Lumilautailu

Lumilautailun aloittaminen ei edellytä aikaisempaa laskettelukokemusta. Alku voi olla hankalaa, mutta hauskalta ja vaivattomalta vaikuttavan lajin salaisuudet aukeavat sinnikkään harjoittelun avulla. Lumilaudan saa tottelemaan johdonmukaisella harjoittelulla. Lumilautailun alkumetrit sujuvat yleensä helpommin kuin silloin, kun lasketellaan suksilla. Lumilautailu on hauskaa ja osaavan lautailu näyttää helpolle, ei kannata odottaa liikoja silloin kun kokeilee lumilautailua ensimmäistä kertaa. Tämä kannattaa muistaa myös silloin, kun oma lapsi kokeilee lumilautaa ensimmäistä kertaa. Jos lapsi haluaa kokeilla lumilautaa, voi hänellä olla motivaatiota sitkeäänkin harjoitteluun.

Kaatumisen opettelu

Kun lumilauta on saatu kiinnitettyä monoihin, kannattaa kokeilla muutaman kerran kaatumista sekä selän että mahan puolelle siten, että tärähdykset ovat mahdollisimman vaimeita. Selän puolelle kaaduttaessa on tärkeää muistaa pitää selkä pyöreänä ja leuka rinnassa. Eteenpäin kaaduttaessa kannattaa totuttautua ajatukseen, että pyrkii ikään kuin sukeltamaan eteenpäin siten, että kädet ovat kiinni vartalossa ja otetaan kyynärvarsilla vastaan isku. Tärkeintä on, ettei ota ranteilla vastaan kaatumista. Tasamaalla kannattaa opetella vauhdin potkimista ja liukumista siten, että etujalka on kiinni laudassa. Samaa voi kokeilla myös todella loivassa mäessä ennen hissiin lähtemistä.  Vauhtia saa potkittua parhaiten laudan takapuolelta ja samalla saa tuntumaa lautaan. Kun pienessä vauhdissa siirtää takajalan etujalan viereen, saa tuntumaa lautaan. Sopiva harjoittelupaikka löytyy keskuksen loivimmasta rinteestä. Monissa laskettelukeskuksissa on mattohissejä, joiden avulla lumilautailija pääsee helposti ylös ilman suurempaa taistelua.

Liikkeelle luisutellen

Varsinainen lumilautailun opettelu aloitetaan luisuttamalla lautaa poikittain rinnettä pitkin sekä etu- että takakantilla. Tällöin oppii tuntemaan sen, miltä tuntuu laudan vieminen kantille sekä kantapäiden että varpaiden puolelle. Kun laudalla luisuminen suoraan alkaa sujumaan, voi painoa siirrellä puolelta toiselle ja alkaa harjoitella laudan kääntämistä suoraan luisumisen lisäksi. Laudan suuntaa vaihdellaan putoavan lehden tavoin. Monelle on luonnollisempaa luisua kantapäillä, mutta kannattaa harjoitella myös varpaiden puoleisen kantin käyttöä. Harjoittelun lomassa voi tehdä vaikkapa broilerikeittoa ennen rinteeseen palaamista. Toistojen myötä ja varmuuden lisääntyessä laudan kärjen voi antaa kääntyä voimakkaammin alarinteen suuntaan, jolloin vauhti alkaa vähitellen kasvaa. Kun suoraan laskiessaan laudan kallistaminen kantille sujuu, on käännöksen perusidea ymmärretty. Tuntumaa käännökseen voi hakea myös silloin, kun takajalka on irti siteestä. Tällöin kiivetään aluksi hieman ylöspäin mäen loppuosassa. Kun suoraan laskeminen sujuu hyvin, voi kokeilla painon siirtämistä varpaiden tai kantapäiden puolelle.

Rentoa lumilautailua

Lumilautailussa on tärkeää muistaa pitää paino etujalalla. Lauta pidetään pohjallaan silloin kun laudan kärki lähtee suoraan alaspäin. Lautaa ohjataan viemällä sitä kantilla toiselle. Rintamasuunta pidetään varpaita kohti. Kääntymistä auttaa pitämällä katse siellä suunnassa, jonne halutaan mennä. Käännyttäessä hartioita voi kääntää hieman käännöksen suuntaan. Laskeminen on sitä helpompaa, mitä vähemmillä liikkeillä lauta saadaan kääntymään. Laudan riuhtomisen ja käsillä huitomisen voi unohtaa. Rauhallisuus on valttia myös lumilautaillessa. Sompahississa matkustaminen on helpointa siten, että sompa on kainalossa ja takaside on irrotettuna. Liikkeelle lähdettäessä painopiste pidetään alhaalla ja vastustetaan hieman vetolaitteen nykäisyä. Kokeneempi laskija voi auttaa aloittelijaa antamalla laudalle hieman vauhtia liikkeelle lähdettäessä, jolloin hissi ei nykäise niin voimakkaasti. Hartioiden pitäminen laudan suuntaisesti on tärkeää sillä rintamasuunnan kääntyminen menosuuntaan kääntää lautaa, ja silloin on tiedossa ongelmia. Laudan jokaista liikettä ei tarvitse korjata, vaan hississä keskitytään laudan pitämiseen pohjallaan, jolloin laudan kärki osoittaa automaattisesti haluttuun suuntaan.

Tiesitkö? Rukan maailmancupin päätöspäivänä on harvinaisen kylmä keli. Hiihtäjät tuskailevat paleltumien kanssa. Lue lisää siitä, miten paukkupakkanen vaikuttaa kilpailuihin.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.