Älä anna digikuviesi tuhoutua

Digikuvat ovat yhtä helposti tuhoutuvia kuin muutkin digitaaliset tiedostot. Kännykkä voi kadota, tietokoneen kovalevy voi hajota, virus voi vallata tietokoneesi ja murtovaras viedä koko koneen. Kaikki tietokoneella ja kännykässä oleva kannattaa varmuuskopioida säännöllisesti, mielellään automaattisesti.

Varmuuskopiolevy eri rakennukseen

Monet käyttävät tietokoneen varmuuskopiointiin ulkoista kovalevyä, johon tietokone varmuuskopioi sisältöään jatkuvasti. Tällainen varmuuskopiointi on helppoa, samoin tiedostojen ja vaikka käyttöjärjestelmän palauttaminen varmuuskopiolevyltä.

Helppouden varjopuolena on, että varas voi viedä myös ulkoisen kovalevyn. Lisäksi ulkoinen kovalevy tuhoutuu mahdollisessa tulipalossa samalla kuin tietokone, johon se on liitetty. Siksi onkin varmempaa tehdä varmuuskopiointi kovalevylle, joka on jossain muualla, eri rakennuksessa. Wifin kautta toimiva verkkolevy (NAS) voi sijaita eri huoneessa tai eri rakennuksessa kuin tietokone. Siihen on myös mahdollista yhdistää useita laitteita, jopa kymmeniä, myös tablettilaitteita ja kännyköitä. Nas-verkkolevyjä valmistavat esimerkiksi Zyxel ja Asustor.

Varmuuskopiointia pilveen

Verkon yli tapahtuva varmuuskopiointi on myös yksinkertaista. Helpoimpia käyttää ovat käyttöjärjestelmiin linkittyvät pilvipalvelut, kuten Applen iCloud, Microsoft OneDrive ja Android-yhteensopiva Google Kuvat. Muita pilvipalveluita ovat esimerkiksi DropBox ja Elisa Pilvilinna. Pilveen tapahtuva varmuuskopiointi on helppo ottaa käyttöön klikkaamalla se päälle laitteen asetuksissa.

Useimpien pilvipalvelujen haittapuolena on niiden maksullisuus. Lisäksi kuvat ovat netin kautta kulkiessaan alttiina urkinnalle. Sekin on syytä muistaa, että pilveä ei oikeasti ole olemassa vaan pilvi on vain jonkun toisen tietokone, joka on hakkeroitavissa ja jonka virukset voivat saastuttaa.

Paperikuvia ei virus tuhoa

Varmin tapa varmistaa omien digikuvien säilyminen on niiden teettäminen paperikuviksi. Kymppikuvat eivät maksa paljoa ja niitä voi koota vaikka albumeihin. Valokuvaamossa teetetty paperikuva säilyy muuttumattomana 50-60 vuotta ja sittenkin muutokset liittyvät lähinnä värisävyihin, eivät sisältöön. Itse tulostettu paperikuva säilyy huomattavasti huonommin. Paperikuvan säilymiseen vaikuttavat olennaisesti sen säilytysolosuhteet, esimerkiksi UV-säteily ja ilmankosteus. Kuvia voi tilata selainohjelmalla esimerkiksi Fotoliigaan kuuluvien liikkeiden kautta tai sovelluksella suoraan kännykästä, esimerkiksi Ifolorin tai Printicin sovelluksilla.

Digitaalisten valokuvien säilymisongelmat voi välttää kokonaan sillä, että kuvaa digin sijasta filmille. Filmikuvaus ei ole vain nostalgikkojen tai hipstereiden puuhaa. Filmitkin kehittyvät edelleen: uusia filmityyppejä tulee markkinoille joka vuosi.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.