Tuore kysely osoittaa: Alle 30-vuotiaiden liikunnan määrä lisääntynyt korona-aikana

Garmin-kesäliikuntakysely osoittaa, että alle 30-vuotiaiden aikuisten liikuntatottumukset ovat muuttuneet eniten korona-ajan myötä. Kantarin toteuttamaan kyselyyn vastanneista alle 30-vuotiaista suomalaisista 44 % kokee, että he liikkuvat nyt pysyvästi enemmän kuin ennen pandemian puhkeamista. Sup-lautailu, maastopyöräily sekä padel ovat kyselyn mukaan tämän kesän trendilajit – ja ne kiinnostavat myös keski-ikäisiä!

Korona on saanut nuoret aikuiset liikkeelle, kertoo Garminin teettämä tutkimuskysely. Sen sijaan vanhemmat ikäryhmät eivät tunnistaneet liikuntatottumuksissaan merkittäviä muutoksia – yli puolet (53 %) kaikista vastanneista kertoi liikuntatottumuksiensa pysyneen ennallaan.

Vapaa-ajan liikunta on viime vuosina lisääntynyt suomalaisten aikuisten keskuudessa. Lenkkeily, pyöräily ja saliharjoittelu ovat pitkään säilyttäneet asemansa suosituimpien liikuntamuotojen joukossa, minkä myös Garmin-kysely osoittaa.1,2 Suomalaiset ovat innokkaita kokeilemaan tänä kesänä myös itselleen uusia urheilumuotoja. Tässäkin nuoret aikuiset erottautuvat kokeilunhaluisuudellaan. Lämpimät kesät ovat kasvattaneet esimerkiksi sup-lautailun suosiota – jopa 69 % 31–39-vuotiaista vastanneista aikoo kokeilla tänä kesänä suppailua.

”Nuorten kasvanut liikuntainnostus oli selkeä löydös tutkimuksessamme. Neljännes alle 30-vuotiaista ilmoitti aikovansa käyttää aikaa liikuntaan enemmän kuin normaalina kesänä, kun mahdollisuudet matkustaa ovat vähäisemmät. Lähes joka kolmas ikäluokasta aikoo kokeilla myös itselleen uusia lajeja”, kertoo Garminin pohjoismaisista sidosryhmäsuhteista vastaava Marcus Bjärneroth.

Nelikymppisiä kiehtoo sen sijaan mailapeli padel, jota on tituleerattu jopa maailman nopeimmin kasvavaksi urheilulajiksi. Kyselyyn vastanneista 40–49-vuotiaista 43 % kertoo aikovansa kokeilla lajia kesällä. Vuoden 2020 aikana lajin harrastajamäärät ovat räjähtäneet ja kenttien määrät lähes tuplaantuneet Suomessa. Lajin voi aloittaa matalalla kynnyksellä ja lisäksi pelaaminen on sosiaalista, mikä osaltaan selittää padelin suosiota.3

Liikuntasuorituksia voidaan mitata yhä tarkemmin


Yli puolet (53 %) Garminin teettämään kyselyyn vastanneista mittaa joko puhelimen, älykellon tai aktiivisuusrannekkeen kautta liikuntasuorituksiaan. Suosituinta mittaaminen on 40–49-vuotiaiden keskuudessa, joista 63 % kertoo mittaavansa suorituksiaan. Nykyaikaiset älykellot mahdollistavat yhä useamman liikuntamuodon tarkan mittaamisen, jolloin suorituskyvyn, kehittymisen ja reitin seuraaminen on helppoa. Esimerkiksi joka neljännes vastaajista aikoo kokeilla kesällä maastopyöräilyä, joka lajina edellyttää maaston tuntemusta ja navigointia. Garmin-älykellot soveltuvat myös vesiurheiluun.

”Melonta mainittiin useaan otteeseen liikuntamuotona, jota suomalaiset haluavat kokeilla tänä kesänä. Älykellon tai aktiivisuusrannekkeen on kestettävä kolhuja, oltava vesitiivis sekä kyettävä GPS-paikannukseen myös haastavissa olosuhteissa. Pyöräilijä hyötyy puolestaan tarkan paikannuksen mahdollistamasta topograafisesta karttanäkymästä, joka helpottaa navigointia vieraissa ympäristöissä”, kertoo Hilkka Aronen Garmin customer marketing -tiimistä.

Kesäkuussa 2021 tehtyyn Garmin-kesäliikuntakyselyyn vastasi yhteensä 1098 henkilöä Suomessa. Tutkimuksen toteutti markkinatutkimusyritys Kantar.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.