Irti tupakasta

Monessa harrastuksessa tupakointi on haitallinen tapa. Jos olet tupakoinut jo vuosia, voi olla, että et itse edes huomaa sen haittavaikutuksia, sillä kehosi on tavallaan tottunut niihin ja olet työntänyt ne omasta ajattelustasi pois.

Tupakan vaihtoehtona monet urheilijat tilaavat nuuskaa netistä, mutta vaikka se on joiltain osilta parempi vaihtoehto kuin tupakka, mutta ei sekään niin kovin terveellinen vaihtoehto ole.

Miksi tupakointi ei ole hyväksi

Tupakointi vaikuttaa terveyteen ja lyhentää tutkitusti elinikäodotusta. Jopa passiivinen tupakointi aiheuttaa terveyshaittoja tupakoitsija lähipiirille. Tutkimuksissa on käynyt ilmi, että tupakointi liittyy 24 sairauteen ja sen vaikutukset yltävät kehomme kaikkiin elimiin. On laskettu että pitkäaaikainen tupakointi vie kymmenisen vuotta elinikäodotteesta.

Tupakointi lisää keuhkosyöpäriskiä ja muiden syöpien todennäköisyyttä, joita ovat mm. suu- ja kurkkusyöpä, maha- ja munuaissyöpä, kohdunkaulansyöpä sekä leukemia. Se myös lisää limaneritystä ja saa hengityksen vinkumaan. Tupakointi voi myös aiheuttaa keuhkoputkentulahduksen tai keuhkolaajentuman. Tupakoitsijoiden verisuonet ovat tukkeutuneita, ja se voi johtaa sepelvaltimoautiin, sydänkohtaukseen tai aivoinfarkstiin, diabetekseen ja jopa vaikuttaa erektioon.

Kuinka nopeasti keho palautuu?

Kun tupakointi lopetetaan, keho alkaa nopeasti ”korjaamaan” itseään ja poistamaan tupakoinnista tulleita haitallisia aineita.

Kun lopetat tupakoinnin, veren häkäpitoisuus laskee normaaliksi jo päivissä ja nikotiini häviää elimistöstä, hengityksesi alkaa siis nopeasti toimia paremmin. Parissa viikossa verenkiertoelinten ja keuhkojen toiminta paranee ja samalla fyysinen suorituskyky paranee ja mahdollisuudet parempiin harrastustuloksiin avautuu. Tupakoinnin lopettaminen on tutkitusti vähentänyt myös stressiä vieroitusoireiden helpottaessa.

Lopettamisessa tärkeintä on oma motivaatio ja siihen on hyvä valmistautua etukäteen. Tupakkariippuvuus on sairaus, joka vaatii hoitoa ja siihen voi hakea tarvittaessa apua terveydenhuollon ammattilaisilta, sanoo Syöpäjärjestöjen kehittämispäällikkö Virve Laivisto.  

Tupakoinnin lopettaminen voi olla vaikeata

Tupakointi on jokaiselle ihmiselle oma henkilökohtainen asia, mutta silloinkin pitää muistaa passiivisen tupakoinnin haitat. Tupakkatuotteet myös vaikuttavat jokaiseen hieman erilailla, ja sen nikotiini aiheuttaa eriasteisia riippuvuuksia tupakoitsijasta riippuen.

Tupakan sisältämä nikotiini aiheuttaa kemiallista riippuvuutta. Kun tupakoitsija yrittää lopettamista, verenkierrosta häviää nikotiini ja tulee vieroitusoireita, muun muassa päänsärkyä, levottomuutta, unihäiriöitä ja ärtyisyyttä. Kun häkäpitoisuus laskee, sydämen syke tasoittuu, verenpaine laskee ja keuhkot alkavat puhdistua limasta. Tämä kaikki tarkoittaa että entisen tupakoitsija hengittäminen helpottuu tupakoinin lopettamisen ansiosta.

Vieroitusoireet ovat ohimeneviä. Jos oma ystäväsi sanoo yrittävänsä lopettaa tupakoinin, tue häntä mahdollisuuksiesi mukaan päätöksessä.

Tupakoinnin lopettaminen parantaa myös unta. Unen laatu paranee ja unen potentiaalinen määrä kasvaa. Tupakoinnin lopettaminen palauttaa myös hajuaistin ja makuaistin paremmalle tasolle, eli tupakoitsija voi nauttia enemmän elämästä ja sen monista vivahteista entistä paremmin. Kun lopettamisesta on kymmenen vuotta, niin keuhkosyöpäriski on enää noin puolet tupakoivan ihmisen riskistä ja 15 vuotta lopettamisen jälkeen aivahalvauksen riksi on vähentynyt tupakoimattomien tasolle. Luonnollisesti edellä mainitut vuosimäärät ovat yksilöllisiä, mutta kuvaavat sitä, kuinka pitkävaikutteisia osa tupakoinnin haittavaikutuksista on.

Mitä tupakan tilalle?

Tupakanpolton lopettaminen voi onnistua kemiallisin keinoin, nikotinipussien avulla tai yksinkertaisesti lopettamalla, mutta monille tupakointi on ollut tapa, jonka tilalle pitää keksiä jotain uutta. Tupakanhimo tulee nikotiinista, ja kun entiselle tupakoitsijalle tulee tupakan himo, on kyse pienestä hetkestä. Hengitä syvään. Pahinkin tupakanhimo kestää yleensä vain muutaman minuutin, vaikka saattaa tuntua aluksi pidemmältä ajalta. Ota nikotiinipurukumi, tavallinen purukumi, pastilli tai jotain muuta vastaavaa. Juo hitaasti lasi vettä.

Yksi monia tupakoitsijoita vaivaava uusi vaiva on keskittymiskyvyn puute. Silloin pitää varata entistä enemmän aikaa ja pitää välttää väsyneenä työskentelyä ja pitkiä työputkia. Keskittymiskyky kyllä palautuu aivojen tottuessa elämään ilman tupakkaa.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.