Maastopyöräily

Maastopyöräilemällä pääset helposti tutustumaan lähimetsään, virkistäytymään retkellä tai halutessasi voit myös kuntoilla vauhdikkaasti. Pääset pitemmälle kuin kävellen ja samalla näet enemmän maisemia. Vaihtelevassa maastossa taidot kasvavat. Maastopyöräilyä voi harrastaa hyvin erilaisissa maastoissa sen mukaan haluaako rauhallisen lenkin tai haasteita. Laji sopii hyvin eri ikäisille. Kokemusten kartuttua voi nauttia raskaammasta lenkistä haastavassa maastossa.

Jokamiehenoikeudet

Maastopyöräily on sallittua jokamiehenoikeuksien perusteella, etkä tarvitse siihen lupaa maanomistajalta. Luonnossa liikutaan aina luontoa kunnioittaen ja samalla huomioidaan muut kanssaliikkujat. Joillakin alueilla voi olla rajoituksia, jotka koskevat maastopyöräilyä. Esimerkiksi luonnonsuojelualueilla voi olla erilaisia maastopyöräilyä koskevia kieltoja tai rajoituksia, jos pyöräilystä aiheutuu haittaa eläimille tai kasvillisuudelle. Liikkumalla luonnossa kunto kohoaa. Kunnissa voi olla myös reittejä, joissa liikkuminen on sallittu vain kävellen. Tällaisille reiteille ei saa mennä pyöräilemään. Metsässä pyöräillessä kannattaa välttää lukkojarrutuksia, koska siitä jää usein syvät jäljet maastoon. Polkuja ja reittejä pitkin pyöräillään siten, ettei maastolle aiheuteta tarpeetonta haittaa. Pyörälenkille lähdettäessä kannattaa varmistaa, ettei suunnitellulla reitillä ole aluekohtaisia rajoituksia. Kunnat tai eri järjestöt ovat myös voineet merkitä maastoon maastopyöräilyreittejä. Reitit ovat usein suunniteltu siten, että maasto on vaihtelevaa ja eri tasoisille pyöräilijöille löytyy helposti omalle taitotasolle sopiva reitti.

Varusteet

Maastoon voi mennä pyöräilemään hyvin erilaisilla pyörillä. Mikäli olet hankkimassa pyörää valintaan vaikuttaa maaston lisäksi omat mieltymykset. Maastopyöräilyyn tarkoitetussa pyörässä on tavallista pyörää leveämmät renkaat, tehokkaat jarrut ja tukevampi runko. Pyörässä voi olla myös erilaisia jousituksia riippuen siitä, minkälaiseen ajoon se on tarkoitettu. Myös vaihteiden välitykset on säädetty maastoajoon parhaiten sopivaksi. Maastopyörässä ajoasento on pystympi kuin tavallisessa pyörässä, jotta pyörää on helpompi hallita. Tavallinen marketista ostettu pyörä ei välttämättä kestä rajua maastoajoa. Maastopyörää hankittaessa on tärkeää varmistaa, että runko on oikean kokoinen ja ajoasennon saa säädettyä ajajalle sopivaksi. Pyöräliikkeessä myyjä osaa auttaa käyttäjälle parhaiten sopivan pyörän valinnassa. Pyörän lisäksi tärkeitä varusteita ovat kypärän lisäksi ajolasit, jotka suojaavat silmiä puiden oksilta. Jalkineiksi valitaan jäykkäpohjaiset kengät, jotta polkemisesta saadaan enemmän tehoa irti. Vaatteiksi valitaan joustavat ja mukavasti istuvat säänmukaiset vaatteet. Paljon pyöräilevä käyttää myös ajohanskoja ja pehmustettuja pyöräilyhousuja. Vauhdikkaassa maastoajossa polvisuojat ovat välttämättömät.

Ajotekniikka

Maastopyöräily vaatii ajajalta hyvän tasapainon ja koordinaatiokyvyn lisäksi pyörän käsittelytaitoa. Maastoa pitää osalta lukea ja sovittaa senhetkinen ajotekniikka maaston olosuhteisiin sopivaksi. Ajotekniikan perusteisiin kuuluu valmiusasento, pyörän hallinta ja katseen oikea kohdistaminen. Haastavampi maasto vaatii myös ajajalta enemmän tekniikkaosaamista. Valmiusasennossa on helpompi reagoida maaston olosuhteisiin. Jalkojen asento on tärkeä säilyttää alamäessä ja silloin, kun ylitetään esteitä. Muuten polkimet saattavat törmätä reitin vieressä olevaan juurakkoon tai kiveen. Valmiusasennossa ajettaessa painopiste pidetään keskellä pyörää ja polkimet ovat vaakatasossa. Paino pidetään jaloilla ja lantio koukistettuna. Selän ryhti on hyvä ja keskivartalon lihakset aktivoituneina. Polvia koukistamalla asentoon saadaan joustoa. Katse suunnataan eteenpäin, jotta ryhti pysyy hyvänä ja huomataan edessä olevat muutokset. Katseella haetaan myös ajolinjaa, jotta pyörää ehditään kääntää tarvittaessa. Maastoa arvioimalla osaat myös jarruttaa ajoissa.

Lajiin tutustuminen

Seurat ja yhdistykset järjestävät usein yhteislenkkejä ja lajikursseja, joille osallistumalla saa tiiviin katsauksen lajin saloihin. Lajin parissa voi haastaa itsensä ja opetella jatkuvasti uusia taitoja. Eri tahot myös vuokraavat maastopyöriä, joten oman pyörän ostaminen heti alkuun ei ole välttämätöntä. Vuokraamalla pyörän pääset kokeilemaan erilaisia malleja ja voit päättää rauhassa, onko laji juuri sinulle sopiva. Pyörän hankintaa suunnitteleva pääsee vuokravälineillä selvittämään helposti, minkälainen pyörä olisi itselle sopivin. Perustaidot saanut voi hankkia oman maastopyörän ja kartuttaa osaamista omaan tahtiin.

Muista myös viihde

Kun sitten urheilet tai teet mitä teetkään, muista pitää taukoa.. Hyvä tauko voisi olla vaikka ulkona kävelylenkki ja sen päälle elokuva. Hyviä ehdotuksia katseltavaksi löydät Viihdecornerin uutisista ja arvosteluista.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.