Autoharrastamisen erilaiset mahdollisuudet- esittelyssä jokamiesluokka ja historialliset autot

Autoharrastamisessa on lukuisia erilaisia mahdollisuuksia ja suuntauksia, joista kaksi kiinnostavaa vaihtoehtoa ovat jokamiesluokka ja historialliset autot. Näiden kahden kategorian alla autoharrastajat voivat nauttia erilaisista kokemuksista ja harrastaa omien mieltymystensä mukaan.

Jokamiesluokka eli jokkis

Jokamiesluokka on autoharrastuksen muoto, joka keskittyy kilpailemiseen kohtuullisella budjetilla ja helposti saatavilla olevilla autoilla. Tämä harrastusmuoto on suosittu monissa maissa, erityisesti rallimailla kuten Suomi. Jokamiesluokassa ajetaan yleensä erityisesti suunnitelluilla rataosuuksilla, ja kilpailut koostuvat useista erikoiskokeista tai ajanajoista. Osallistuminen vaatii tietynlaisen turvavarustuksen, kuten kypärän ja turvakaaren. Yleisimpiä jokamiesluokan autoja ovat esimerkiksi vanhat Volvot, Honda Civicit ja Ford Escortit. Jokamiesluokka tarjoaa haastetta ja jännitystä kilpailun muodossa, mutta edullisemmin kuin huippuluokan kilpa-autoilla.

Historialliset autot

Toinen mielenkiintoinen autoharrastuksen suuntaus on historiallisten autojen keräily ja ylläpito. Historialliset autot ovat usein harvinaisuuksia, jotka edustavat tiettyä ajanjaksoa tai tiettyä automerkkiä. Niitä voidaan käyttää näyttelyissä, ajelulla tai jopa osallistumalla historiallisiin autokilpailuihin. Monet autoharrastajat nauttivat historiallisten autojen keräämisestä ja niiden alkuperäisten ominaisuuksien palauttamisesta tai säilyttämisestä. Tämä voi sisältää vanhojen osien etsimistä, korjaustöitä ja jopa auton ulkoasun tai sisustuksen entisöintiä alkuperäiselle tasolle. Historiallisten autojen harrastaminen voi tarjota mahdollisuuden syventyä auton historiaan, kulttuuriin ja tekniikkaan.

Suomen historian kuuluisimmat autot

Suomen historiassa on useita kuuluisia autoja, jotka ovat jättäneet jälkensä maan autoteollisuuteen ja autoharrastukseen. Tässä on muutamia esimerkkejä:

 1. Saab 96
  Saab 96 oli erittäin suosittu auto Suomessa 1960-luvulta 1970-luvulle. Se oli ruotsalaisen Saab-merkin valmistama pieni perheauto, joka tunnettiin hyvästä suorituskyvystään ja luotettavuudestaan. Saab 96:ta käytettiin myös ralliautoilussa menestyksekkäästi, erityisesti legendaarinen rallikuljettaja Simo Lampinen toi sille mainetta.
 2. Lada
  Lada oli Neuvostoliitossa valmistettu automerkki, joka tuli erittäin suosituksi Suomessa 1970- ja 1980-luvuilla. Lada-autoja tuotiin Suomeen suuria määriä, ja ne olivat tunnettuja kestävyydestään ja helppohoitoisuudestaan. Lada Niva -maasturi oli erityisen suosittu maaseudulla ja off-road-harrastajien keskuudessa.
 3. Volvo 240
  Volvo 240 oli pitkään yksi Suomen suosituimmista autoista. Se oli ruotsalaisen Volvo-merkin valmistama tilava perheauto, joka tunnettiin kestävyydestään ja turvallisuudestaan. Volvo 240:llä oli vahva asema Suomen taksiliikenteessä ja se oli myös suosittu auto autoharrastajien keskuudessa.
 4. Toyota Corolla
  Toyota Corolla on yksi maailman myydyimmistä automalleista, ja se on ollut suosittu myös Suomessa. Corolla on ollut suosittu valinta luotettavana ja taloudellisena perheautona. Se on myös ollut suosittu auto nuorten keskuudessa ja tuning-harrastajien keskuudessa.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä Suomen historian kuuluisimmista autoista. On myös muita merkittäviä autoja ja automalleja, jotka ovat jättäneet jälkensä suomalaiseen autokulttuuriin ja historiaan.

On tärkeää huomata, että nämä ovat vain kaksi esimerkkiä autoharrastamisen monista mahdollisuuksista. Autoharrastajat voivat löytää intohimojaan vastaavia harrastuksia monista eri aiheista, kuten moottoripyörät, tuning-autot, off-road-ajoneuvot ja monia muita. Jokainen autoharrastaja voi räätälöidä harrastuksensa omien mieltymystensä ja kiinnostustensa mukaan.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.