Kaikki mitä sinun tulee tietää osakesijoittamisesta vuonna 2021

Olet varmastikin päätynyt lukemaan sanomalehdestä talousosiota, tai nähnyt uutislähetyksessä näkyviä pörssikursseja jossakin muodossaan. Mikäli et kuitenkaan ole tehnyt minkäänlaista taustatutkimusta osakesijoittamisesta, et välttämättä ymmärrä lainkaan näissä julkaisuissa käytettyä kieltä. Vaikeaselkoinen taloussanasto sekä loputtomalta tuntuva määrä kaikenlaisia tunnuslukuja ja muuta informaatiota saattavat suorastaan puuduttaa ja pyörryttää aloittelijan tai aiheesta sen enempää tietämättömän. Sijoittajien näissä artikkeleissa käyttämä sanasto on nimittäin harvoin mukautettu aloittelijan sanavarastoon, vaan ennemminkin pyrkii olemaan mahdollisimman perinpohjainen.

Monelle lukijalle ja television katselijalle onkin varmaan yhdentekevää, mikäli tätä ei osakesijoittaminen itseään kiinnosta. Mikäli taas olet tälle sivustolle päätynyt, olet todennäköisesti osakesijoittamisesta vähintään jossakin määrin kiinnostunut, ja haluaisit todennäköisesti myös jotakin siitä oppia. Onneksesi voimmekin opettaa sinua ymmärtämään kaikkea tässä mielenkiintoisessa ja nopeatempoisessa osakesijoittamisen hurjassa maailmassa tapahtuvaa. Ymmärtämällä paremmin osakesijoittamisen saloja, kykenet paitsi paremmin lukemaan ja ymmärtämään talousuutisia sekä kaikenlaisia yhtiöraportteja ja tilinpäätöksiä, mutta myös ymmärtämään  pörssin toimintaa kokonaisuudessaansekä mahdollisesti käyttämään sitä hyödyksesi.

Miten osakemarkkinat toimivat

Ensinnäkin, ensimmäinen asia, joka sinun tulee ymmärtää osakkeisiin sijoittamisesta vuonna 2021, on osakemarkkinoiden toiminta itsessään, luonnollisesti varsin vahvasti yksinkertaistettuna ja suuressa mittakaavassa. Osakemarkkinat siis koostuvat monista eri pörsseistä, joista tutuin lienee suomalaisille Helsingin Pörssi eli Nasdaq Helsinki. Suuria tunnettuja pörssejä ympäri maailman ovat muun muassa New Yorkin pörssi Yhdysvalloissa sekä Lontoon pörssi Englannissa. Nämä pörssit toimivat kauppapaikkoina osakkeille sekä muille arvopapereille, sekä määrittävät monia niiden kaupankäynnissä sovellettavia rajoituksia, kuten aukioloaikoja. Julkisten yhtiöiden osakkeet ovat aina listattuja jossakin pörssissä, olipa kyse sitten Helsingin pörssistä, tai vaikkapa Tukholman pörssistä.

Moni lukijamme lienee myös kuullut kysynnän ja tarjonnan laista, vähintäänkin mainintana jossakin oppikirjassa tai dokumentissa. Osakesijoittamisessa pääsetkin oppimaan kysynnän ja tarjonnan kohtaamista varsin käytännöllisessä ja käsin kosketeltavassa mielessä, osto- ja myyntihintojen määrätessä pörssikurssien suuruuden. Näin ollen jokaisen osakkeen hinta määräytyy pörssissä suoraan sen mukaisesti, mihin hintaan yksittäinen osakkeen omistaja on sitä valmis myymään, ja joku taas kyseiseen hintaan kyseistä osaketta ostamaan. Näin ollen näiden tarjoustasojen kohdatessa siirtyy arvopaperin omistus tässä kaupassa ostajan asemassa toimineelle henkilölle.

Kuinka voit sijoittaa osakkeisiin?

Kuinka osakesijoittaminen sitten käytännössä tapahtuukaan? Tähän on olemassa monia vaihtoehtoja, vaikkakin monien lukijoidemme mieleen sattuukin varmasti ensimmäisenä tulemaan kuva perinteisestä vuosikymmenten takaisesta, puhelimen päässä toimineesta pörssimeklarista, joka naputtelee osakekauppasi läpi puolestasi. Paljon on kuitenkin muuttunut kyseisistä ajoista, eikä puhelimen päässä toimivien pörssimeklarien käyttö enää suinkaan ole niin tavanomaista, kuin vaikkapa 40 vuotta sitten olisi ollut. Vaikka he eivät olekaan alalta vielä täysin kadonneet, ovat verkossa toimivat kaupankäyntialustat heidät pitkältikin korvanneet. Tällaisia kaupankäyntialustoja on olemassa lukuisia erilaisia, niiden ominaisuuksien vaihdellessa keskenään varsin suurestikin. Onkin siis tärkeää valita luotettava palvelu, joka kuitenkin kykenee tarjoamaan riittävän laajan valikoiman osakkeita, jotta kykenet toteuttamaan sijoitusstrategiaasi haluamallasi tavalla.

Miten valiset sijoituskohteesi?

Mitenkä osakkeiden valinta itsessään sitten onnistuu? Osakkeiden poimiminen onkin varsinainen taitolaji. Etenkin nykymaailman hektisessä tilanteessa ovat maailmankirjat nurin nimittäin myös yritysten osalta. Vaikka kurssivaihteluiden ennustaminen onkin nykyään yhä vaikeampaa, kykenet sinäkin siinä onnistumaan huomattavasti helpommin, mikäli pidät huolen siitä, että saatavillasi on parhaat mahdolliset resurssit. Autamme sinua kuitenkin myös tässä asiassa, tarjoamalla erään alan laajimmista ilmaisista yritysanalyysien valikoimasta, jonka avulla kykenet satavarmasti saamaan vahvan kilpailuedun tällä tiukasti kilpaillulla taistelutantereella.

Ehdottomasti tärkein ohje, jonka haluamme sijoittajalle tässä vaiheessa antaa, onkin siis sijoituskohteeseensa tutustuminen. Mikäli todella ymmärrät harkitsemasi sijoituskohteen edellytykset kurssinousulle, kykenet tällöin myös paremmin itse punnitsemaan kyseisen sijoituskohteen kannattavuutta, sekä kykenet perustelemaan kyseisen sijituksen tekemisen paremmin.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.