Tähtitaivaan tarkkailu ja revontulet

Päivällä näkyvä taivas on usein melko piirteetön sininen tausta, jonka ylittää Aurinko idästä länteen taivaltaen. Auringon laskiessa tasaisen sinisen tilalle vaihtuu huomattavasti moniulotteisempi näkymä. Tähtitaivaan lisäksi monet muut avaruuden ja ilmakehän ilmiöt ovat monipuolisia havaittavia. Maan lähin kiertolainen Kuu on kirkas ja suuri kohde, jonka eri vaiheissa riittää seurattavaa. Kuun vaiheiden seuraaminen onnistuu ilman apuvälineitäkin. Kuun kierron aikana kuu kasvaa sirpistä täydenkuun kautta ja vähenee taas aamua kohti mennessä.

Revontulet

Revontulina näkyvä ilmiö aiheutuu siitä, kun Auringosta lähtöisin oleva hiukkassäteily kulkeutuu Maan magneettikentässä kohti napa-alueita ja osuu ilmakehään. Revontulet voivat olla hyvin voimakkaita riippuen auringon aktiivisuudesta. Toisinaan revontulia ei näy ollenkaan. Pohjois-Suomessa revontulet ovat yleinen ilmiö, mutta mitä etelämmäksi siirrytään, sitä vähemmän revontulia havaitaan. Revontulia havaitaan eniten syksyllä ja keväällä. Talvella revontulia nähdään vähemmän. Maapallon pyörimisliike vaikuttaa revontuliin siten, että niitä nähdään parhaiten kello 21-22 aikoihin.

Ilmakehän muut ilmiöt

Auringon ja joskus myös Kuun valo aiheuttaa ilmakehässä myös monia muita ilmiöitä. Todennäköisesti tunnetuin niistä on sateenkaari, joka muodostuu auringon valon taittuessa vesipisaroissa. Veden lisäksi siitepöly tai ilman jääkiteet saattavat aiheuttaa vastaavia ilmiöitä haaleampina. Maanpinnan läheisyydessä leijaileva sumu tuottaa monia mielenkiintoisia ilmiöitä. Korkealla ilmakehässä voi kesäisin nähdä valaisevia yöpilviä. Talvisin hämärän aikaan nähtävät helmiäispilvet näyttävät hohtavan kauniissa pastellisävyissä.

Syksyinen tähtitaivas

Satunnaisesti tähtitaivasta tarkkailevan huomio kiinnittyy taivaaseen erityisesti syksyisin, kun valoisat kesäyöt ovat pimenevät syksyä kohti. Eteläisellä taivaalla on jo heinäkuusta asti selvästi havaittavissa kolmen kirkkaan tähden muodostama ryhmä. Keskikesän valoloiston jälkeen yön pimentyessä ensimmäiset esiin tulevat tähdet ovat Joutsenen Deneb, Lyyran Vega ja Kotkan Altair. Tähdet eivät kuulu samaan tähtikuvioon, mutta ne tulevat näkyviin ensimmäisten joukossa, joten niille on annettu yhteinen nimi kesäkolmio. Illan ollessa todella kuulas voi kesäkolmion kautta kulkevan Linnunradan vyön hahmottaa taivaalla. Linnunradan vyö kuuluu suurimpaan ihmissilmin havaittavissa olevaan elinympäristömme rakenteeseen. Syyskesällä pohjoisen suunnalla on myös monille tuttu Otavan tähtikuvio. Otava on osa Ison Karhun tähtikuviota. Pohjoiselta tähtitaivaalta löytyy myös hieman kirkkaampi valopiste Pohjantähti. Sitä voi käyttää apuna kohtuullisen helposti myös pohjoissuunnan määrittämiseen. Pohjantähti on selvästi lähempänä pohjoista taivaanrantaa. Iltahämärässä nähtävät ilmiöt ovat myös mielenkiintoisia. Kannattaa katsella myös laskevan Auringon värileikkiä ja ensimmäisten tähtien tuikahduksia.

Varusteet

Tähtien tarkkaileminen ei vaadi hyvää peruskuntoa, mutta varsinkin talviolosuhteissa asianmukaisesti pukeutuminen on tärkeää. Katseen tähyillessä taivaalle jalat ja keho ovat tukevasti maan kamaralla, altistuen talvella pakkaselle ja viimalle. Säänmukaisten vaatteiden lisäksi tähtitaivaan harrastaja ei välttämättä tarvitse, ainakaan aluksi. Internetistä löytyy paljon karttoja tähtitaivaasta, joiden avulla tähtitaivaaseen tutustuminen onnistuu helposti. Taivaan kirkkaampien kuvioiden tultua tutuksi seuraavia tähtikuvioita voi tarkkailla kiikareiden avulla. Kiikarin voi kytkeä kamerajalustaan, jolloin taivaan tarkkailu helpottuu huomattavasti. Aloittelevan harrastelijan ei kannata kiirehtiä kaukoputken hankkimista. Paikallisen harrastusyhdistyksen kautta saa paljon tietoa ja muiden kokemuksia. Vaihtamalla kokemuksia muiden harrastajien kanssa sekä neuvojen pyytäminen ovat osa harrastusta. Tähtitaivaan tarkkailu ei ole niin yksinäinen laji kuin aluksi saattaisi luulla. Yhteinen harrastus tuo yhteen samanhenkisiä ihmisiä. Lajin parista saa helposti uusia ystäviä. Tähtitaivas monine ilmiöineen on myös monia kiinnostava loputon puheenaihe.

Tiesitkö? Wilbur Smith on kirjoittanut kymmeniä menestysromaneja, jotka sijoittuvat Afrikkaan. Hänen kirjojansa on käännetty yli 30 eri kielelle. Kirjoja on myyty noin 130 miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti. Menestyskirjailija Wilbur Smith kuoli 88-vuotiaana.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.