Elokuvaharrastajalle on tarjolla monenlaisia suoratoistopalveluja
Elokuvien katselua harrastavalta ei mene kauaa, kun kaikki kiinnostavat elokuvat on katsottu Netflixista, Viaplaysta tai muista yleisimmistä suoratoistopalveluista. Jos leffafriikki haluaa katsoa esimerkiksi Akira Kurosawan tai Francois Truffaut’n ohjaamia elokuvia tai kulttimaineessa olevan, kaikkien aikojen huonoimman elokuvan Plan 9 from Outer Space, hän löytää ne tiettyihin lajityyppeihin erikoistuneista ulkomaisista suoratoistopalveluista. Suomenkielisiä tekstityksiä tosin ei kannata odottaa saavansa.
Klassikkoelokuvia omalta ruudulta
Elokuvaklassikoita näyttävät erityisesti yhdysvaltalaiset FilmStruck ja brittiläinen BFI player. FilmStruckista voi katsoa huippuohjaajien klassikkoelokuvia, harvinaisuuksia, joita ei ole esitetty juuri missään sekä kulttisuosion saaneita elokuvia. FilmStruck on yhdysvaltalainen ja BFI brittiläinen, mutta molemmissa on hyvin paljon muualla maailmassa tehtyjä elokuvia, esimerkiksi FilmStruckissa Kurosawaa ja Truffaut’a ja BFI:ssä Rossellinin ohjauksia ja jopa eteläkorealaisia elokuvia.
Maksuton ja Suomessakin hyvin toimiva Internet Archive sisältää 4500 klassikko- ja muun elokuvan lisäksi monenlaista muutakin, kuten musiikkia, tv-uutisia, tietokoneohjelmia ja kirjallisuutta.
Pienten elokuvantuottajien tekemiin indie-elokuviin ovat erikoistuneita yhdysvaltalaiset Fandor, elokuvafestivaalin mukaan nimetty Sundance Now ja Flix Premiere, joista kaksi viimeistä näyttävät lukuisia elokuvajuhlilla palkittuja elokuvia.
Ranskalainen Le Cinéma Club on poikkeus mediavirtojen keskellä, sillä sen kautta voi katsoa joka viikko vain yhden elokuvan, kriitikoiden valitseman ja ilmaisen. Se toimii Suomessa ongelmitta, samoin kuin hiukan vastaava palvelu Mubi, josta voi kuukausimaksulla katsoa 30 kriitikoiden valitsemaa elokuvaa kuukaudessa.
Sekä klassikkoelokuvia, kuten Werner Herzogin ohjaamia, että lukemattomia omituisia elokuvua voi katsoa suoratoistopalvelusta nimeltä Shout! Factory, joka toimii Yhdysvalloista käsin.
Elokuvavalikoimaa kauhusta Bollywoodiin
Internetin ihmemaasta löytyy suoratoistopalveluja erityisesti dokumenttielokuvista, kauhuelokuvista tai animesta tai intialaisista Bollywood-elokuvista kiinnostuneille.
Amerikkalaisessa Docsvillessä on monenlaisia dokumentteja lyhyistä tv-dokumenteista pitkiin dokumentaarisiin elokuviin, kun taas CuriosityStream keskittyy tiededokumentteihin. Dokumenttielokuvia esittää myös Sundance Now.
Kauhuelokuvafriikkien suosikkipalvelu on yhdysvaltalainen Shrudder, jonka kokoelmissa on kauhua joka puolelta maailmaa sekä teemakokoelmia, joista esimerkiksi natsizombielokuvien ystävät löytävät omansa.
Valtava määrä anime-elokuvia ja -sarjoja on katsottavissa yhdysvaltalaisen, mutta myös Japanista käsin toimivan Crunchyrollin kautta. Se sisältää kaikkiaan 15 000 tuntia animevideoita, joten katsottava ei lopu kesken.
Kaikki päivänsä voi täyttää myös katsomalla Bollywood-elokuvia Spuul -palvelusta, joka toimii Intiasta ja Singaporesta käsin.
Elokuvia voi katsoa myös ulkomaisista suoratoistopalveluista
Suoratoistopalvelut toimivat joko nettisivuston tai kännykkä- ja tablettisovelluksen kautta, tai näiden kaikkien kautta. Käytännössä katsominen tapahtuu joko tietokoneen, tablettitietokoneen tai television ruudulta – jälkimmäinen on yleensä kokonsa vuoksi kiinnostavin vaihtoehto.
Erilaisista suoratoistopalveluista vain pieni osa on saatavilla älytelevisioihin sovelluksina, mutta tietokoneesta, tablettitietokoneesta tai kännykästä voi siirtää melkein mitä tahansa ääntä ja videota joko älytelevisioon tai tavalliseen. Tietokoneen voi yhdistää televisioon yksinkertaisesti HDMI-johdon avulla. Kännykän ja tabletin kuvan ja äänen saa toistumaan käyttämällä joko HDMI-johtoa ja laitekohtaista adapteria tai langattomasti. Jälkimmäinen vaihtoehto onnistuu käyttämällä näytön peilausta, joka onnistuu älytelevision ja saman valmistajan kännykän tai tabletin avulla, taikka televisioon yhdistettävän lisälaitteen, kuten AppleTV:n tai Google Chromecastin avulla.
Nopea internet-yhteys on välttämätön, vaikka monilla suoratoistopalveluilla onkin mahdollisuus tallentaa ohjelmia omalle laitteelle myöhempää katselua varten.
Elokuvaharrastajaa kiinnostavista suoratoistopalveluista suurin osa on käytettävissä vain joissakin muissa maissa kuin Suomessa, mutta tämän ongelman voi kiertää käyttämällä VPN-palvelua, joka saa suoratoistopalvelun luulemaan, että Suomessa käytettävä tietokone, kännykkä tai tabletti sijaitseekin fyysisesti vaikkapa Yhdysvalloissa tai Iso-Britanniassa. Elokuvien välittämiseen sopivia mutta maksullisia VPN-palveluja ovat esimerkiksi NordVPN, ExpressVPN, IPVanish, TunnelBear ja TorGuard, jolla ei nimestään huolimatta ole tekemistä Tor-verkon kanssa. IlmaistenVPN-palvelujen nopeus ei riitä elokuvien katselemiseen.
Internetissä on paljon laittomia suoratoistopalveluja, jotka rikkovat tekijänoikeuksia räikeästi. Yleensä ne pyrkivät houkuttelemaan katsojia maksuttomuudellaan. Elokuvia ei olisi ilman niiden tekijöitä, joten maksullisten suoratoistopalvelujen 5-10 euron kuukausimaksuja ei voida pitää kohtuuttomina.