Oletko sinä koskaan pilkkinyt?

Talvi on jo jäädyttänyt osan järvistä ja eteläisessäkin Suomessa yöt kylmenevät. Moni alkaa jo suunnittelemaan talven pilkkireissuja. Miten reissusta tulisi mieluinen ja saalistakin tulisi? Aloittelija löytää helposti luettelon tarvittavista varusteista, mutta miten löytäisi hyvän kalapaikan? Ilman hyvää kalapaikkaa ei tule saalista. Pilkkikausi alkaa siitä, kun järvi tai lampi jäätyy. Jäiden paksuunnuttua pilkkijät ovat monesti ensimmäisiä kulkijoita järven jäällä. Muistathan aina huolehtia turvallisuudestasi. Naskaleiden paikka on kaulassa, ei eteisen kaapissa jäällä liikkuessasi. Jään paksuus kannattaa aina tarkistaa. Kairaa reikä, niin näet helposti, onko jää riittävän kantavaa. Runsasluminen talvi on pilkkijälle ilouutinen, sillä paksu lumipeite jäällä lisää kalojen aktiivisuutta, ja tällöin kalat myös tarttuvat paremmin syöttiin. Eri kalalajeja pilkitään eri tavalla. Tässä niistä halutuimmat:

Ahven

Pilkkiminen on helppo aloittaa ahventa saalistamalla. Ahven on Suomen yleisin kalalaji ja sitä löytyykin ympäri maata. Talvella ahven viihtyy matalikoissa. Selvitä, missä kohtaa järvessä on syvännekohta, jonka lähellä järvi madaltuu. Ahven viihtyy kohdissa, jossa pohja muodostaa rinteen. Niemen kärkien lähellä olevat matalikot ovat varmoja paikkoja. Pienet ahvenet viihtyvät kolmen metrin syvyydessä. Jos liikut itsellesi vieraan järven jäällä, saat selvitettyä pohjan muodon kairaamalla useita reikiä, ja laskemalla pilkin pohjaan. Mittaa käsilläsi, kuinka monta metriä on pohjaan asti, ja pidä lukema mielessäsi. Vertaa muutaman metrin päähän tehdyn avannon kohdalla, miten syvää siinä on. Syveneekö, onko tasaista vai muuttuuko pohja matalammaksi? Seuraa myös muiden pilkkijöiden jäähän tekemiä reikiä. Jos kalaa on tullut hyvin, usein jäädään samoille paikoille, mutta välillä vaihdetaan avantoa. Jos kuljet usein rannan lähellä, huomaat helposti muiden pilkkijöiden vakiopaikat. Suuntaa siis seuraavan kerran niiden lähelle, koska kokeneet kalastajat löytävät helposti ne hyvät paikat.

Hauki

Hauki viihtyy matalammassa vedessä. Kala painaa helposti muutaman kilon ja kalastuskokemus on ihan erilainen verrattuna ahveneen. Hauen pilkkiminen poikkeaa virvelillä kalastetusta. Pilkkimällä saatat viettää koko päivän samassa paikassa. Saalista voi tulla samasta avannosta pitkin päivää, sillä hauki syö hetkittäin. Jos osut oikeaan kohtaan, saat saalista yhdeltä reissulta paljon. Haukia löytyy monista järvistä, mutta varsinkin lammissa haukia voi olla paljon. Pienestä kohdasta hauki voi olla hyvin syönnillään, mutta isommat yksilöt löytyvät järvien lahdista ja mereltä. Jäiden tullessa haukia löytyy hyvin kaislikoiden reunamilta. Paras paikka on lahti noin 4-5 metrin syvyydessä ja matalimmillaan noin 1-2 metriä syvä. Kaikkein isoimmat hauet löytyvät lahden keskeltä.

Made

Made on talvisin hyvin aktiivinen liikkuja, toisin kuin hauki ja ahven. Made lisääntyy tammi-helmikuussa ja se myös hakee silloin ravintoa aktiivisesti. Madetta pyydystetään pimeällä, josta ei ole puutetta kaamoksen aikaan. Madetta voi olla vaikea löytää sen suuren liikkuvuuden takia. Madetta löytyy järvistä, merestä sekä hitaasti virtaavista joista. Made viihtyy parhaiten lahtien matalikoissa ja kivikoissa, joihin vesi virtaa. Made liikkuu parvissa, joten jos saat pyydystettyä yhden, on sinulla hyvät mahdollisuudet saada niitä enemmänkin. Mateet seuraavat virtauksia ja ne välttelevät mutapohjia. Reikiä kannattaa kairata jäälle joen suusta keskemmälle järveä edeten. Virtaukset saattavat muuttua nopeasti, joten oikean paikan löytäminen voi olla haasteellista. Jos löydät paikan, jossa made kutee, kannattaa samaa kohtaa kokeilla useamminkin. Made on paikkauskollinen kutemisen suhteen, joten se hakeutuu samoille paikoille vuodesta toiseen.

Kuha

Kuha liikkuu paljon, kuten made. Kuhaa löytyy niin järvestä, joesta kuin merestäkin. Jäiden tullessa kuha viihtyy erityisen hyvin joessa. Kuhan pilkkimisessä paikka on tärkein, välineet eivät niinkään. Jos kuulee missä on hyvä kuhapaikka, kannattaa sinne suunnata ensimmäisenä. Kuhat ovat meressä pienempiä kuin järvessä, joka johtuu todennäköisesti siitä, että kuhaa jää verkkoihin paljon. Kuhan pilkkimisen voi aloittaa heti jäiden tultua. Kuhaa löytyy yleensä syvänteiden lähistöillä olevista matalikoista. Kuha ei kuitenkaan viihdy matalassa vedessä, vaikka sen lähistöllä viihtyykin. Kuhaa löytyy hyvin myös salmien läheisyydestä. Kuha kuitenkin liikkuu paljon, joten sitä voi löytyä myös yllättävistä paikoista.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.