Hevosharrastuksesta
Hevosten kanssa voi harrastaa monenlaista ratsastuksesta raveihin ja onnistuupa joiltakin akrobatia hevosen selässä. Hevosten kanssa oppii vastuuntuntoa, saa liikuntaa ja sosiaaliset taidot kehittyvät huomaamatta. Tallilta saa myös uusia samanhenkisiä ystäviä. Ratsastaa voi vaikka joka päivä tai satunnaisesti oman tahdon mukaan. Ratsastuksen voi aloittaa minkä ikäinen tahansa. Hevosten kanssa voi harrastaa monipuolisesti, vaikka ei haluaisi ratsastaa. Turvallinen tapa aloittaa hevosharrastus on ratsastustallin alkeiskurssin kautta. Tallilla voi osallistua myös ohjattuihin maastoratsastuslenkkeihin.
Ratsastus
Ratsastaminen mielletään usein pikkutyttöjen harrastukseksi, mutta myös pojat ja miehet ovat löytäneet ratsastuksen pariin. Aikuisratsastajista löytyy usein sellaisia, jotka ovat ratsastaneet lapsena, mutta harrastus on syystä tai toisesta jäänyt. Tallilla opitaan toimimaan hevosten kanssa. Usein ratsastaja laittaa hevosensa itse ratsastuskuntoon ennen tunnin alkamista. Tallilla on useita hoitajia, jotka auttavat tarvittaessa. Alkeistunneille osallistujille apua on tarjolla enemmän. Ratsastuksen voi aloittaa talutusratsastuksella, jolloin hevosen hoitaja taluttaa hevosta ja samalla neuvoo ratsastajaa. Pienemmille lapsille löytyy hevoskerhoja, joissa hevosiin tutustuminen aloitetaan leikin varjolla. Ratsastus lisää itsetuntoa ja lihasten motoriikka kehittyy huomaamattomasti. Onnistumisen kokemukset saavat palaamaan tallille yhä uudelleen ja uudelleen. Hevosta ohjataan painolla, käsillä ohjien välityksellä, jaloilla ja joskus äänellä. Hevonen opetetaan liikkumaan eri nopeutta, kääntymään, vaihtamaan askellajia ja pysähtymään ratsastajan niin halutessa. Yleisimmin ratsastuksessa käytetään suitsia ja satulaa, mutta taitava ratsastaja pärjää ilmankin.
Kommunikointi
Hevosen kanssa työskentely edellyttää avoimuutta ja vilpittömyyttä. Hevosen kanssa täytyy pystyä hillitsemään tunteensa. Hevonen seuraa tarkasti ihmisen mielialaa ja tunnetiloja sekä reagoi niihin. Ratsastajan suuttumus vaikuttaa myös hevosen liikkeisiin, sen takia ratsastajan täytyy pysyä rauhallisena, vaikka jokin asia harmittaisikin. Hevonen vastaa ratsastajan tunnetilaan omilla liikkeillään. Rauhattoman ratsastajan hevonen voi olla äkkipikainen ja aiheuttaa vaaratilanteita. Johdonmukaisuus ja kunnioitus hevosta kohtaan on hyvän suhteen perusta, joka kantaa pitkälle. Hevosharrastus yhdistääkin niin psyykkiset, sosiaaliset kuin fyysisetkin taidot kehittäen niitä koko harrastuksen ajan. Hevoselta saatu palaute on aina aitoa ja rehellistä. Hevonen ei teeskentele eikä valehtele, joten niiden kanssa toimiminen on mutkatonta.
Ratsastus urheiluna
Ratsastus jaetaan tyypillisesti eurooppalaistyyliseen ratsastukseen ja lännenratsastukseen. Laukkaurheilua ei varsinaisesti pidetä ratsastuksen lajina. Samoin hevospoolo erotetaan omaksi lajikseen. Kouluratsastus, kenttäratsastus ja esteratsastus ovat myös olympialajeja. Lännenratsastuksessa ja matkaratsastuksessa järjestetään myös kansainvälisiä kilpailuja. Ratsastuksessa miehet ja naiset saavat kilpailla samoissa sarjoissa. Vaikka usein ratsastustunneilla näkyy eniten tyttöjä ja naisia, ovat huippuesteratsastajat useimmiten miehiä. Kouluratsastuksessa huipulla kilpailee useimmiten naisia. Kenttäratsastuksessa taas kumpikaan sukupuoli ei erotu, vaan kilpailijoita löytyy tasaisesti molemmista myös huipputasolla. Olympiatasolla kilpaileminen sallittiin siviiliratsastajille ja naisille Helsingin olympialaisissa 1952, sitä ennen kilpailuihin sai osallistua vain ratsuväen upseerit. Eri kilpailujen kilpailusäännöistä selviää, mitkä ikäluokat saavat osallistua mihinkin kilpailuluokkaan. Samaan kilpailuluokkaan voi kuulua useita ikäryhmiä.
Riskit
Harrastaessa satojen kilojen painoisten eläinten kanssa, liittyy lajiin luonnollisesti riskejä. Loukkaantumisriski on suurimmillaan silloin, kun ratsastaja putoaa hevosen selästä. Ratsastus on kuitenkin melko turvallinen laji, eikä putoamista kannata pelätä etukäteen. Vammojen syntyä voi ehkäistä varustautumalla ratsastuskypärällä ja turvaliiviä. Kypärä ja turvaliivi ovat pakollisia kilpailuissa ja osallistuttaessa ratsastustunneille. Lännenratsastuksessa ja kilpailtaessa korkealla tasolla kouluratsastuksessa ei kypärää tai turvaliiviä vaadita. Myös hevosta hoidettaessa pitää olla varovainen, ettei hevonen pääse potkaisemaan tai puraise säikähtäessään. Hevosen taakse ei pidä mennä yllättäen, vaan jos hevosen taakse pitää mennä, pitää se tehdä siten että hevonen tietää koko ajan mitä tapahtuu ja kuka sen läheisyydessä liikkuu.
Teksi julkaistu aiemmin: https://www.ladiesstable.fi/hevosharrastus/