Avantouinti

Avantouinti rentouttaa ja parantaa terveyttä. Lisäksi muut terveysvaikutukset ovat huimia, sillä se kohentaa yleisterveyttä ja auttaa kipuihin. Avantouinti myös parantaa sopeutumista kylmään. Avantouintiharrastuksen aloittaminen vaatii kuitenkin hieman valmisteluja, eikä kylmiltään kannata rynnätä avantoon. Moni avantouimari kertoo pysyvänsä terveenä, sekä harrastus nuorentaa ihoa ja rentouttaa. Säännöllisesti harrastettuna avantouinti tuo monenlaisia myönteisiä terveysvaikutuksia. Kylmä vesi aiheuttaa elimistölle stressireaktion, johon tottumisella on myönteinen vaikutus myös stressinhallintaan. Positiivisten vaikutusten ylläpitäminen edellyttää sitä, että avantouintia harrastetaan säännöllisesti. Uintikertojen loppuessa myös terveysvaikutukset katoavat vähitellen.

Avantouinti sopii kaikille

Avantouintia voi harrastaa lähes jokainen sukupuoleen ja ikään katsomatta. Lajia harrastaa Suomessa aktiivisesti noin 100 000 henkilöä. Avantoon voi mennä, kunhan on uimataitoinen ja liikkuvuutta on sen verran, että avannosta pääsee pois. Lapset ja vanhukset voivat pulahtaa avantoon, mutta suurin harrastajaryhmä löytyy keski-ikäisistä. Astmaatikkojen ja sydänsairauksista kärsivien kannattaa keskustella lääkärin kanssa ennen avantouintiharrastuksen aloittamista. Kylmäaltistus supistaa keuhkoputkia ja kuormittaa sydäntä. Ääreisverenkierron hetkellinen supistuminen nostaa sydämen syketaajuutta ja verenpainetta hetkellisesti, joten sydän kuormittuu. Riski kasvaa entisestään, jos avantouinnin jälkeen saunotaan sillä kylmästä vedestä kuumaan siirtyminen aiheuttaa suuren lämpötilavaihtelun. Sydän rasittuu ja verenpaine vaihtelee, jolloin voi huimata. Avantoon ei kannata mennä kylmiltään eikä myöskään suoraan saunasta. Kehoa kannattaa lämmitellä esimerkiksi kävelemällä reippaasti tai hiihtämällä lenkin. Saunan jälkeen kannattaa vilvoitella hetki ennen avantoon menemistä.

Varusteet

Harrastuksen voi aloittaa helposti ja edullisesti, sillä ainoa tarvittava varuste on uimapuku. Usein uimareilla on lisäksi päähine sekä jalkineet avantoon siirtymistä varten. Tarjolla on myös avantouintia varten tarkoitettuja tossuja, jotka suojaavat teräviltä kiviltä, liukastumiselta ja suolalta. Avantouinti aloitetaan kastautumalla nopeasti ensimmäisellä kerralla. Päätä ei kannata kastella, sillä silloin lämpöä menetetään liikaa. Kylmä vesi voi salvata hengityksen ensimmäisillä kerroilla. Tätä ei kannata säikähtää, sillä keho reagoi normaalilla tavalla kylmään. Muutaman uintikerran jälkeen keho tottuu avantoon, jolloin pulahdusaikaa voi jatkaa. Avannossa hengittämistä voi harjoitella. Keuhkot vedetään täyteen ilmaa ennen avantoon menemistä, ja avannossa puhalletaan rauhallisesti ulospäin. Mikäli olo on viluinen uinnin jälkeen, ei vaatteita ole ollut riittävästi päällä. Lyhyen avantopulahduksen aikana riski vilustua on hyvin pieni. Talvivarusteisiin kannattaakin kiinnittää erityistä huomiota, jotta keho pysyy lämpimänä myös uinnin jälkeen.

Terveysvaikutukset

Avantouimarit kertovat usein uinnin jälkeisestä euforisesta olosta. Tunne voi koukuttaa siinä määrin, että avantouinnista tulee luontevasti pitkäaikainen harrastus. Avantouinti poistaa stressiä tehokkaasti. Ääreisverenkierron supistuessa hetkellisesti verenpaine nousee. Noradrenaliinin eritys kasvaa, jonka takia avantouinti tuo tunteen siitä, että on voittanut itsensä ja on elossa. Avantouintiharrastuksen jatkuessa noradrenaliinia ei erity niin paljon, koska elimistö tottuu kylmäaltistukseen. Keho kestää paremmin kylvää ja samalla myös kivunsietokyky nousee. Säännöllinen avantouinti lisää dopamiinin ja endorfiinin määrää veressä. Tämä puolestaan vaikuttaa siten, että stressi ja masentuneisuus vähenee. Avantouimareilla on kohonnut stressinsietokyky. Terveysvaikutukset näkyvät selvästi silloin, kun avantouintia harrastetaan säännöllisesti useita kertoja viikossa. Nivelkivuista kärsivät ja reumaa sairastavat saavat usein apua kipuihin avantouinnilla. Vaikutus perustuu kudosten jäähtymiseen ja kortisolin erittymiseen, jolloin kiputuntemus vähenee. Kylmässä vedessä oleminen voi vähentää turvotusta ja myös torjua tulehduksia. Kontaktilajien harrastavat käyttävät avantouintia liikunnan jälkeiseen palautumiseen. Kylmässä vedessä oleilu aktivoi myös ruskeaa rasvaa, joka puolestaan kiihdyttää aineenvaihduntaa. Keho polttaa kaloreita paremmin kylmäaltistuksen jälkeen.  

Tiesitkö?

Lue Iltalehden artikkelista miten Kultaleijona Niko Ojamäki on tehnyt suomalaishistoriaa KHL:ssä.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.