Anna itsellesi aikaa palautua
Harrastat sitten mitä tahansa – oli se urheilua, tutkimuksia, kirjoittamista – aivan mitä tahansa, sinun pitää välillä ottaa vapaata tekemisestäsi, ja antaa itsesi rentoutua. Tässä käymme läpi muutamia asioita, joita sinäkin voit miettiä omaan elämääsi. Onko asiat kunnossa vai pitäisikö tehdä jotain?
Nukkuminen ja kivut
Miten harrastaminen tai yleensäkin eläminen on kohdellut kehoasi? Onko kehosi kunnossa, vai onko siellä sun täällä vähän kiputiloja eikä se unikaan ole kovin stressivapaata? Miten hoidat tilanteen? Me olemme viime aikoina useassakin paikassa törmänneet sellaiseen trendituotteeseen kuin CBD-öljy, jota saa useista hyvin varustetuista tavarataloista ja varsinkin luontaistuotemyymälöistä. CBD-öljystä on kirjoitettu viimeiset vuodet jonkin verran, mutta sen todelliset hyödyt ovat vielä hieman epäselviä. Niin kuin monet luontaistuotteet, sen hyvien ominaisuuksien todistaminen maksaa miljoonia, eikä kenelläkään ole suuria kiireitä niiden tutkimusten maksamiseksi. Mutta klikkaa tästä, jos haluat lukea tuotteesta ja sen mahdollisuuksista oman kehosi huoltoon.
Nuku tarpeeksi
Unen määrä on jokaiselle yksilöllistä, mutta se on varmaa, että jokainen meistä tarvitsee säännöllisesti unta, sillä muuten aivomme eivät jaksa toimia. Keskimääräinen yöuni on 7-9 tuntia, ja joillekin saattaa sillä parinkymmenen minuutin päivätorkuilla olla tärkeä osa unirytmiä. Jos muuten alat ottaa päivätorkkuja, älä nuku yli puolta tuntia, se vaikuttaa tutkimusten mukaan sitten jo yölliseen unirytmiin haitallisesti.
Yksi tapa helpottaa omaa nukahtamista on siirtää se oma älypuhelin tai tabletti hyvissä ajoin pois käsistä. Laitteiden sininen valo saa aivomme kuvittelemaan, että on vielä päivä ja sisäinen kellomme menee väärään aikaan ja nukahtaminen on vaikeampaa.
Nukkumiseen kuuluu eri tason nukkumista, ja siksi useamman tunnin yhtenäinen uni on kehollemme tarpeen, lyhyet parin kolmen tunnin unet eivät ole tarpeeksi. Jos jostain syystä heräilet öisin, etkä saa nukuttua yötä putkeen- mieti päivittäistä rutiiniasi, miten syöt ja miten liikut – olisiko siellä parantamisen varaa?
Syö säännöllisesti
Me ihmiset olemme aikamoisia nautiskelijoita ja se näkyy siinä, että ylipaino on kehittyneet yhteiskunnan ilmenemismuoto. Vaikka tiedämme entistä enemmän ruoka-ja ravinneaineista, syömme liikaa tai väärin.
Jos tunnistat tämän itsessäsi, olisiko nyt aika tehdä muutos ja lähteä vähitellen muuttamaan omaa ruokailutapaa ja ruokavaliota terveellisemmäksi?
Säännöllinen syöminen ja oman ruokarytmin rakentaminen voi aluksi tuntua hankalalta, mutta siihen tottuu nopeasti ja oma keho kiittää!
Ruokailuissa kannattaa muistaa, että ennen nukkumaanmenoa ei kannata syödä mitään raskasta, sillä elimistö tekee sitten töitä yön aikana liikaa sen ruoan sulattamiseksi. Ja aamulla pitäisi jaksaa ladata ne energiavarannot, jotta jaksaa sinne päivälliseen tai välipalaan saakka. Vältä myös sokerisia välipaloja, tarkoittaen myös niitä energiajuomia – jos ajattelet vaikka sen kautt,a että yksi energiajuomatölkki voi pitää sisälllään 20 sokeripalaa, et ehkä juo niitä enää niin montaa päivässä.
Muista myös liikunta
Kun puhutaan liikkumisesta, ei se välttämättä tarkoita sitä, että mennään joka päivä salille. Se tarkoittaa sitä, että laitetaan se oma keho liikkeelle edes kävellen puoli tuntia päivässä. Kaikenlainen liikunta on keholle tärkeätä, sillä kehomme on rakennettu ja kehittynyt siten, että meidän tulee liikkua päivittäin. Istumistyöt ja rutiininomaiset työliikkeet ovat haitallisia kehollemme, ja siksi meidän pitää tehdä muutakin. Jos sinusta tuntuu että, et jaksa liikkua töiden jälkeen – niin mieti, onnistuisiko töissä liikkuminen? Esimerkiksi hissin sijasta kävelisit portaat?
Kotona voisit harkita ennen nukkumaanmenoa pientä kävelylenkkiä ulkona, 15-30 minuutin kävely tekee hyvää sekä aivoille, silmillesi että koko kehollesi ja saat hyvän lähdön nukkumaan menolle, kunhan et silmäile jatkuvasti älypuhelintasi tai vielä kertaalleen tarkista sähköposteja kotiin mennessäsi.
Anna itsellesi aikaa, pidä huolta itsestäsi niin jaksat myös harrastaa paremmin.