E-urheilu harrastuksena
Ennen tietokonepelejä pelasivat vain ne nörtit, joista ei ollut pelaamaan jalkapalloa tai jääkiekkoa, ne kaverit, jotka valittiin aina koulussakin viimeisenä joukkueeseen.
Nuo ajat ovat menneet vuosia sitten, ja nyt parhaimmat tietokonepelaajat tahkoavat miljoonia vuodessa ja ovat satojen tuhansien seuraajien fanittamia staroja. Euroopassakin tällaisia tähtiä on jo useita, mutta varsinkin USA:ssa ja Aasiassa e-urheilua on miljoonaluokan liiketoimintaa. E-urheilusta on noussut todellinen kilpailija perinteisten urheilulajien rinnalle.
Miljoonat katsojat ja pelaajat
Joa mietitään vielä e-urheilua harrastuksena, voit harrastaa sitä pelaamalla tai sitten katselemalla. Erilaiset suoratoistokanavat ja televisiokanavat näyttävät jo suurempien e-urheiluturnausten isot finaalit ja isoimmilla tapahtumilla on jo miljoonia katsojia. Suurimmat lajit kuten League of Legends Dota2 ja CS:GO saavat jopa miljoonia pelaajia kuukausittain pelaamaan näitä pelejä, ja näitä pelaajia seurataan sitten esimerkiksi Twitchin kanavilla:
Jo vuonna 2016 yli 21% Twitchin sisällöstä oli eUrheilua, ja silloin se tarkoitti 475,5 katsottua e-urheilua ja ykkösenä oli Dota 2, joka keräsi lähes 52% katsojatunneista. Nyt lokakuussa 2020 suurin laji oli League of Legends 34 % e-urheilusta 171,5 miljoonalla tunnilla! Kakkosena lokakuussa oli CS:GO ja sen perässä Dota 2, Rocket League, Tom Clancy’s Rainbow Six:siege, Starcraft II, FIFA 21, Fortnite, PUBG ja kymmenentenä Street Figher V.
Pelaamisen aloittaminen
E-urheilu tarjoilee suurimman osan tarjonnastaan maksutta. Pelit ovat ladattavissa ilmaiseksi omalle koneelle ja alkuun pääsee ja tavallisella kotikoneella. Huipulle päästäkseen pitää sitten pelata jo sellaisia määriä, mitä perinteisen urheilun harrastajat käyttävät omaan treenaamiseen, eikä se vielä tarkoita mitään. Menestymiseen vaaditaan myös onnea, taidon lisäksi.
Monet e-urheilun ammattilaiset ovat aloittaneet pelinsä jo 8-12 vuotiaina, päätäkseen osallistumaan sitten rahaturnauksiin vähitellen 17-18 vuotiaana, ja yli 30-vuotiaat e-urheilun ammattilaiset ovat jo melkoisen harvinaisia – tämä koska laji on vielä nuori, ja monessa pelissä vielä etsitään sitä oikeata turnausmuotoa.
Monet vanhemmat patistavat päivät pitkät tietokoneella pelaavaa jälkikasvuaan paremman tekemisen pariin, mutta joskus koneen äärellä opitaan ammatti, joka voi tuoda jopa satojen tuhansien eurojen vuositulot.
https://elisa.fi/ideat/kuinka-tullaan-eurheilun-ammattilaiseksi/
Ammattilaisuus mielessä
Ammattilaiseksi pyrkivän pelaajan tulee ymmärtää alusta alkaen, että tie tulee olemaan pitkä, eikä kaikki ole aina itsestä kiinni. Joskus voi olla parempi vain tyytyä harrastamaan, eli pelailemaan silloin kun tuntuu kivalta, ilman sen suurempaa tavoitetta.
Kaikki pelaaminen ei ole e-urheilua vaan urheilusta puhutaan, kun pelaajat kilpailevat tavoitteellisesti. Tavoitteellisuus mielletään samalla tavalla kuin muissakin urheilulajissa, kilpailija siis asettaa tavoitteen ja pyrkii kehittämään itseään saavuttaakseen määränpäänsä.
Paljonko e-urheilussa liikkuu rahaa?
Maailmalla e-urheilun liikevaihdoksi on arvioitu reilu miljardi Yhdysvaltain dollaria vuonna 2019, ja suunta on ylöspäin. Suomessa summa liikkuu miljoonissa euroissa, mutta tarkkaa markkinatutkimusta ei ole vielä tehty.
Palkkataso vaihtelee alalla huomattavasti. Ammattiurheilijan minimipalkka on noin 2000 euroa. Alalla on myös nollasopimuksia. Moni pelaa muun työn ohella. Osa voi tienata pelaamisella 50 000 euroa vuodessa, enemmänkin on mahdollista. Lähde: https://yle.fi/uutiset/3-11481864
Euroopan tasolla esimerkiksi CS:GO ympyröissä 5000 euron kuukausipalkka on melko tavanomainen ns. tier 1 joukkueissa. Mutta kuukausipalkan lisäksi on saatavilla turnausten voittorahat, ja näiden kautta useampikin suomalainen e-urheiluammattilainen on jo kerännyt miljoonien tulot ollessaan kaksikymppisiä nuoria pelaajia.
Suomessa tarjotaan koulutusta e-urheiluun (siirryt toiseen palveluun) monelta kannalta: e-urheilijana kehittyminen, valmentaminen, liiketoiminta, tapahtumajärjestäminen. Toisen asteen koulutusta on tarjolla ainakin seitsemässä paikassa. Opiskella voi myös muun muassa kolmessa kansanopistossa ja yhdessä ammattikorkeakoulussa.
Mieti siis tarkkaan, haluatko pelata harrastuksena ilman paineita, vai lähdetkö tekemään oikeasti töitä sen eteen, että jonain päivänä saat ammattilaissopimuksen.