Harrastamisen monipuolisuus

Mitä sinä harrastat? Vai onko niin, että oma vapaa-aika menee vähän kaikenlaiseen tekemiseen, mutta mitään niistä ei varsinaisesti voisi sanoa harrastamiseksi. Meillä on käytössämme pääsääntöisesti entistä enemmän vapaa-aikaa, mutta vastaavasti meillä on myös entistä enemmän tarjolla tekemistä sen vapaa-ajan täyttämiseksi, ja kun samalla työaikamme on muuttunut paljon niistä kahdeksasta neljään ajoista, niin koko vapaa-ajan käsitys on hieman kärsinyt. Me teemme töitä vapaa-ajalla ja harrastamme työajalla….

Työajalla harrastaminen

Miten me sitten voimme harrastaa työajalla? Esimerkiksi jos työhön kuuluu matkustamista ja sen voi tehdä julkisilla kulkuvälineillä tai vaikkapa lentäen – me voimme sen matka-ajan käyttää omiin harrastuksiimme. Me voimme lukea, kuunnella äänikirjoja tai pelata – ja tätä kaikkea me voimme tehdä niin aika- kuin paikkariippumattomasti, aivan samalla tavalla kuin voimme katsella suosikki sarjojamme ja elokuvia käytännössä koska ja missä tahansa – myös siis työaikana.

Joskus työ ja harrastus voivat olla lähes samoja asioita. Jos esimerkiksi työnä on kirjoittaa arvosteluja peleistä, elokuvista tai vaikkapa ruoasta – voi olla että se ei välttämättä edes tunnu työltä, jos samalla saat tehdä sitä, mitä harrastat. Mutta eikö alunperin ollut hieman tarkoituksena löytää jotain tekemistä vastapainoksi työlle – onko se sitten unohtunut nykyaikana? Ainakin jos katselee ja kuuntelee eurheilun ammattilaisia, niin he pelailevat toisia pelejä vapaalla, kuin mitä pelaavat ammatikseen – mutta onko se tarpeeksi erilaista, ja vastapainoa sille työlle?

Vastapainon hakemista

Yksi helpoimmista tavoista päästä ”vapaalle” työasioista on lähteä kävelylle ja jättää ne kaikki digitaaliset laitteet kotiin – siis myös ne kaikki seurantalaitteet, joita sinulla voi olla kellossa, sormuksessa ja jopa vaatteissasi – ja ainakin jätät sen älypuhelimen kotiisi. Jo puolen tunnin kävely luonnossa ilman näitä lisälaitteita antaa silmillesi, aivoillesi ja kehollesi mahdollisuuden latautua uudelleen – ja useimmille meistä tämä on vastapainoa sille, mitä teemme työksemme.

Siinä missä toiset hakevat vastapainon vaikka itsepuolustuslajeista ja toiset hyppäävät lentokoneista, voi se toisille olla shakinpelaamista netissä tai vaikkapa pokeriturnaus viikonloppuna. Tärkeintä olisi löytää kuitenkin sellaista vapaa-ajan tekemistä, joka auttaa jaksamaan myös rutiinitöiden kimpussa, joka antaa jotain kivaa elämälle ja sinulle. Uusien kokemusten metsästys voi joskus olla vaikeata, joten aina ei välttämättä tarvitse lähteä sitä harrastusta etsimään, se voi olla aivan siinä silmien edessä, mutta et ole koskaan ajatellut sitä harrastuksena, se on vain jotain mitä tykkäät tehdä. Se voi olla sisustamisesta, pihan laittoa, tai historian opiskelua…

Pelaamaan harrastuksena tai jopa ammattina

Kun itse olin juniori, oli pelaaminen vain oikeastaan lapsille. Aikuisille oli tarjolla urheilut, moottorit ja korttipelit ja shakin tapaiset lautapelit – mutta lapsille ja nuorille tuli videopelit. Menneet vuosikymmenet ovat sitten tarkoittaneet, että nämä kaikki pelit ovat saatavilla kaikille ikäryhmille, ja joissain pelimuodoissa kuten kasinopeleissä on vain tullut ikärajat, jotka rajoittavat pelaamista.

Entäpä se kehitys mikä on videopeleihin tullut, että pelaamisesta voikin tulla ammatti, jopa siinä mittakaavassa että maailman parhaat pelaajat voivat ansaita miljoonia – tai se, että jopa pelaamisesta kertomalla omassa striimissään voi tienata miljoonia! Nykyaikaa on sitäkin kautta sumentanut rajoja työn ja harrastuksen välissä. Jos pelailu oli ennen nimenomaan pelailua, voi sen nykyään olla kuten jalkapallossa, juniori-iässä omien vahvuuksien testaamista ja sitten täysi-ikäisenä ammattilaisuuden kentille siirtymistä, jossa menestyksen tie ei ole kenellekään helppo, eikä kaikista todellakaan tule Ronaldon tai Messin kaltaisia superstaroja.

Harrastat sitten mitä tahansa, tai et mitään, niin on todistettu jopa yli 100-vuotiaiden YouTube sankareiden toimesta, että koskaan ei ole liian myöhäistä aloitta uusi harrastus, tai tehdä jotain aivan muuta.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.