Nuoria nettiosaajia kaivataan postimerkkikerhossa

Ikääntyvät keräilijät kaipaavat nuorien nykytaitoja

Postimerkkeily on maailman suosituin keräilyharrastus ja postimerkkejä kerätään ympäri maailmaa. Lohjan postimerkkikerho on nykyään reilun 20 aktiivijäsenen pyörittämää toimintaa, joka vuoden parin välein esittelee osia kokoelmistaan eri puolilla Lohjaa. Tämän viikon ajan postimerkkinäyttely on avoinna Lohjan pääkirjastolla ja esillä niin Suomen presidentit, Rotaty-kokoelmaa, vanhoja postikortteja, Lohjan postimiesten omia leimoja sekä hienot perhosmerkki-ja Walt Disney 80-vuotta osakokoelmat.

– Postimerkkeily on edullinen harrastemuoto, jota voi harrastaa kuka tahansa ikään ja sukupuoleen katsomatta. Postimerkkejä hankitaan kerhojen kautta, postimerkkimyymälöiden sekä nykyään entistä enemmän internetin kautta, kertovat Lohjan postimerkkikerhon puheenjohtaja Antero Tarvainen sekä sihteeri Pentti Askola.

Tiedonhankintaan apua

– Nuoria tarvittaisiin auttamaan meitä vanhoja kerääjiä löytämään tietoa netistä. Minullakin on paljon merkkejä, joiden alkuperän selvittämiseksi kaipaisin apua tiedonhakemiseen, kertoo Pentti Askola.

Postimerkkeily voi olla monen tasoinen harrastus. Joku voi kerätä postimerkkejä, vain koska pitää niiden katselemisesta, toiset keräävät aiheittain ja sitten todelliset harrastajat alkavat kerätä varsinaista näyttelymateriaalia.

– Näyttelytasoisen kokoelman kerääminen on vuosien harrastus, johon menee todennäköisesti enemmän aikaa kuin varsinaisesti rahaa. Postimerkkeily on edullinen harrastusmuoto ja meiltä kerhosta saa paljon apua aloituksessa ja harrastuksen kehittämisessä. Kokoustamme kuukausittain ja 10€ vuotuinen jäsenmaksu sisältää kokoukset. Jokaisessa kokouksessa meillä on myös tapana arpoa kokouksessa olijoiden kesken yksi postimerkkikeräilykansio, kertoo Antero Tarvainen.

Kerhon vetäjien korviin on kantautunut tieto, että melkeinpä jokaisella koululuokalla on joku joka kerää postimerkkejä, mutta valitettavan harva näistä harrastajista on tullut kerhon jäseneksi.

– Ei kokouksissa ole pakko käydä, mutta kerho on postimerkkien hankinnalla varmastikin se edullisen ostopaikka, kertoo Askola. Kokouksia on joka kuukauden toinen keskiviikko Lohjan Harjulassa klo 18.00.

Tarvainen ja Askola kertovat kerhon antavan myös puolueettomia arvioita kokoelmista ja postimerkeistä. Arviot ovat maksuttomia, eikä arvioija koskaan itse osta arvioitavaa kohdetta.

Lohjan oma postimerkki Liessaarensilta-kuvalla julkaistaan nyt torstaina 9.10. ja postimerkkiä on saatavilla Lohjan postista.

Rotary toiminta 100 vuotta

Antero Tarvaisella on itsellään kattava Rotary-kokoelma ja jo vuosia sitten hän esitti Suomen postille Rotary-aiheisen postimerkin painattamista. Hän sai kuitenkin odottaa vuosikymmeniä ennen kuin toive toteutui. Vuonna 2005 Suomen posti julkaisi Rotarit 100 vuotta-juhlapostimerkin.

– Rotary-toiminta ei ole vain kokouksissa istumista vaan kansainvälinen Rotary-järjestö on tehnyt paljon yhteistyötä Maailman Terveysjärjestön kanssa PolioPlus hankkeen kautta. Postimerkkikokoelman kautta tulee koko tämä Rotary-toiminta ja historia esille ja se onkin todellisen aihekokoelman tarkoitus, kertoo Tarvainen.

Lohjan näyttelyssä esillä oleva Vesa Hirvimäen perhosmerkkikokoelma on hyvä pohja todella hyvälle kokoelmalle ja samalla hyvä esimerkki aihekohtaisesta kokoelmasta.

– Tämä toinen kokoelma eli Walt Disney 80-vuotta on taas esimerkki kokoelmasta, jonka kokoon saaminen ei ole maksanut varmaan 50 euroakaan, kertoo kokoelman kasannut Askola.

Postimerkit ja internet

Nykyään suuri osa postimerkkeilystäkin on siirtynyt internettiin ja Lohjan postimerkkikerhon 85-vuotias puheenjohtaja Antero Tarvainen toivoo näiden nettiosaajien postimerkkeilijöiden löytävän myös Lohjan kerhon.

– Osaajia ja harrastajia kaivataan aina lisää. Postimerkkeily on hieno harrastus joka voi opettaa sekä kerääjälleen paljon, että kokoelmaa katsojille paljon. Itse olen lahjoittanut omia maakohtaisia kokoelmia lapsenlapsilleni ja tulen tekemään niin jatkossakin, kertoo 85-vuotias filatelisti.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.