Retkiluistelu

Retkiluistelijan viilettäessä jäällä hän saa nauttia samalla sekä talvisen luonnon kauneudesta ja hiljaisuudesta että vauhdikkaasta menosta. Jäällä liikkuminen ei ole riskitöntä, mutta oikein varustautumalla ja tiettyjä perussääntöjä noudattamalla retkiluistelu on turvallista. Luonnonjäällä luistelu on rannikkoseudun laji. Luisteltavia jäitä löytyy aina jostain, sillä sääolojen vaihtelu muokkaa jääoloja talven aikana. Ylänköjen pienet järvet jäätyvät yleensä aina ensimmäisenä. Mikäli syksy on luistelijoille suotuisa, jäätyvät myös isommat järvet ja joet ennen lumen tuloa. Talven edetessä myös meren suojaisimmat lahdet saavat jääpeitteen. Lumen sataminen ei estä meren jäätymistä, sillä se jäätyy vyöhykkeittäin. Uusia sileitä jäitä löytyy aina ulommas mentäessä. Merellä luistelu ei kuitenkaan sovi aloittelijalle, sillä se vaatii vankkaa jäänlukutaitoa. Tärkeintä on muistaa tuvallinen varustautuminen.

Varusteet

Retkiluisteluun tarvitaan erityiset retkiluistimet. Retkiluistimet ovat käytännössä erityiset terät, jotka kiinnitetään joko telemark-monoihin, tukeviin vaelluskenkiin tai hiihtoluistelumonoihin. Luistimen side valitaan aina kenkään sopivaksi. Retkiluistimia voi vuokrata useista eri paikoista. Pukeutuminen sään mukaisesti on tärkeää. Pienikin tuulenvire viilentää avoimella jäällä, joten kannattaa valita tuulenpitävät vaatteet. Retkiluistelijan vakiovarusteisiin kuuluu jääsauva, jolla isketään jäähän jään paksuuden testaamiseksi. Mikäli sauva menee jäästä läpi, on jää liian ohutta luistelemiseen. Jäällä liikuttaessa pidetään aina naskalit kaulassa käyttövalmiina. Mikäli putoaa jään läpi, naskaleiden avulla saa kiskottua itsensä takaisin jään päälle. Retkiluistelijan vakiovarusteisiin kuuluu myös vaihtovaatteet vedenpitävästi pakattuina. Reppua voi käyttää tarvittaessa kellukkeena, mikäli putoaa veteen. Putoamisen jälkeen kuivat vaihtovaatteet voi vaihtaa päälle, ja päästään jatkamaan matkaa. Retkelle on hyvä varata mukaan myös lämmintä juotavaa ja eväät. Termospulloon voi laittaa myös broilerikeittoa, jolloin se säilyy lämpimänä. Lepohetki on miellyttävämpi, kun saa lisää energiaa ja lämpöä. Heittoköysiä kannattaa ottaa useampi mukaan ja eri ryhmäläisten mukaan pakattuna.

Lisävarusteet

Turvallisuuden kannalta välttämättömien varusteiden lisäksi kannattaa ottaa mukaan muutama muukin lisävaruste turvaa tuomaan. Polvisuojat ovat hyödylliset varsinkin silloin kun luistellaan nopeasti. Vauhdista kovalle jäälle kaaduttaessa kaatumisella voi olla kohtalokkaat seuraukset. Jää ei useinkaan ole tasaista, joten luistin voi tökätä jääpalaan tai pudota railoon, jolloin vauhti voi pysähtyä äkillisesti. Kypärä suojaa päätä. Varaluistin kannattaa ottaa mukaan pitemmille retkille, sillä jos luistin tai side hajoaa, on teräsjäällä liukastelu hidasta. Retkelle ei koskaan pidä lähteä yksin vaan aina vähintään yhden kaverin kanssa tai ryhmässä. Turvallisinta on liikkua jonossa, jolloin letkan vetäjä tunnustelee jäätä ja halkoo tuulta.

Matkaluistelu

Matkaluisteluksi kutsutaan luistelua luonnonjäille valmiiksi auratuilla jääradoille tai luistelua varten jäädytetyillä luisteluradoilla. Retkiluistelun tultua yhä suositummaksi, on järville alettu aurata myös luisteluratoja. Ratojen pituudet vaihtelevat muutamasta kilometristä pariinkymmeneen kilometriin. Ratoja ylläpitää yleensä joko kunnat tai luontomatkailuyritykset. Luistelureittejä löytyy talvesta riippuen useimmilta paikkakunnilta. Matkaluistelun avulla voi harjoitella retkiluistelua tai kuntoilla omaksi ilokseen. Ylläpidetyillä luisteluradoilla luisteltaessa ei tarvita niin paljon varusteita kuin retkiluistelulenkille lähdettäessä. Matkaluistelulenkille tarvitaan luistimet, säänmukainen vaatetus ja tietysti naskalit. Mikäli lenkin varrella on nuotiopaikka, voi ottaa myös makkaraa mukaan retkelle. Luistelu aurinkoisella säällä piristää mieltä.

Tiesitkö?

Tiedätkö oman veriryhmäsi? Iltasanomien artikkeli kertoo, onko veriryhmäsi harvinainen.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.