Lopeta tupakointi – kehitä tilalle terveellistä tekemistä

Tupakointi on vaikeata lopettaa, koska siitä on tullut monelle tupakoitsijalle niin arkinen asia ja tekeminen, että sen lopettaminen vaatisi, jotain sen tilalle. Monet ovat kokeilleet lopettamista, ilman että ovat suunnitelleet asiaa sen enempää, eikä se sitten ole onnistunut. Mutta tässä käymme läpi kenties joitakin apuvälineitä, millä tupakasta voisi päästä eroon. Tupakointiin liittyy kuitenkin se perusasia, että tupakoitsija itse päättää polttaako, vai lopettaako, eikä kukaan toinen voi sitä tupakoitsijan puolesta päättää.

Apuvälineet käyttöön

Tupakka ei ole vain tapa, mutta se voi olla myös riippuvuutta aiheuttavaa nikotiinin puolelta, ja monet tarvitsevat tupakasta eroon pääsemiseksi nikotiinituotteita, annospusseja, nikotiinipusseja, ja käyttävät tuotteita kuten Zonnicia. Nikotiinituotteissa voidaan sitten ajatella ottaako Zonnic tai uudet nikotiinipussit? Näitä tuotteita voit tilat suoraan kotiisi, jopa kolmen kuukauden oman käytön annosmäärä.

Yksi ensimmäisistä tekemisistä on sen oman päätöksen tekemisen jälkeen toisille kertominen. On toivottavaa, että kaverit tukevat lopettamispäätöstä, eivätkä sitten tarjoa tupakkaa, kun olet jo sen viimeisen omasi polttanut. Tupakoinnin lopettava usein tarvitsee tukea, edes sitä henkistä tukea, jota kaverit voivat tarjota.

Toinen asia on kotoa ja autosta kaikkeen tupakointiin liittyvän materiaalin ja tarvikkeiden pois heittäminen, jotteivat ne ole siinä näkyvillä muistuttamassa siitä mahdollisuudesta. Samalla on hyvä ymmärtää, että tupakanpoltto on vähentänyt omaa ruokahalua, sekä vienyt suun makuaistin selvästi heikommaksi. Siksi monet, jotka lopettanut tupakoinnin, lihovat jonkin verran. Siksi onkin hyvä tehdä lopettamispäätös suunnitelmallisesti, ja jo valmiiksi miettiä sopivia välipaloja ja entistä tarkempaa ruokailua. Tottahan se on, että kun se makuaisti palaa, sitä myös haluaa käyttää.

Tupakan tilalle muuta

Työpaikalla voi olla haastavaa kehittää uutta tupakkataukojen sijasta, mutta silloin olisi hyvä keskustella työnantajan kanssa etukäteen tupakanpolton lopettamisesta työpaikalla. On nimittäin tilastollisesti laskettu, että jokainen tupakoitsija maksaa noin 2500 euroa ylimääräistä työnantajalle vuodessa – eli jos vaikka työpaikalta muutama henkilö lopettaisi, olisi työnantajan täysin mahdollista investoida koko henkilökunnan hyvinvoinnille, kehittämällä entistä parempi ja kiinnostava taukopaikka.

Tupakanpolton lopettaminen alkaa nopeasti myös parantamaan kehosi toimintakykyä. Verenkierto ja hengitys, keuhkot alkavat palautua, ja huomaat että jaksat paremmin ja yöunesikin pitäisi parantua. Voit siis aivan hyvin alkaa suunnitella liikuntaa arkeesi, vaikka sitten vain kävelyhetkinä – ei aina tarvitse lähteä salille tai ryhmäliikuntatunneille,

Uusi harrastus

Tupakansijasta voi alkaa tekemään monia erilaisia asioita. Digitaalisesta maailmasta löytyy pelejä jokaiseen lähtöön ja kädentaitoisille löytyy nykyään vaikka minkälaisia opasvideoita netistä, joiden avulla voi jopa kotioloissa opetella uusia kykyjä.

Tupakointi on jatkuessaan saattanut muuttua automaatioksi. Monet tupakoitsijat puhuvat mm. stressitupakasta, vaikka tosiasia on, että tupakka nimenomaan lisää kehon stressiä. Tupakkatauko stresssin suhteen onkin useimmalle itseasiassa pakokeino painostavasta tilanteesta, tai stressaavasta hetkestä. Tupakan sijasta voi vain sanoa suoraan, että nyt tarvitsen hetken itselleni ja voit siirtyä pois tilanteesta. Tupakointi on monille myös oman sosiaalisen ryhmän painostuksella arkeen ilmestynyt nautintoväline, ja silloin saattaa oman sosiaalisen ryhmän paine myös jatkossa olla tekijä, joka estää tupakasta pois pääsemisen – me ihmiset teemme paljon asioita, jotka eivät ole meille terveellisiä eivätkä edes loogisia.

Terveellisen elämän perusteet

Tälläkin sivustolla on puhuttu ja kirjoitettu vaikka mistä harrastuksista. Monet harrastukset onnistuvat paremmin, jos elämäsi perusasiat ovat kunnossa. Mitä ne perusasiat ovat, niin emme puhu nyt rahasta tai materialista, vaan asioista, joita kehomme tarvitsevat:

  • me tarvitsemme joka päivä tarpeellisen määrän unta – varsinainen tuntimäärä on henkilökohtainen
  • me tarvitsemme joka päivä juotavaa, pelkkä vesikin jo riittää
  • meidän on hyvä syödä tasaisesti päiville jaettuna, välttäen liiat suolat, sokerit ja rasvat
  • liikuntaa on hyvä harrastaa edes kävelylenkkien avulla, sillä ne pitävät kehomme liikkuvat osat toimivina, ja aivomme sekä silmämme lepäävät ja rentoutuvat esimerkiksi päästessämme luontoon liikkumaan
  • me olemme myös sosiaalisia kokonaisuuksia, eli emme tule kovin hyvin yksinämme toimeen pitkiä aikoja, vaan kaipaamme toisten ihmisten kanssa kommunikointia

Jos tupakoit, lopeta.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.