Pelaamalla kuntoon

Pelien merkitys liikuttajina on kasvussa. Digitaalinen pelaaminen on yksi maailman suosituimmista viihdemuodoista. Digitaalisissa liikuntapeleissä (exergames) yhdistyvät pelaaminen ja liikunta. Pelitutkija Tuomas Karin mukaan pelit ovat oiva tapa lisätä liikettä elämään. Pelaaminen tapahtuu omaa kehoa kokonaisvaltaisesti liikuttamalla. Mobiilipeli Pokemon GO on yksi peleistä, jotka ovat nostaneet pelien liikunnallisuusvaikutukset otsikoihin. Hittipelin myötä pelaajat jalkautuivat kodeistaan kaduille Pokemon-hahmoja jahtaamaan. Pelitutkijoiden mukaan kyseessä oli melkoinen läpimurto. Innostuneet pelaajat päätyivät ulkoilemaan päivittäin jopa kymmeniä kilometrejä. Liikuntapeleillä voidaan vähentää moderniin elämään kuuluvan istumisen haittoja. “Digitaalisten liikuntapelien keskeinen vahvuus on huvin ja hyödyn yhdistäminen, ja monelle se toimiikin pelaamisen lähtökohtana.”, väitöskirjan liikuntapelien käyttäjäkokemuksesta kirjoittanut Kari summaa. “Liikunta voi tulla pelaajalle ikään kuin pelaamisen sivutuotteena, ilman että pelaaja välttämättä edes kokee harrastavansa liikuntaa”, kuvailee Kari. Liikuntapelit kohottavat kuntoa huomaamattomasti ja kunnon parantuessa, pelaajat usein innostuvat liikkumisesta myös pelimaailman ulkopuolella. Pelien avulla voidaan myös lisätä sosiaalista hyvinvointia. Digitaalisia liikuntapelejä pelataan usein joukolla. “Monelle pelaamisen keskeisenä motiivina on kaverien pelaaminen. Tätä kautta pelaaminen voi edistää myös sosiaalista hyvinvointia”, Kari toteaa.

Liikuntapelit harrastuksena

Liikuntapelit mahdollistavat eri urheilulajien harrastamisen lokaatiosta huolimatta. Liikuntapelien suosion kasvun myötä pelivalikoima kasvaa jatkuvasti. Omassa olohuoneessa voi nyt harrastaa vaikka tanssia, joogaa, nyrkkeilyä tai kilpapyöräilyä. Osa liikuntapeleistä on sykettä nostattavia ja toiset keskittyvät kehittämään pelaajien koordinaatiokykyä. Sykkeennostattajat on suunniteltu rasittamaan hengitys- ja verenkiertoelimistöä. Koordinaatiota vaativissa peleissä tasapainoillaan yleensä kevyemmillä syketasoilla. Pelisykkeeseen vaikuttaa aina myös se kuinka innostuneesti pelaaja eläytyy liikkeisiin. Sosiaalisen pelin luoma kilpailutilanne yleensä tuppaa nostamaan pelaajan kuin pelaajan sykettä. Tyypillinen liikuntapelaamisen kautta saavutettu rasitustaso vaihtelee kevyestä keskiraskaaseen. Liikuntapelit voidaankin siten luokitella aerobiseksi liikunnaksi.

Liikuntapeleistä konsoli- ja mobiilipohjaiset pelit ovat tällä hetkellä suosituimpia. Konsolipelaamiseen sopii Wii, Switch, Xbox Kinect, Playstation tai tietokone. Kokonaisvaltaisempia virtuaalisia pelihetkiä kaipaavalle sopivat VR-pelit. Mobiilit liikuntapelit pyörivät helposti kannettavilla laitteilla mobiilipuhelimesta tabletteihin. Osa peleistä hyödyntää myös sensoreita ja kameraa. Liikuntapelejä ovat kolikkopelilaitteet, kiipeilyseinät, pelilattiat sekä VR-pelihallipelit. Esimerkkejä suosituista liikuntapeleistä ovat Zombies Run ja aiemmin mainittu Pokemon GO. Tanssinhaluisille sopii Just Dance tai legendaarinen Dance Dance Revolution. Myös zumbaajille on oma pelinsä, Shakiran koreografi Beto Perezin luotsaama Zumba Fitness. Tasapainolaudalla varustettu Wii Fit U tarjoaa jooga- ja voimaharjoituksia. Peliä ovat hyödyntäneet Yhdysvalloissa jopa fysioterapeutit. Kestävyys- ja lihaskuntoharjoittelusta kiinnostuneille toimii Nike+ Kinect Training -paketti, jonka laajan pelivalikoiman avulla pelaaja voi koota monipuolisen treenikalenterin sekä asettaa ja seurata henkilökohtaisia tavoitteitaan.

Eikö ajatus virtuaalisesta nyrkkeilymatsista innosta? Jos liikunnan ja pelaamisen yhdistäminen ei ole sinun juttusi, älä huolestu. Pelimaailmoista löytyy myös muita hyötyjä rentoutumisesta oppimiseen. Pelkkä tiedostettu terveyshyöty harvoin motivoi pelaamaan. Oleellisinta on että pelaaminen on hauskaa. Valitse siis laji joka saa juuri sinut viihtymään. Perinteisemmän pelikokemuksen ystäville sopii Otto Kasino. Jos taas kotona liikkuminen kiinnostaa mutta pelit eivät ole sinun juttusi, kokeile alkuun vaikkapa hulavannetta. Jos kuitenkin innostuit lukemastasi ja haluat kohottaa kuntoa liikuntapelejä pelaamalla, valitse peli jossa käsiohjaimen sijaan ohjaat koko vartalollasi. Tarkista myös että valitsemasi peli vaatii sekä ylä- että alavartalon liikuttamista. Arvioi kuntotasosi ja tee pelivalinta realisesti. Vääräntasoinen peli voi olla nopea motivaationtappaja. Parhaimman hyödyn saat pelistä, jos se tarjoaa ohjausta. Parhaiten oppimisen mahdollistaa välitön ja tarkka palaute.

Liikuntapelien selkeimmän hyödyn eli kunnon kohotuksen lisäksi pelit kehittävät liikunnan tapaan kognitiivisia toimintoja ja motorisia taitoja. Liikuntapelit voivat motivoida niitä, joita perinteisemmät liikkumisen muodot eivät innosta. Pelien antama alkusysäys usein rohkaisee liikkumaan aktiivisemmin myös virtuaalisten pelikenttien ulkopuolella. Kuten urheilussa yleensäkin, pelissä on paljon ja kaikki on kiinni pelaajasta.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.