Kaunokirjallisuuden myynti kasvoi laskevassa kirjamarkkinassa

Kirjakauppaliiton ja Suomen Kustannusyhdistyksen tilastojen mukaan kirjamyynnin muutaman vuoden jatkunut kasvu kääntyi laskuun 2019. Kokonaismyynti laski yli viisi prosenttia. Eri kirjallisuuslajien top 20-listojen kappalemääräinen myynti jäi edellisvuotta vähäisemmäksi, ja kirjakaupoissa oppikirjamyynnin lasku rokottivat kokonaismyyntiä. 

Vuoden 2019 myydyin painettu kirja oli Jari Tervon LOIRI. (Otava). Sen myynti ylsi 73 100 kappaleeseen. Tietokirjallisuuden myynti kirjakaupoissa laski 6,5 prosenttia, edellisenä vuonna kasvua oli 9,6 prosenttia. Myös lasten- ja nuortenkirjallisuuden myynti laski. Kärkisijaa myydyimpien kirjojen joukossa piti entiseen tapaan Mauri Kunnas. Hurjan hauskaa unikirjaa (Otava) myytiin 36 200 kappaletta.

Ainoastaan kaunokirjallisuuden myynti kasvoi. Kustantajien painettujen ja sähköisten kirjojen myynti jälleenmyyjille kasvoi kaunokirjallisuudessa 5,3 prosenttia. Kirjakaupoissa kaunokirjamyynti kasvoi niin ikään 5,3 prosenttia.

Kirjojen digimarkkina kasvoi edelleen. Sähköisten julkaisujen myynnistä 58 % on ammatillisia digikirjastoja. Kuluttajamyynnissä äänikirjojen myynti vahvistui sähkökirjoihin verrattuna, ja luku- ja kuunteluaikapalvelut yksittäin ostettuihin kirjoihin verrattuna. Äänikirjojen osuus kustantajien markkinasta oli pikatilaston mukaan 9,7 prosenttia. Osuus myynnistä kasvoi viime vuodesta noin 3 prosenttiyksikköä.

Äänikirjojen myydyimmistä top 20 -kirjasta 11 oli tietokirjoja. Vuoden myydyin ääni- ja sähkökirja oli Heather Morrisin Auschwitzin tatuoija (Aula & Co).

Opetussuunnitelman muutoksen läpivienti kouluissa viime vuosina näkyi vuonna 2019 kirjakaupoissa oppikirjamyynnin huomattavana laskuna. Oppikirjamyynnin laskun merkitys kokonaismarkkinalle on huomattava. Hallituksen kaavailema laajennettu oppivelvollisuus ja maksuttomat opetusmateriaalit tarkoittavat toteutuessaan merkittävää muutosta kirja-alalle: kirjakaupoista kolmannes arvioi joutuvansa lopettamaan toimintansa. Seuraukset kirjojen merkittävimmän jakelutien supistumisesta tullevat näkymään myös yleisen kirjallisuuden myynnissä ja saatavuudessa.

Tilastot luettavissa:

Kirjakauppaliitto.fi 

Kustantajat.fi 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.