Geokätköily

Geokätköily on modernia aarteenetsintää. Harrastajat piilottavat geokätköjä mielenkiintoisiin paikkoihin, joita etsitään GPS-laitteen tai kartan avulla. Geokätköily sopii kaikille iästä riippumassa ja sitä harrastetaankin kaikkialla maailmassa. Aarteita on piilotettu myös suojelualueille ja kansallispuistoihin. Etsintäretkellä voi myös viettää taukopaikalla eväshetken, tutustua monipuoliseen luontoon tai ihailla näköaloja. Kätköjä etsiessä saa liikuntaa melkein huomaamatta.

Sijaintitiedot

Geokätköjä löytää parhaiten niiden koordinaattien perusteella. Kätköjen koordinaatit ja ohjeet kätköjen löytämiseen löytyy usein vain rekisteröityneille käyttäjille. Suomalaiselta sivustolta löytyy Suomesta löytyvien kätköjen tiedot. Maailmanlaajuisesta palvelusta löytyy monipuolisia kätköjä lähes jokaisesta maailman kolkasta. Palveluihin rekisteröityminen on maksutonta. Älypuhelimen avulla pääseekin hyvään alkuun harrastuksen parissa. Mikäli haluaa kehittää suunnistustaitojaan, voi geokätköilyä harrastaa pelkän kartan avulla. Koordinaattien lisäksi kätköille annetaan etsittävän rasian koko sekä löytämistä helpottavia vihjeitä. Kätkön koko voi olla mitä tahansa filmipurkin ja litran kokoisen rasian väliltä. Poikkeukselliset kätköt saattavat olla jopa ämpärin kokoisia. Geokätköt luokitellaan viiteen eri vaikeusasteeseen. Helpoimmat kätköt löytyvät vaivattomasti mutta vaikeimman tason kätköt voivat olla joko hankalassa paikassa tai vaikeakulkuisen reitin lopussa.

Maastoluokitus

Kätköt luokitellaan maaston vaikeuden mukaan viiteen eri luokkaan. Helppo maastoluokitus tarkoittaa kätköä, jolle on esteetön kulku. Pyörätuolilla pääsee kätkön lähelle eikä kätkö ole vaikeassa piilossa. Vaikeimpien kätköjen löytäminen vaatii fyysisiä ponnistuksia, apuvälineitä tai erityistaitoja. Kätkölle pääseminen voi edellyttää kiipeily- tai sukellusvarusteita. Kätköt ovat kuitenkin sijoitettu piiloon siten, ettei ulkopuoliset huomaa niitä. Kätkö voi olla kiven- tai puunkolossa tai piilossa sillan rakenteissa. Kätkörasiassa on yleensä lokikirja ja kynä, sekä pieniä esineitä. Lokikirjaan kätkön löytäjä voi halutessaan merkitä löytöpäivän ja nimikirjaimensa, jolloin muut harrastajat tietävät kuinka moni on löytänyt kätkön, milloin kätköllä on käyty ja kätkö on kunnossa. Pienet esineet on jätetty kätköön sen takia, että halutessaan löytäjä voi vaihtaa esineen johonkin omaan vastaavaan esineeseensä. Mikäli haluaa kätköilyharrastukseen haastetta, voi yrittää löytää uuden kätkön ensimmäisenä. Kätköilijät voivat myös kisailla siitä, kenellä on eniten kätkölöytöjä.

Pelisäännöt

Geokätköilyssä on tiettyjä yhteisön luomia sääntöjä, joita kätköillessä tulee noudattaa. Itselle tai muille kätköilijöille ei saa aiheuttaa vaaraa. Tämä on tärkeää erityisesti silloin, kun usea henkilö on menossa vaikealle kätkölle. Kätköille mennessä tulee noudattaa jokamiehenoikeuksia. Puista ei saa katkoa oksia, vaikka pienet oksat saattavatkin olla joskus häiritsevästi tiellä. Kätköillä käydään jälkiä jättämättä, eli myös retkeillessä syntyneitä roskia ei pudotella maahan. Mikäli haluaa perustaa kätkön Valtion luonnonsuojelualueelle, pitää kätkön perustajan sopia perustamisesta Metsähallituksen luontopalveluiden kanssa. Löydettyä kätköä ei saa ottaa mukaan, vaan se jätetään löytöpaikkaan. Näin muille kanssakätköilijöille jää löytämisen ilo. Joskus kätkön naamiointia on syytä korjata ennen kätköltä poistumista, ettei kätkö jää liian näkyville. Jos kätkö on vioittunut, siitä ilmoitetaan kätkön perustajalle.

Geokätkö valtion luonnonsuojelualueella

Geokätköjen perustaminen on mahdollista myös valtion luonnonsuojelualueille tietyin edellytyksin. Kätköt tulee perustaa ympäristövastuullisesti eivätkä ne saa aiheuttaa haittaa tai häiriötä luonnolle. Kätköistä ei myöskään saa aiheutua haittaa muille alueella liikkuville. Kätkön pitää sijoittaa sellaiseen paikkaan, josta sen etsiminen on turvallista. Rakenteisiin sijoitettavat kätköt eivät saa vahingoittaa rakenteita. Kätköjä saa siis sijoittaa rakennuksiin, opastauluihin ja siltoihin. Kätköstä tehdään ilmoitus Metsähallituksen luontopalveluille. Luonnonsuojelualueiden esittelyitä löytyy Luontoon.fi-verkkopalvelusta, josta löytyy myös luontopalveluiden yhteystiedot. Ilmoitukseen kirjataan kätkön perustajan nimi ja yhteystiedot, kätkön riittävän tarkka sijainti sekä harrastajien verkkosivuille ilmoitetut tunnistetiedot. Kätkön sijaintitietojen yhteydessä kerrotaan myös siitä, että kätkö on luonnonsuojelualueella sekä mitä kätköllä käydessä on huomioitava. Luonnonsuojelualueella liikuttaessa eri lajien rauhoitusmääräykset saattavat rajoittaa kätkön etsimisaikaa. Mikäli Metsähallitus toteaa, että kätkö on sopimattomassa paikassa, se pyytää poistamaan kätkön. Poistoa voidaan pyytää maaston kulumisen tai kätköpaikan vaarallisuuden takia. Mikäli luonnonsuojelualueella on voimassa alueellisia liikkumisrajoituksia, ei kätköjä saa perustaa näille alueille.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.