Vesistön ylitys
Retkeä suunnitellessa ja karttaa tutkiessa voi huomata, että vaelluksella tulee eteen vesistön ylitys. Ylittäminen voi onnistua helposti veneellä, siltaa pitkin tai lossilla. Joskus ylitys onnistuu vain kahlaamalla. Vesistön ylittämiseen sisältyy aina riskejä, jotka täytyy osata huomioida. Ylitykseen voi valmistautua pakkaamalla tavarat vesitiiviisti.
Vedenkorkeus voi yllättää
Vedenkorkeus vaihtelee vuodenajan ja sään mukaan. Vaihtelua voi olla paljonkin ja esimerkiksi kevättulvien aikana voi olla mahdotonta ylittää jokin tietty vesistö. Kuivana aikana ylitys voi onnistua helposti kuivin jaloin. Pitkäkestoiset sadejaksot voivat lisätä tulvimista. Runsaiden sateiden jälkeinen tulva voi olla kevättulvan tapaan voimakas. Kovan ja runsaan sateen yllättäessä voi olla järkevää ylittää vesistö ennen kuin vedenpinta nousee vielä korkeammaksi. Myös vuorokauden aika vaikuttaa vesistön ylittämiseen silloin, kun lämmin päivä sulattaa isoja lumikenttiä tai jäätiköitä. Sulamisvesien virratessa vesistöön on turvallista kahlata aamuvarhaisella.
Vesistön virtaus
Joen ylittämisessä on hyvä tietää miten tunnistaa hyvän ylityspaikan. Joki on parasta ylittää sellaisessa kohdassa, jossa se on leveimmillään ja matalimmillaan. Vaikka ylitettävä matka on kapeaa kohtaa pitempi, on virran voimakkuus pienimmillään ja kahlaaminen on turvallisinta. Reitti kannattaakin suunnitella siten, että vesistöjen ylitykset olisivat mahdollisimman turvallisia ja niitä olisi vähän. Kapeammassa kohdassa vesi virtaa voimakkaammin. Hyviä ylityspaikkoja on esimerkiksi kohdat, joissa joki tai puro laskee järveen. Mitä syvempi ja kapeampi virtaava vesi on, sitä vaarallisempaa on ylittää se kahlaamalla. Ylävirrasta voi myös löytyä turvallisia ylityspaikkoja, koska siellä veden määrä on vähäisempi kuin alavirrassa. Joen mutkitellessa ulkomutkassa vesi virtaa voimakkaimmin. Tunturin jokiin ja puroihin voi muodostua joskus lumisiltoja, joita pitkin on turvallista ylittää voimakaskin virta. Tärkeintä on ensin varmistua siitä, että lumisilta on kestävä. Suolla olevat purot ovat usein niin syviä ja leveitä, ettei pehmeäpohjaisella alustalla joen ylihyppääminen onnistu. Suo täytyy silloin joko kiertää tai tehdä rinkkalautta, jonka avulla ylittäminen onnistuu.
Jalkojen suojaaminen
Silloin kun joen yläjuoksulla on vielä jäätä tai lunta, joen vesi voi olla jopa niin kylmää, että jalat turtuvat. Terävät kivet tai lasinsirut joen pohjassa eivät silloin tunnu jalkapohjassa. Kahlatessa onkin turvallisinta pitää aina jonkinlaisia jalkineita. Avantouintitossut, villasukat, sandaalit, kumisaappaat, tai vedenkestävät jalkinesuojat sopivat tähän tarkoitukseen. Housunlahkeet kannattaa joko kääriä tai syvemmälle kahlatessa housut kannattaa ottaa pois. Jos vesi ei yllä polviin asti, voi vesistön yli päästä kuivin jaloin vain vaelluskengät jalassa. Tällöin vaelluskenkien ja säärystimien on oltava vedenpitäviä. Säärystimet kiinnitetään vaelluskenkiin kireästi ja ylityksen on tapahduttava nopeasti turvallisuudesta tinkimättä. Syvimmissä paikoissa kastumiselta välttyy käyttämällä sadehousuja. Vaelluskengän tai saappaan kohdalta lahkeita voidaan tiivistää teipillä, jotta vesi ei pääse kastelemaan jalkoja.
Apuvälineet
Kahlatessa apuna voi käyttää tukisauvoja tai köyttä. Sauvalla voi kokeilla pohjan tasaisuutta ja onko esimerkiksi reitillä isoja kiviä, joihin voi kompastua. Ylityksessä tukisauva tuetaan aina ylävirran puolelle. Tällöin veden virtaus toimii apuna ja painaa tukisauvaa tukevammin pohjaan. Kahlatessa liikutaan varovasti vain yhtä jalkaa tai tukisauvaa kerrallaan siirtäen. Ennen painon varaamista jalalle, varmistetaan että alla on tukeva alusta. Tarvittaessa voidaan käyttää ylityksessä turvaköyttä apuna. Tällöin köyden toinen pää kiinnitetään puuhun, ja ryhmän kokenein ylittää joen ensimmäisenä ja kiinnittää köyden toisenkin pään puuhun kiinni. Tämän jälkeen muut voivat ylittää virran turvaköyteen tukeutumalla. Lopuksi köysi vedetään takaisin. Virtaa ylittäessä on aina muistettava avata rinkan lantiovyö, jotta rinkan saa helposti pois selästä, jos kaatuu veteen. Joen voi myös ylittää uimalla tai rinkkalauttaa apuna käyttäen. Ylitystapoja on myös monia muita. Kannattaa opetella muutama erilainen ylitystapa, joita tarpeen mukaan soveltamalla pärjää aina. Paljon retkeilevän kannattaa harjoitella vesistön ylitystä vuosittain, jotta tuntuma turvalliseen ylitykseen säilyy.