Postimerkkeily harrastuksena

Ollessani teini-ikäinen joskus 80-luvulla, isäni veli osti minulle aina jouluksi Suomen sen vuoden postimerkit. Postimerkkien keräilystä tuli pieni harrastus ja kävin muutaman kerran paikallisessa Hämeenlinnan postimerkkeilykerhossakin, mutta kerho tapahtumat olivat yksinkertaisesti aivan liian tylsiä – joten kovin montaa kertaa en niissä viihtynyt. Postimerkkejä kuitenkin ehdin tavalla tai toisella keräillä muutaman vuoden kunnes teini-iän päättyessä kuvioihin tulivat muut paljon mielenkiintoisemmat kuviot ja postimerkkeily jäi.

Filatelia eli postimerkkeily on postimerkkien, postilähetysten, postileimojen ja muiden postihistoriaan liittyvien kohteiden keräilyä ja tutkimista. Postimerkkien keräilijää kutsutaan filatelistiksi. Sana filatelia on johdettu kreikan kielen sanoista philos ’ystävä’ ja ateleia ’maksuvapaus’. Filatelia on yksi suosituimmista ja laajimmalle levinneistä keräilyharrastuksista.

Postimerkkeilyssä on kuitenkin se kiva puoli, että sen voi aloittaa koska vain – vaikka olisi välillä lopettanut, uudelleen aloittaminen ei ole vaikeata. Varsinkin minulle uudelleen aloittaminen olisi helpohkoa, koska kaikki ne vanhat postimerkit ja kirjepostit sekä jokainen kansio ovat vieläkin tallella – pitkälti koskemattomina koko 2000-luvun.

Itse keräilin Suomen postimerkkejä itsenäisyytemme ajoilta pitkälti yhteen LAPE-kansioon ja siinä onkin nyt kohtuullisesti merkkejä vuosilta 1889-1987- tuona vuonna 1987 lopetin keräilyn. Suomi-kansion lisäksi on erilaisia teemapohjaisia kansioita kuten urheilu, autot, lentokoneet…. Saksa…. Saksa koska isäni veli eli kummisetäni vietti paljon aikaa Saksasssa ja toi tullessaan postimerkkejä minulle. Itseasiassa tuossa vanhassa Suomi-kansiossa on merkintä vuodelta 1987 että silloin kansion merkkien LAPE-arvo olisi ollut noin 3000 markkaa. Mitä arvo tänäpäivänä on, ei tietoa.

Itsesasiassa laatikoista löytyy myös vanhoja Michel ja LAPE luetteloita 🙂 Tiedä, vaikka sitä jonakin päivänä aloittaisi harrastuksen uudelleen.

KO

Suomen Filatelistiseura ry

Vuonna 1920 perustettu Suomen Filatelistiseura (SF) on maamme suurin – noin 400 jäsenen – filateelinen yhdistys. SF on laaja-alainen yleiskerho ja sen toiminta kattaa periaatteessa kaikki postimerkkeilyn ja postihistorian aikakaudet ja osa-alueet. Perinteisesti pääpaino on kuitenkin ollut kotimaamme filateliassa.

Toimintamme tapahtumapaikka on oma kerhotilamme, Lönnrotinkatu 32 B, aivan Helsingin keskustassa. Aina maanantaisin (heinä-elokuussa hieman harvemmin) klo 18.00 alkaen tapahtuu jotain noin 40 – 60 keräilijän voimin. Joka toinen maanantai on kokousilta, jonka ohjelmassa on yleensä esitelmä filatelian alalta ja sen päätteeksi huutokauppa. Kokousta seuraavana maanantaina on pelkkä huutokauppa.
Seuran äänenkannattaja Suomen Postimerkkilehti ilmestyy kuutena runsaana nelivärinumerona vuodessa. Lehti on eräs maailman vanhimpia edelleen ilmestyviä filatelian alalla. SP-lehti käsittelee harrasteemme ajankohtaisia aiheita unohtamatta syvempiä filateelisia tutkielmia. Lehden huutokaupan tarjonta on runsas ja monipuolinen, ja sen suosio on selkeässä kasvussa.

Suomen Filatelistiseura tarjoaa jäsenelleen mahdollisuuden solmia ystävyyssuhteita muihin harrastajiin sekä filateelisten tietojen ja taitojen syventämiseen. Seuran useiden kaupallisten kanavien kautta on mahdollisuus hankkia monipuolisia filateelisia kohteita ja tarvittaessa realisoida niitä asiantuntijoiden avulla. Jäsenmaksumme vuonna 2013 on 60,- sisältäen Suomen Postimerkkilehden tilauksen. Seuramme on Suomen Filatelistiliitto ry:n jäsen ja useimmat jäsenemme kuuluvat kauttamme Liittoon.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.