Harrastamalla hyvä olo itselle

Lähes jokainen ihminen harrastaa jotakin. Harrastaminen on yleensä vapaa-ajalla tapahtuvaa toimintaa jonka tarkoituksena on ottaa irtiotto arjesta, tuottaa mielihyvää ja toteuttaa itseään sekä hankkia lisää hyödyllistä tietoa ja taitoa. Ihmiset valikoivat harrastuksensa kiinnostuksen kohteidensa mukaan. Harrastukset voivat olla sosiaalisia, mutta joitakin harrastuksia voi harrastaa myös itsenäisesti. Kuitenkin myös itsenäisesti harrastelevat ihmiset voivat kuulua johonkin saman kiinnostuksenkohteen jakavien kanssa yhteisöön, kuten esimerkiksi tiettyyn automerkkiin erikoistuneeseen kerhoon tai yhdistykseen. Yhteisöllisyys on tärkeä piirre useimmissa harrastuksissa, koska yhteisen harrastuksen kautta voit jakaa tietoa ja auttaa toisia yhteisöön kuuluvia jäseniä. Harrastukset valikoituvat kiinnostuksenkohteiden mukaan. Toiset haluavat harrastaa esimerkiksi liikuntaa ryhmänä tai joukkueena, kun taas joku toinen saattaa puuhastella taiteiden, kuten kuvataiteen tai musiikillisen harrastuksen, parissa yksinään.

Harrastuksena skeittaus

Esimerkkinä harrastuksesta toimii rullalautailu eli skeittaus. Rullalautailu kehitettiin 1960-luvulla lainelautailijoiden toimesta, kun he alkoivat kehittää ratkaisua surffaamiseen tuulettomina päivinä. Varsinaisen läpimurron skeittaaminen teki 1970-luvulla, ja vuosituhannen alkupuolella siitä oli tullut maailmanlaajuisesti tunnettu laji. Skeittaamisen perusideana on liikkua rullalaudalla ja tehdä sillä temppuja. Tiettyä tapaa skeitata ei ole, sillä skeittaus tarjoaa mahdollisuuksia harrastaa sitä monin tavoin. Skeittaus ei rajoitu pelkästään skeittipuistoihin, vaan skeitata voi myös kadulla sekä temppuja voi tehdä monenlaisilla alustoilla tasaisesta maasta isoihin ramppeihin. Skeittaus on henkistä ja fyysistä kuntoa vaativa laji, joka voi harrastaa yhteisöllisesti muiden kanssa, tai vaihtoehtoisesti myös yksinkin. Lajin yleistyessä maailmalla myös Suomeen on rakennettu useita skeittipuistoja. Näistä esimerkkeinä toimivat Helsingin Kontulassa sijaitseva skeittihalli, sekä Tampereen Hiedanrannassa sijaitseva Suomen suurin betoninen sisäskeittihalli Kenneli DIY.

Nykyisin myös pienistäkin kaupungeista löytyy skeittaukseen tarkoitettuja liikuntapaikkoja. Lajista kiinnostunut aloittelija pärjää hyvin noin muutaman kymmenen euron skeittilaudalla, mutta lajin tuntuessa kiinnostavalta kannattaa panostaa parempaan lautaan, skeittikenkiin sekä erilaisiin suojuksiin. Näitä tarvikkeita löytyy verkkokaupoista sekä alan tarvikkeisiin erikoistuneista liikkeistä, kuten Helsingissä toimivasta Laminasta, Jyväskylässä toimivasta Beyond Storesta tai Oulussa sijaitsevasta Real Deal-myymälästä. Lisätietoa rullalautailusta löydät Suomen Rullalautaliitto Ry:n sivuilta.

Näkyvyyttä harrastuksellesi

Lähes jokainen harrastuksen ympärille perustettu yhteisö, yhdistys tai joukkue tarvitsee omalla logollaan tai nimellään varustetut välineet ja vaatetuksen. Jos logoa ei vielä ole, Mainosteippaamo OmaLogo tarjoaa suunnittelupalveluita jotta saat yksilöllisen ja näyttävän logon teksteineen haluamiisi tuotteisiin sekä tarjoaa myös painatuspalveluita esimerkiksi pelipaitoihin, takkeihin, huppareihin, lippiksiin tai pipoihin. Meiltä löytyy myös laaja valikoima erilaisia vaatteita näihin tarkoituksiin. Painamme myös julisteita esimerkiksi tapahtumiin, ja myös mainosteippaukset onnistuvat kohteeseen kuin kohteeseen, vaikkapa autoon tai harrastetilasi seinälle!

Harrastuksilla hyvään elämään

Harrastamisella on tärkeä vaikutus ihmisen hyvinvointiin ja terveyteen. Säännöllinen harrastaminen ylläpitää terveyttä: mielekkääseen harrastukseen uppoutuminen irroittaa mukavasti arjen rutiineista ja lieventää stressiä. Harrastaminen voi mahdollistaa sellaisten taitojen ja lahjakkuuksien hyväksi käyttämisen, jota ei välttämättä muuten pääsisi toteuttamaan. Vapaa-ajan aktiivinen toiminta nostattaa mielialaa ja siten lisää elämisen mielekkyyttä. Harrastuksen terveydelliset hyödyt riippuvat harrastuksen laadusta. Esimerkiksi kuntosaliharrastuksen kautta voit kehittää kehon kestävyyttä ja massaa, kun taas esimerkiksi kortti- ja lautapelit sekä tanssiminen kehittää aivoja ja suojaa niitä ikääntymiseltä. Puutarhanhoito pitää mielialan virkeänä ja lieventää stressiä ja lemmikkiharrastus vähentää yksinäisyyttä. Tästä voidaan selkeästi päätellä että harrastuksilla on suuria vaikutuksia hyvinvointiin ja hyvän olon tunteeseen.

Haaveista totta?

Mitä sinä harrastat tai haluaisit harrastaa? Oletko kenties haaveillut joskus aloittavasi jonkun mielekkään harrastuksen? Kiinnostaako sinua ehkä luova tekeminen esimerkiksi kuvataiteiden tai musiikin parissa, vai ehkä mahdollisesti kuntosali- tai lenkkeilyharrastus? Useat harrastukset voivat olla ilmaisia tai edullisia, eikä niiden aloittamiseen tarvitse suurta taloudellista panostusta. Ota mahdollisuuksista koppi ja tee haaveistasi todellisuutta ehkä jo tänään.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.