Suomen Vapaa-ajankalastajat: Terve harkinta ja kaulassa roikkuvat naskalit ovat jäällä liikkujan tärkeimmät turvavarusteet

Marraskuun lopussa alkaneiden pakkasten ansiosta ainakin pienimmät lammet ja suojaisimmat lahdenpoukamat ovat saaneet jääpeitteen aina eteläistä Suomea myöden. Näin esimerkiksi pilkkijät ja retkiluistelijat ovat koko maassa vähitellen pääsemässä taas hienojen ulkoiluharrastustensa pariin.

Suomen Vapaa-ajankalastajat (SVK) suosittelee malttia pilkki- ja luistelukauden aloitukseen, sillä jäät ovat varsinkin Etelä-Suomessa vielä heikkoja, koska pakkasjakso on kestänyt vasta vähän aikaa. Myös Pohjois-Suomessa, josta löytyy jo paikoin 20 sentin jäänpaksuuksia, tulee tuntea jää, jolla liikkuu. Jään vahvuus voi virtauksista ja pohjan laadusta johtuen vaihdella paljon lyhyelläkin matkalla.

Jäällä liikkuminen on kuitenkin turvallista, kunhan jäät vahvistuvat kantaviksi, ja välttää erityisesti voimakkaan virtauksen alueita, jokien ja purojen suistoja, lähteitä, viemäreiden laskualueita, siltojen sekä laitureiden vierustoja ja kaislikoita. On myös hyvä ottaa huomioon, että jäätilanne vaihtelee suuresti niin vesistökohtaisesti kuin eri vesialueiden välillä.

Kymmensenttisellä kirkkaalla ja kovalla teräsjäällä on jo yleensä turvallista liikkua. Moottorikelkka vaatii kuitenkin 15 senttiä ja tuhat kiloa painava auto vähintään 15-20 senttiä teräsjäätä. Sen sijaan keväälle tyypillinen hauras kohvajää voi pettää, vaikka se olisi jopa useita kymmeniä senttiä paksua.

Kaulalla roikkuvat jäänaskalit ovat jäällä liikkujan minimivaruste, sillä ilman niitä avannosta pääseminen takaisin liukkaalle jäälle on äärimmäisen vaikeaa. Alkutalvesta ja keväällä hälytyspilli ja heittoköysi on hyvä pitää mukana, samoin mahdollisen vahingon varalta vaihtovaatteet vesitiiviisti pakattuna.

Jäällä liikkujan turvavarusteisiin kuuluu lisäksi esimerkiksi metallipäinen keppi, jolla jään kestävyyttä voi kokeilla kävelyn tahdissa. Jos jäällä liikutaan porukassa, kannattaa kulkea peräkkäin riittävää välimatkaa pitäen. Tällöin perässä tulevat eivät myös vajoa jäihin, vaan voivat auttaa pulaan joutunutta kaveriaan.

Suomen Vapaa-ajankalastajien kalatalousasiantuntija Janne Rautanen kannustaa joka tapauksessa ihmisiä menemään jäälle hyvien ulkoiluharrastusten pariin, kunhan turvallisuudesta huolehditaan.
”Jäällä liikkumisen kulttuuri on Suomesta häviämässä tietämättömyyden ja turhien pelkojen vuoksi. Itse esimerkiksi olen tänä talvena käynyt jo kahdesti luistelemassa järven jäällä, mutta olen varmistanut sen kantavuuden, ja varustautunut turvallisuusvälinein.”, Rautanen sanoo. 

Oheiset kuvat ovat vapaasti käytettävissä tiedotteen julkaisun yhteydessä. Kuvat: Janne Rautanen, Suomen Vapaa-ajankalastajat.
Kuvatekstit: 1) Naskalit kuuluvat jäällä liikkujan turvavarusteisiin.
2) Vanha rikkoutunut jää on pakkaantunut rantaan ja uusi teräsjää on muodostunut sen ulkopuolelle.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.