Uuden liikuntaharrastuksen aloittaminen

Kyllästyitkö nykyiseen liikuntalajiisi ja tahtoisit kokeilla jotain muuta? Vai oletko kyllästynyt liikkumattomuuteen ja tahtoisit löytää itsellesi aktivoivan tavan viettää vapaa-aikaasi? Välillä on hyvä monipuolistaa liikkumistaan, koska se todennäköisesti virkistää mieltä ja saa sinut jatkamaan liikunnan parissa mahdollisesti pitempään.

Mitä lajia tahtoisit kokeilla? Jos et heti pysty vastaamaan tähän kysymykseen, netistä löytyy erilaisia testejä, joihin vastaamalla saat mieltymyksiäsi ja toiveitasi vastaavia liikuntalajiehdotuksia. Tällainen on esimerkiksi Anna-lehden testi.

Jos et jaksa tehdä testejä tai niiden antamat vaihtoehdot eivät miellytä, löytyisikö uusi liikuntaharrastus Suomen suosituimmista liikuntalajeista? Tilastokeskuksen artikkelin mukaan vuonna 2017 suomalaisten viiden suosituimman lajin kärki näytti tältä:

  1.  Kävelylenkkeily
  2. Kotona tehtävä harjoittelu
  3. Pyöräily
  4. Kuntosaliharjoittelu
  5. Juoksulenkkeily

Helppoja vaihtoehtojakin on

Helpointa on siis vaan lähteä ulos ja kävellä. Siksi se on ehkä se suosituin laji Suomessa. Sen hyviä puolia on helppous, edullisuus ja matala kynnys. Kävelläksesi sinun ei tarvitse olla huippukunnossa, eikä siihen tarvitse mitään kalliita varusteita. Nämä viisi suosituinta lajia ovat myös sellaisia, joiden harrastaminen todennäköisesti luo pohjan monelle muulle liikuntalajille. Joita ovat esimerkiksi listalla seuraavaksi suosituimmat lajit:

  • Uinti
  • Sauvakävely
  • Ohjattu jumppa
  • Hiihto
  • Jalkapallo

Sopiiko laji sinulle?

Kun olet löytänyt sopivan uuden liikuntaharrastuksen, muistele vielä, millainen liikkuja olet? Kauanko on siitä, kun olet viimeksi liikkunut? Jos olet liikkunut säännöllisesti, voit aika huoletta kokeilla mitä vaan uutta liikuntalajia. Jos olet liikkunut epäsäännöllisesti ja harvemmin tai olet ollut liikkumaton monta vuotta, saatat tarvita enemmän apua ja varsinkin kyseisen uuden lajin ohjausta.

Olet esimerkiksi 40-vuotias, et ole kymmeneen vuoteen liikkunut ja tahdot yhtäkkiä aloittaa jalkapallon pelaamisen muullakin kuin playstationilla. Et ole pelannut koululiikuntatuntien lisäksi ollenkaan jalkapalloa. Silloin suoraan peliharjoituksiin mentäessä loukkaantumisriski voi olla hivenen suuri. Tässä kohtaa kannattaa selvittää, mitä kyseinen liikuntalaji vaatii. Jalkapallossa juostaan ja potkitaan palloa, sekä siinä tulee pelin tuoksinassa fyysistä kontaktia. Lajin pohjaominaisuuksia, joilla voidaan ennen lajiharjoittelua vähentää loukkaantumisriskiä, ovat siis kestävyyskunto ja tasapaino.

Jos et ole pitkään aikaan liikkunut, testaa kuntosi ennen tulevia jalkapalloharjoituksia. Jaksatko kävellä reippaasti 5 kilometrin matkan pysähtymättä? Jos et jaksa, kannattaa kuukauden verran käydä kävelyllä ennen siirtymistä jalkapallotreeneihin. Esimerkiksi joka toinen päivä 2 km kävelylenkki niin reippaasti kuin jaksat. Seuraavalla viikolla 2,5 km. Sitten 3 km ja neljännellä viikolla 3,5 km. Kerran viikossa voit kokeilla juosta osan matkaa. Niinä päivinä, kun et käy kävelemässä, pyri seisomaan yhdellä jalalla minuutin verran ja tee 10 kyykkyä käymällä polven korkuisella penkillä istumassa.

Tämän kuukauden valmistavassa jaksossa yhdistät siis kaksi suosituinta lajia: kävelylenkkeilyn ja kotona tehtävän harjoittelun. Yksinkertaisesti, säännöllisesti ja määriä pikkuhiljaa nostaen. Ennen uuden lajin aloittamista olet siis testannut kuntosi ja todennut, että se on heikko. Sitten olet liikkunut maltillisesti kuukauden verran, kuntosi on kohonnut ja menet jalkapallotreeneihin. Mitä hyötyä lyhyestä aktiivisesta valmistavasta jaksosta on sinulle?

Okei, kokeilit jalkapalloa, mutta et pidäkään siitä. Mutta et todennäköisesti loukkaa itseäsi ensimmäisissä treeneissä ja olet nyt valmis kokeilemaan jotain muuta uutta harrastusta. Mitä jos menet suoraan sohvalta pelaamaan jalkapalloa? Se on fyysisesti vaativa laji verrattuna vaikka kävelyyn, jolloin lihaksesi ja nivelesi tulevat aluksi kipeäksi. Loukkaantumisriski on liikkumattomalla yleensä suurempi ja pienen vamman jälkeen voit joutua pitämään taukoa liikunnasta. Se jos mikä vie motivaation viimeistään.

Aloittaessasi turvallisemmasta liikuntamuodosta ja luotuasi edes pienen kuntopohjan ennen vaativampia lajeja, saatat pelastaa monta hyvää liikuntavuotta.

Kirjoittaja: Juha Koivuporras

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.