Aivokemia päättää harrastuksesi puolestasi – näin treenaat aivojasi

Aivokemian merkitys ihmisen onnellisuuteen on kaiken a ja o. Jokaisen aivot toimivat samoista hormoneista huolimatta hieman eri tavoin. Kaikki riippuu siitä, millaisiin ärsykkeisiin on omia aivojaan treenannut. Avaimena on hakeutuminen tietoisesti aktiviteettien pariin, jotka lisäävät mielihyvän tunnetta. Seuraavassa johdatus kemikaalicocktailin vaikutuksiin ihmisaivoissa.

Endorfiini – hyvän olo kuningas

 Endorfiinia elämäänsä haluavat kannattaa laittaa lenkkikengät jalkaan ja suunnata jonnekin, jossa on luvassa hikeä ja noussutta sykettä. Ne ihmiset, joiden aivot ovat oppineet vapauttamaan säännöllisesti endorfiinia hikisen liikuntasuorituksen päätteeksi tuntevat liikunnan erityisen miellyttäväksi. Tähänkin oppii ajan kanssa aivoja kärsivällisesti treenaamalla. Lue lisää vinkkejä treenimotivaation ylläpitoon täältä.

Himoliikkujat tietävät, millainen euforian tunne voi tulla rankan liikuntatunnin jälkeen, kun hikeä pyyhkien ja reidet täristen lähtee liikuntatunnilta. Viime vuosina lisääntynyt HIIT (high intensity interval training), korkean intensiteetin intervallitreeni on tästä hyvä esimerkki, ja laji onkin kasvattanut suosiotaan merkittävästi. Samaista oloa hakevat kovia juoksuvetoja tai mäkijuoksua harrastavat. Kaikkien lajien takana on pyrkimys saavuttaa aivoille pieni endorfiinitujaus, joka luo hyvän olon.

Jos hikoilu on suljettu pois, niin aktiviteetit, jotka saavat nauramaan lisäävät myös endorfiinituotantoa. Livenä nähty standup-komedia ja tv-komedioiden suosio selittyy tällä.

Pähkinänkuoressa voi sanoa endorfiinin olevan naurajan ja liikkujan valinta.

 Tavoitteellisen ihmisen dopamiini

Oletko päämäärätietoinen, rakastatko haasteita? Dopamiini saattaa olla tietämättäsi suosikkihormonisi. Dopamiini lisää keskittymiskykyä ja oppimista, ja sen nähdään tuovan mielihyvää suorituksissa onnistumisissa, kuten pelimenestyksessä.

Ne, joiden aivot ovat herkempiä dopamiinille ovat todennäköisemmin peliviihteen ystäviä, joille bingot, pelihallit ja netin peliviihdesivut, kuten Maria Casino ovat kiinnostavampaa vapaa-ajantoimintaa kuin vaikkapa heidän ystävilleen, jotka latautuvat endorfiineista.

Ihmiset, jotka saavat mielihyvää dopamiinista, ovat päämäärätietoisia. Koska saavutukset tuovat mielihyvää, niin tätä tavataan erityisesti johtavissa asemissa olevilta ihmisiltä, huipputason urheilijoilta ja muilta alan huipuilta. Käytännössä kaikilta ihmisiltä, jotka ovat valmiita työskentelemään ja näkemään vaivaa päämääriensä eteen. Ns. suorittajan hormonista syttyvien on kuitenkin hyvä pysähtyä välillä hengittelemään ja juhlistamaan osavoittoja. Elämä ei ole pelkkää kilpajuoksua tavoitteita jahdaten.

Serotoniini – hyvän elämän hormoni

Serotoniini on elämän perushormoneja, joka säätelee yleistä hyvinvointia. Epätasapainossa olevat serotoniinitasot on yhdistetty masennukseen ja lisäksi pitoisuudet vähenevät ikääntymisen myötä, joten serotoniinituotantoon on hyvä kiinnittää huomiota hyvissä ajoin.

Serotoniinin tasapainon varmistamiseksi on tärkeää löytää omaan elämään ne ihmiset, jotka osoittavat arvostavansa, sillä tämä tuo ihmiselle turvan ja tasapainon tunteita turvaamalla tasaisen serotoniinituotannon aivojen puolella. Aikuisella tämä tarkoittaa usein tasapainosta parisuhdetta, työtä ja ystäväpiiriä. Arvostuksen tunteita voi myös harjoitella osoittamalla arvostusta muille, mikä tietoisesti harjoiteltuna luo muissa ihmisissä vastavuoroisen tunteen. Ottamalla tietoisesti arvostuksen ja kiitollisuuden osaksi elämää lisää tasapainon tunnetta pitkällä aikavälillä.

Ennen muiden ihmisten löytämistä ensisijaisen tärkeää on osoittaa arvostavansa omaa itseään. Kiitollisuuspäiväkirja on hyvä väline oman itsensä arvostamiseen. Lisäksi ruokavalio on tärkeä elementti serotoniinitasapainon ylläpidossa, joten yksi parhaista harrastuksista tässä on kokkaaminen ystävien kanssa.

Vinkki: joukkuelajit ja erityisesti kuuluminen joukkueeseen ja työskentely yhteiseksi hyväksi vapauttaa serotoniinia.

Oksitosiini

Oksitosiinia on kutsuttu rakkaus- tai perhehormoniksi. Se lisää kiintymystä ja sitoo ihmiset yhteen. Kosketus on ensisijainen oksitosiinin erittymisessä, kuin myös hymyily. Jo suupielet ylöspäin nostamalla voi lisätä oksitosiinia aivoissaan. Vinkki: halaa ihmisiä ja hymyile paljon. Tämä muuttaa aivokemiasi, ja täten elämäsi.

Mikäli ihmissuhteet ovat rajallisia tai elämässä ei ole paljon ihmisiä, niin apuun astuvat eläimet. Ihmiset ovat pitäneet lemmikkejä läpi ihmiskunnan historian, ja syyt pohjautuvat itse asiassa pitkälti aivokemiaan. Tutkimusten mukaan eläinten läsnäolo lisää oksitosiinia. Viime vuosina on puhuttu enemmän ja enemmän terapiaeläimien tärkeydestä ihmisille. Eläimet ovat ihmisen mielenterveydelle hyväksi. Ne luovat hyväksymisen tunteita ja auttavat ihmistä pysymään tässä hetkessä. Eläimen silittäminen laskee stressitasoja ja eläimestä huolehtiminen luo yhteydentunnetta.

Vinkkejä – tee käsillä!

Käsillä tekeminen on valtavan hyvä asia, joka hyödyttää aivoja enemmän kuin uskoisimmekaan. Oli kyse sitten käsitöistä tai rakentamisesta tai jopa soittamisesta, mikä tahansa laji, joka hyödyntää käsien ja aivojen yhteistyötä, parantaa aivojen terveyttä. Käsillä tekeminen ehkäisee jopa masennusta, ja auttaa rentoutumaan arjen kiireiden keskellä. Käsitöitä ja muita voi tehdä yhdessä tai yksin, joten vaihtoehtoja on rajattomasti.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.