Tietokonepelaaminen harrastuksena

Muistelin tuossa pari päivää sitten omaa tietokonepelaamisen alkamista. Olin silloin juuri ostanut omilla rahoillani Commodore VIC20 koneen ja siihen pari peliä. Samoihin aikoihin aloin opetella VIC20:n koodaamista sen mahdollistavalla Basic-ohjelmointikielellä ja aloin tehdä ensimmäisiä omia pelejä: mäkihyppypeli ja sanallinen seikkailupeli – yksinkertaisia? Kyllä.

Samoihin aikoihin teininä kävin pelailemassa pelinjohtajan vetämissä Dungeons & Dragons peleissä, jotka yleensä kestivät aina päivän kerrallaan – tämä siis hyvän aikaa ennen sitä kuin nämä seikkailupelit saapuivat tietokoneelle – mutta sitten kun ne tulivat, pelasin useita kymmeniä tunteja mm. World of Warcraft peliä, mutta paljon myös pelikonsoleiden kuten Playstation ja Wii pelejä ja niitä ennen pienempien pelikonsoleiden Mario yms pelejä. Pelit ovat olleet osa aikuistumista ja yhä vieläkin isoisänä osa arkea, kylläkin vähäisemmässä mielessä ja nykyään mobiilipelien kautta tai kolikkopelit casino peleinä riippuen vähän päivästä ja illasta.

Pelaaminen on aina ollut ajanvietettä

Pelaaminen vie ajatuksen pois arjesta, tuo mahdollisuuden pakoon todellisuudesta ja se onnistui jo vanhoina hyvinä peliaikoina Tetriksellä tai Playstationin erilaisilla ajopeleillä, joita tuli ajettua tunteja putkeen. Tai tietokoneen ensimmäiset Need for Speed pelit, jotka tuli pelattua aina mahdollisimman nopeasti läpi – miksi? Se oli vastapaino työlle ja sen stressille, koska pelissä ei ole väliä vaikka häviäisi, aina voi aloittaa tehtävän tai kisa alusta.

Siihen aikaan, 80- ja 90-luvulla tietokonepelaamista tapahtui vain kotioloisssa sillä laptop koneet olivat työkäytössä ja kotioloihin niitä ei vielä ollut varaa ostaa ja mobiilipelit olivat matopelin tasolla, jota sitäkin tosin pelattiin todella paljon. Ensimmäisten kotitietokoneiden kanssa markkinoille tulivat kuitenkin samalla puhtaat pelikoneet ja pelikonsolit ja välillä olikin isompi kysymys se, että haluasiko ostaa suoraan pelikonsolin, jonka pelit olivat ehkä parempia kuin tietokoneen, vai ostaako tietokoneen, jolla kuitenkin pystyi tekemään muutakin kuin vain pelata. Monissa perheissä tilanne oli siihen aikaan vielä sellainen, että molempiin ei ollut varaa, ja toinen piti valita.

Harrastuksesta ammatti

Silloin kun pelasin tunteja WOW maailmassa ei mielessä edes käynyt ajatus, että jonain päivänä vastaavanlaisia pelejä pelaamalla voisi ansaita miljoonia. Nykyään tuhannet pelaajat pelaavat pelejä kuten Starcraft, WoW, Dota2 ja ansaitsevat sillä elantonsa ja maailman parhaimmat pelaajat jopa rikastuvat pelaamisella ja voivat siirtyä eläkkeelle reilun 30-vuoden ikäisinä.

Saatikka että olisi voinut kuvitellakaan, että pelaamista ja siihen liittyviä hallinnollisia asioita voisi opiskella suomalaisessa toisen asteen koulussa, eli kauppiksessa!

Jos nyt 2020-luvulla mentäessä miettii tietokonepelaamista ammattina, saa olla varma, että mitään ei saa ”ilmaiseksi”. Tietokonepelaaminen ammattina vaatii aivan yhtä paljon kuin mikä tahansa ammatti, se vaatii treenaamista ja pelaamista päivittäin useita tunteja ja oikeiden ihmisten löytämistä, keiden kanssa voi muodostaa erilaisia joukkueita, joilla sitten voi pärjätä kilpailuissa ja vähitellen nousta sitten kansainväliseen kärkeen. Joku tietenkin pystyy siihen myös mobiilipelien ja yksin pelattavien pelien kautta, mutta silloinkin pelaaminen vaatii paljon aikaa ja opettelua, joten harrastepelaaminen ei tule koskaan loppumaan ja onneksi markkinoilla on ja tulee pelejä, joista jokainen ei ole ns. eSports laji, eli tietokonepeli, jota pelaamalla oikeasti pääsisi kansainvälisiin piireihin pelaamaan isoista rahoista.

Monelle tietokonepelaaminen on nimenomaan harrastus, jonka avulla pääsee eroon päivän murheista liittyen useimmiten työhön ja rahaan, ja silloin tietokoneet ja konsolit tarjoavat mahdollisuudet uppoutua täysin fiktiiviseen maailmaan, jonne on voinut luoda oman hahmon ja kuten minä aikoinaan WoW:ssa, kehitin sitä samaa hahmoa useamman vuoden – siitä tuli minä virtuaalisessa maailmassa ja kun itse lopetin pelaamisen, se hahmo jäi sinne virtuaaliseen maailmaan, ja jos joku päivä palaan pelin ääreen, se hahmo on siellä minua odottamassa eikä ole yhtään pahoillaan, että jätin sen sinne vuosikausiksi ja palaan pelin pariin vuosien tauon jälkeen.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.