Kansainvälinen palapelipäivä lauantaina: Suosio yhä lähes 200 prosentin kasvussa, nyt etsitään varsinkin suuria palapelejä
Kansainvälistä palapelipäivää vietetään lauantaina 29. tammikuuta, jolloin myös moni suomalainen uppoutuu palapelien rakentamisen maailmaan. Korona-ajan kotoilu käynnisti maailmanlaajuisen palapelitrendin jo vuonna 2020, ja hintavertailupalvelu Hintaoppaassa palapelien suosio on kasvanut edelleen alkuvuonna 183 prosentilla vuoden takaiseen verrattuna.
Palapelien kokoamisesta on tullut tammikuun aikana entistä suositumpaa ajanvietettä. Hintavertailupalvelu Hintaoppaan mukaan palapelien haut kasvoivat 1.–23. tammikuuta 183 prosentilla viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.
”Muutama vuosi sitten maailmalla startanneelle palapelitrendille ei näy loppua. Palapelikategoria on kasvanut Hintaoppaassa tasaisesti jo vuoden ajan, mutta jatkunut kotoilu on nostanut kategorian suosiota entisestään. Tällä hetkellä suomalaiset ovat innostuneet etenkin suurista jopa tuhansien palojen palapeleistä, joiden pariin voi uppoutua pitkäksi aikaa”, kertoo Hintaoppaan maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett.
Suosituin palapeli Hintaoppaassa on tällä hetkellä Ravensburgerin 9000-palainen Bombardment of Algiers. Toiseksi suosituin on taiteilija Jan Van Haasterenin Food festival -palapeli, joka sisältää kaksi tuhannen palan palapeliä. Kolmatta sijaa pitää Ravensburgerin 759 palan Escape Curse Of The Wolves, jossa yhdistyvät palapeli ja kotona pelattava pakohuonepeli.
”Suomalaisille rakkaimmissa aiheissa korostuvat maisemat, tutut rakennukset ja fantasia-aiheet. Lasten palapeleissä näkyvät taas Ryhmä Hau ja Frozen. Myös hieman kalliimmat ja vaativammat 3D-palapelit kasvattavat tasaisesti suosiotaan. Palapelien hinnoissa on yllättävänkin suuria kauppakohtaisia eroja, joten hintojen vertailu eri kauppojen välillä kannattaa”, Matinvesi-Bassett jatkaa.
Palapelien lisäksi suosiotaan ovat kasvattaneet palapelimatot. Palapelimaton avulla keskeneräisen tai valmiin palapelin saa kätevästi käärittyä maton sisään, ja liukumattomalla pinnalla palapelien kasaaminen on myös helpompaa. Kaikkien lautapelien suosio yleisesti on puolestaan kasvanut tammikuussa 51 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.
Kansainvälistä palapelipäivää vietetään lauantaina 29. tammikuuta
Vuosisatoja vanhaa ajanvietettä juhlitaan lauantaina 29. tammikuuta, kun maailmalla vietetään kansainvälistä palapelipäivää. Palapelipäivän viettäminen aloitettiin tiettävästi vuonna 1995 yhdysvaltalaisten peliyhtiöiden aloitteesta. Toinen tarina kertoo, että päivän viettäminen alkoi vuonna 2002 yhdysvaltalaisen palapelien ja ristikoiden tekijän Jodi Jillin toimesta. Joka tapauksessa päivä saa erityisen paljon huomiota nimenomaan Yhdysvalloissa.
Maailman ensimmäinen palapeli kehitettiin tiettävästi kuitenkin jo 1760-luvulla, kun brittiläinen karttojentekijä John Spilsbury sahasi valtiot erilleen puisesta karttapohjasta. Palapelien suosio räjähti Yhdysvalloissa 1900-luvun alussa, ja myynnin huippuaikaa vietettiin vuoden 1933 suuren laman aikana. Palapelejä myytiin tuolloin Yhdysvalloissa jopa kymmenen miljoonaa kappaletta viikossa. Sen jälkeen palapelit ovat olleet niin lasten kuin aikuisten suosiossa kaikkialla maailmassa, ja korona-aika nosti perinteisen ajanviettotavan uuteen kukoistukseen.