Pelaamisen trendit 2021

Vuosi 2020 oli monella nettipelille kasvun vuosi. Olihan se loogista, sillä ihmiset ovat viettäneet viimeiset kuukaudet entistä enemmän aikaansa kotonaan. Etätyöt ovat lisääntyneet ja samalla aikuisten eurooppalaisten vapaa-aika. Vapaa-ajalle on sitten etsitty uutta tekemistä, ja ne jotka ovat jo aiemmin pelailleet nettipelejä, ovat etsineet uutta pelaamista.

Sosiaalinen pelaaminen – mobiilipelaaminen

Lottoaminen ja muut rahapelit ovat myös nousseet nettipelaamisessa, joskaan ei niin nopeassa tahdissa kuin monet Euroopan valtioiden rahapelejä seuraavat organisaatiot ovat uskoneet – mutta kasvua on jonkin verran ollut, ja kasvu jatkuu yhä 2021. Kasvu on ollut odotusarvoista jo vuosia, joten siinä ei ole mitään uutta. Veikkausbonukset sivu on yksi sellainen, joka on hyötynyt ja kasvanut pelaajamäärien kasvaessa, sillä mitä enemmän pelaajia, sitä enemmän on myös uusia pelaajia etsimässä uutta pelattavaa, sekä apua pelaamiseensa.

Nettipelaaminen on myös teknisesti kehittynyt paljon, ja on sitten kyse ajanvietepelaamisesta tai rahapelaamisesta, on peleihin tullut selkeä sosiaalisen pelaamisen aspekti ja jopa kasinoiden peleissä pelaajat voivat pelata toisiaan vastaan erilaisissa kilpailuissa ja turnauksissa. Useimmat nykyaikaiset tietokone, konsoli ja mobiilipelitkin rakentuvat sille, että pelaaja pelaa toisia pelaajia vastaan online pelimaailmoissa.

Vuosi 2020 nopeutti nettipelaamisen läpilyöntiä

On loogista, että viime vuosi eli 2020 lisäsi nettipelaamisen määrää kaikkialla maaillmassa, ei ainoastaan Euroopassa. Pelaaminen löysi paikkansa entistä useamman ihmisen arkeen, ja kertaalleen kun se paikka löytyy, ei se helposti sieltä pois lähde. Sen sijaan pelaamisen suunta, itse pelit ja pelikaverit voivat muuttua, mutta kertaalleen ihmisen arkeen tullut pelaaminen helposti säilyy yhtenä harrastuksena, tai ajanvietetapana.

Ja vaikka PC-pelaamiselle ja konsolipelaamiselle on hieman isompi kynnys kuin mobiilipelaamisella, on kaikki nämä kolme erilaista pelaamisen tyyliä kasvaneet, ja kasvua odotetaan tapahtuvan myös nyt 2021

Esimerkiksi vuodelle 2021 on arvioitu, että maailmassa on 2,8 miljardia ihmistä, jotka pelaavat nettipelekä, ja saavat pelaamisellaan aikaiseksi 189,3 miljardin dollarin liikevaihdon. Liikevaihto tulee pelilisensseistä, ja pelien sisäisistä ostoista – vaikka monet pelit ovatkin maksuttomia. Suurin prosentuaalinen kasvu on tulossa Keski-Aasiasta sekä Pohjois-Afrikasta, näiden alueiden infrastruktuurin kehittyessä ylläpitämään pelaamiseen tarvittavia verkkoja.

Pelikonsoleita menisi enemmänkin

Mielenkiintoista on myös se tosiasia, että pelikonsolit kuten PlayStation 5 ja Xbox Seris X|S menisivät kaupaksi enemmänkin, mutta kun ei ole tuotantoa – tämä siis vuoden 2020 ongelmien vuoksi toimitusketjuissa. Myös pelienkehitys ja ohjelmistokehitys kärsi viime vuonna ja toi aikaan aikataulumuutoksia koko viihdeteollisuuteen, ei vain peleihin.

Cloud gaming – eli pelit pilvessä

Cloud gaming ja tuottajat kuten Amazon, Google, Microsoft ja Tencent havaitsivat pelamisen arvon menneenä vuonna, kun kotiin jääneet ihmiset käyttivät entistä enemmän sekä aikaa että rahaa pelaamiseen, yleensäkin omaan itseensä kulutettiin enemmän rahaa. Tällä cloud gaming sektorilla yhtenä nousevana tekijänä on ollut e-urheilun uusi alue: mobiilipelaaminen, ja sen uudet pelit, joita voi kuka tahansa ladata omalle älylaitteelle maksutta.

Alustan jatkojalostus

Pelit ovat jo parin vuoden ajan tarjonneet mahdollisuuden myös paljon muulle. Olemme nähneet pelejä kuten Fortnite, jossa maailmanstarat pitävät omia virtuaalisia konsertteja, ja muita pelejä, joissa eri valmistajien juomatölkit, vaatteet tai tarvikkeet ovat selkeästi tunnistettavissa – pelit ja pelaaminen on mahdollistanut entistä laajemman product placement markkinoinnin. Nämä konsertit ja erilaisten muiden starojen esiintyminen peleissä on tuonut pelit myös sellaisten ihmisten tietoisuuteen, jotka eivät pelaa – he vain fanittavat näitä tähtiä.

Esimerkiksi Travis Scottin kerrtotaan saaneen noin 20 miljoonaa esiintymisestään Fortnitessa, ja vastaavasti sitä konserttia on nyt live-esiintymisen jälkeen katsottu YouTubessa yli 140 miljoonan katsojan toimesta, ja livenä konsertin katsoi arviolta 12 miljoonaa katsojaa – aikamoisia lukuja, vai mitä?

Vuosi 2021 tuo siis varmasti tullessaan lisää näitä yhteisesityksiä, joissa pelit yhdistyvät viihdemaailmaan. Vuosi 2021 tuo ensistä enemmän Euroopassa esille e-urheilun, mobiilipelaamisen, mutta mikä peli lyö itsensä eniten läpi? Me arvelemme sen olevan Valorant.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.