan maastopyöräilyn juurille ja ajetaan mäkiä ylös ja alas samalla hauskaa pitäen.

Enduropyörät

Enduropyörä on useimmiten täysjoustopyörä, joka joustaa sekä etu- että takaosasta tyypillisesti 130-160 millimetriä. Renkaissa käytetään molempia kiekkokokoja eli kilpailuissa nähdään sekä 27,5 ettö 29-tuumaisilla kiekoilla olevia pyöriä. Enduroa voi ajaa myös tukevalla trailipyörällä eli enduropyörän hankkiminen ei ole välttämätöntä. Modernit enduropyörät toisaalta sopivat ajamiseen monipuolisessa maastossa erittäin hyvin. Enduropyörä sopii myös bikeparkkeihin ja tavalliseen maastoajoon. Enduropyörällä ylämäkien polkeminen ei tunnu rangaistukselta, vaan pyöräily on sujujaa jyrkissäkin ylämäissä. Enduroa voi ajaa myös jäykkäperäisellä pyörällä. Mikäli pyörä sopii vaihtelevaan ajoon eikä alamäessä pieni tärinä säikäytä, voi jäykälläkin pyörällä osallistua endurokisoihin.

Varusteet

Enduropyörä ei yksin riitä, vaan muidenkin varusteiden on oltava kunnossa ja sopia sekä ajamiseen että kilpailuihin. Enduropyöräilyssä käytetään leukasuojallista full face-kypärää, jotta koko pään alue on mahdollisimman hyvin suojattu. Ajohansikkaat helpottavat pyörän käsittelyä, jotta ohjaustangosta saa paremman otteen. Polvi- ja kyynärsuojat tuovat lisäsuojaa kaatumistilanteissa. Juomareppu voi olla tarpeen ainakin kuumalla säällä. Reppuun voi myös säilöä tarvittavat varaosat ja tarpeen mukaan syötävää ja juotavaa kisan ajaksi. Ajoasu on luonnollisesti säänmukainen ja joustava. Varsinkin ennen kilpailuja on tärkeää varmistaa, että varusteet ovat kunnossa. Vaihteiden pitää osua paikalleen, renkaiden kiekot eivät saa olla vääntyneet ja jarrujen on oltava kunnossa. Pyöräillessä kannattaa pitää mukana yleisimpiä varaosia kuten vaihtajankorvikkeet ja renkaan paikkausvälineet. Lajia harrastavat kertovat mielellään sekä varusteista että antavat vinkkejä ajamiseen.

Harrastuksen aloittaminen

Enduroharrastuksen aloittamiseksi tarvitaan pyörä ja muut varusteet. Kilpailuihin osallistuminen on helppoa, sillä erillistä lisenssiä ei tarvita. Ilmoittautumiskaavakkeen täyttäminen riittää, lisäksi osallistumismaksu on maksettava määräaikaan mennessä. Jälki-ilmoittautua voi vielä kisapaikalla. Kilpailuluokkia on useita, joten kannattaa selvittää ja varmistaa etukäteen mihin luokkaan ilmoittautuu. Mikäli haluaa osallistua rennompiin kilpailuihin, on Funduro-cup oikea paikka. Nimensä mukaisesti kilpailun on tarkoitus olla hauskaa ja myös kisaradat ovat lyhyempiä. Reitit ovat myös ajoteknisesti helpompia, joten ne sopivat paremmin aloittelijalle. Jokainen kilpailee joskus ensimmäistä kertaa, joten endurossakin kannattaa jättää turha säheltäminen pois. Mikäli enduro kiinnostaa, kannattaa lähteä rohkeasti mukaan. Vauhdikkaasti matkaileva voi toki myös ajaa enduropyörällä osuuden retkestä. Kisakokemus antaa paljon, joten kilpailemistakin kannattaa kokeilla. Enduropyöräilijöiden kesken on mahtava yhteishenki, joten vinkkejä ja apua tarvittaessa löytyy, oli kyseessä sitten aloittelija tai lajia kauemmin harrastanut.

Kilpailut

Enduropyöräilyn kilpailut koostuvat erikoiskokoista, joita on tyypillisesti 8-12 kappaletta riippuen maastosta ja kilpailuista. Erikoiskokeissa mitataan aikaa ja tulokset määräytyvät sen perusteella, mikä kilpailijan kokonaisajaksi muodostuu. Erikoiskokeet ajetaan lähes poikkeuksetta alamäkeen, mutta matkalla poljettavaa riittää silti, koska voitto voi olla kirjaimellisesti sekuntista kiinni. Tavallisesti erikoiskokeen pituus Suomessa on 2-4 minuuttia, mutta ulkomailla erikoiskokeet ovat tavallisesti yli 10 minuutin pituisia. Erikoiskokeiden väliset siirtymiset voidaan tehdä polkemalla koko matka, hissiavusteisesti tai niiden yhdistelmällä siten, että osa matkoista poljetaan ja osalle pääsee hissin avulla. Kisat kestävät kaksi päivää ja ensimmäisen päivä vietetään tavallisesti harjoittelun merkeissä erikoiskokeisiin tutustuen. Kisa kestää tavallisesti 3-5 tuntia, eli kisatessa rahalle löytyy vastinetta päivän kestäessä pitkään. Endurokisoissa ajettavaa riittää ja vaikka erikoiskokeiden yhteistulos summataan, kisoissa on hyvät mahdollisuudet menestyä, vaikka joku osuuksista epäonnistuisi. Jokaista erikoiskoetta tarkastellaan omana kokonaisuutenaan.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.