Pyöräretki — lyhyen reissun suunnittelu aloittelijalle

Pyöräretket kuuluvat monen kevääseen ja kesään, ja ne ovatkin oiva tapa nauttia luonnosta ja nähtävyyksistä. Joillekin pyöräretki on kahden viikon reissu, jonka aikana ajetaan satoja kilometrejä, kun taas toiselle se on muutaman tunnin mittainen retki lähijärvelle uimaan. Pyöräretkeä miettiessä onkin paras pohjautua omaan kuntoon ja kiinnostukseen, sen sijaan, että seuraisi kirjaimellisesti muiden suunnittelemia reittejä tai ohjeita.

Pyöräily on hauskaa, parantaa kestävyyttä, ja oiva keino tutustua myös kotikuntaan, sillä nopeasti autolla ohi ajaessa jää moni asia huomaamatta. Lisäksi pyöräillessä voi jopa tienata muutaman euron, kunhan listaa autonsa etukäteen esimerkiksi https://gomore.fi vertaisvuokraukseen retkipäivän ajaksi. Aloittelijan on hyvä valita lyhyt ja helppo reitti, jonka aikana voi testata kuntoaan ja takamuksensa sietokykyä.

Pyöräretkelle, mutta minne?

Aloita pyöräretken suunnittelu valitsemalla, kenen kanssa haluat retkelle lähteä. Pyöräretki onnistuu toki yksinkin, mutta parasta se on hyvässä seurassa. Siirry sitten kartoittamaan, kuinka pitkän retken haluat tehdä. Jos pyöräily ei ole tuttu harrastus, kannattaa aloittaa lyhyestä lenkistä kotiseudulla.

Mieti, mitä haluat nähdä lenkkisi varrella, ja mikä on sen määränpää. Haluatko esimerkiksi pyöräillä läheiselle rannalla, ja pulahtaa uimaan ennen paluumatkaa? Vai kiinnostaako vierailu kotiseutumuseolla tai vaikkapa vanhalla myllyllä, jonka pihamaalla voi nauttia piknik-peitteellä eväitä? Meneekö reittisi jäätelökioskin ohi, jonka luona on mukava pitää tauko?

Reitin suunnitteluun auttavat nykyään hurjasti esimerkiksi Googlen kartat. Satelliittikuvien avulla voi kartasta jopa etsiä paikkoja, joihin tutustuisi mieluusti lähemmin. Ehkä metsästä löytyy lampi, jonka olemassaolosta et tiennyt, tai lähistöllä on sinulle entuudestaan tuntematon maatila, jonka lehmiä ja lampaita olisi mukava käydä katsomassa.

Pyörällä on väliä

Suunnittele reittisi myös sen pohjalta, millainen pyörä sinulla on käytössäsi. Maastopyörän omistajalle sopivat myös metsän läpi kulkevat polut, mutta asfaltilla ajoon tarkoitetulla pyörällä ei niihin kannata suunnata. Myös vaihteettomalla, niin sanotulla mummopyörällä voi polkea muutaman kilometrin lenkin kotiseudulla, mutta sellaisella ei luonnollisesti kannata lähteä satojen kilometrien mittaiseen reissuun.

Pyörän kunto on syytä tarkastaa huolella ennen retkelle lähtöä. Testaa jarrut ja vaihteet, ja varmista, että renkaissa on tarpeeksi ilmaa. Jos pyörää ei ole hetkeen käytetty, ketjut on myös syytä rasvata, ja tarvittaessa kiristää. Lyhyelläkin retkellä olisi hyvä tietää, kuinka ketjut saa takaisin paikoilleen. Myös sisäkumin vaihto on syytä opetella, erityisesti jos pyöräretkiä alkaa tehdä useamminkin.

Mitä mukaan retkelle?

Lyhyelle retkelle ei välttämättä tarvitse ottaa mukaan mitään, paitsi pyöräilijän tärkein lisävaruste: pyöräilykypärä. Onnettomuuksia voi nimittäin sattua myös hiljaisilla teillä, ja metsäpolulla yllättävä kivi tai puun juuri voi kaataa pyöräilijän. 

Jos matkasi ei kulje ruokapaikkojen ohi ja ajaessa ehtii tulla nälkä, on hyvä pakata mukaan eväät. Juotavaa kannattaa myös ottaa mukaa riittävästi, ja jos sää on oikein lämmin ja pyöräillessä hikoilee runsaasti, urheilujuoma voi olla avuksi. Erityisiä pyöräilyvaatteita ei vielä ensimmäiselle retkelle tarvitse hankkia, mutta takapuolesta pehmustetut pyöräilyhousut voivat olla aloittelijalle suuri apu.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.