Avovesiuinti

Avovesiuinnissa jokainen uimataitoinen saa sopivantasoisia haasteita. Luontoliikunnan parissa saa ihania luontoelämyksiä. Hikinen vaeltaja pääsee pulahtamaan virkistävään luonnonveteen mutta luonnonvesissä kannattaa myös uida pidempiä matkoja eli yhdistää uintiretkeily ja kuntoilu. Suomen järvistä jopa 85 % on hyvässä tai erinomaisessa kunnossa, joten niissä voi uida huoletta. Vedenlaadun osalta avovedessä on pääosin turvallista uida. Uimapaikkoja ja virallisia uimarantoja hoidetaan ja vedenlaatua tarkkaillaan säännöllisesti uimakauden aikana.

Uintitekniikka kuntoon

Ennen avovesiuintiharrastuksen aloittamista uimatekniikka kannattaa harjoitella altaassa kohtuullisen hyväksi. Pelkkä kohtuullinen uimataito ei riitä. Avovedessä voi uida käyttämällä kaikkia uintityylejä, mutta usein luontevinta on uida sammakkoa. Avovedessä on usein aaltoja eikä näkyvyyskään ole välttämättä paras mahdollinen, joten usein uintitekniikaksi valitaan rintauinti, vapaauinti tai sammakko. Avovedessä uintitekniikassa korostuu hyvä uintiasento, pitkä liuku, suoraan uimista ja suunnistamistaitoja unohtamatta. Myös joustavaan hengitysrytmiin on syytä kiinnittää huomiota. Avovedessä uinti poikkeaa hyvin paljon uimahallissa uimisesta. Avovedessä uiminen saattaa tuntua viileältä ja tila avaralta. Aina kannattaa uida rannan suuntaisesti. Omaa olotilaa tulee tarkkailla koko ajan ja uintimatkan pituutta kannattaa kasvattaa hyvin maltillisesti. Viileässä vedessä uiminen kuluttaa enemmän energiaa kuin allasuinti. Ennen uimista kannattaakin syödä sopivasti. Nesteytyksestä kannattaa huolehtia sekä ennen uintia että sen jälkeen.

Vaarat

Avovesiuimari on veden ilmiöiden ja sään muutosten armoilla. Usein vesistöissä on myös vesiliikennettä. Veden alle voi olla huono näkyvyys, jolloin alla piileviä kasveja tai oksia ei välttämättä huomaa, ennen kun koskettaa niitä. Tuuli ja aallot hidastavat etenemistä. Aloittelijan kannattaakin totutella avovedessä uimiseen rauhallisesti. Rantavedessä voi katsella vedenalaista maailmaa sekä kosketella vesikasveja, jotta niihin tottuu. Avovesiuimarille tärkeä taito on itsensä rauhoittaminen, vaikka tapahtuisi jotain yllättävää. Vedessä hätääntyminen ja paniikkiin joutuminen on vaarallista. Uimaveden levätilanne on tärkeää tarkistaa ennen uimista. Sääennustetta kannattaa seurata, vaikka sään vaihtuminen saattaa silti yllättää uimarin. Veneväylillä uimista kannattaa välttää, sillä nopeasti liikkuvasta veneestä ei välttämättä nähdä uimaria. Yksityisrannoilla uimista ja rantautumista pitää välttää. Uimapuku ja uimavarusteet pitää huudella aina uimisen jälkeen.

Turvallisuus

Avovesiuinti on turvallista silloin, kun uimarilla on hyvä uintitekniikkaa ja hän osaa arvioida oman kuntonsa oikein. Uimareitti kannattaa suunnitella etukäteen ja olla varovainen. Ympäristöä ja säätä tulee havainnoida ja ennakoida koko ajan. Avovedessä ei kannata uida yksin. Kaverin kanssa on aina turvallisempaa. Uintikaverin on oltava myös uimataitoinen. Uida voi turvallisesti myös harrastusryhmän kanssa. Mikäli ei löydä uintikaveria, voi pyytää ystävän soutelemaan tai melomaan lähelle. Rannalla odottava ystävä lisää turvallisuutta, koska hän voi tarvittaessa soittaa apua. Avovesiuinnin tultua tutuksi voi kaivata uimista uusissa maisemissa. Tuntemattomalla rannalla kannattaa mennä varovasti veteen. Samoin vedestä noustessa kannattaa olla varovainen. Viileä vesi voi vaikuttaa tasapainoaistiin varsinkin silloin, kun aallot heiluttavat uimaria. Rannan kivet voivat olla liukkaita. Virallisia, merkittyjä avovesiuintireittejä ei ole, joten uimari suunnittelee aina reittinsä itse. Reittiä suunnitellessa on tärkeää huomioida oma kunto ja uintiturvallisuus. Uintireitti kannattaa mitata kartalta etukäteen sekä selvittää ne paikat, joille voi rantautua turvallisesti, mikäli sääolot muuttuvat tai tapahtuu jotain yllättävää. Vedestä käsin on vaikeaa arvioida etäisyyksiä. Turvallisin reitti kulkee aina rannan läheisyydessä.

Varusteet

Avovesiuinnin harrastamiseen ei tarvita erikoisvarusteita, vain uima-asu ja pyyhe riittää. Uintiturvallisuutta voi kuitenkin parantaa varusteiden avulla. Uimalasien avulla vedessä näkee paremmin. Erityisesti avovedessä uimista varten suunnitelluissa laseissa on laaja näköalue sekä UV-suojaus. Uimalasien huurtumisen estämiseksi on olemassa erityisiä suihkeita. Värikäs uimalakki auttaa havaitsemaan uimarin paremmin. Uimalakki auttaa myös estämään lämmön haitumista pään kautta. Märkäpuku estää lämmönhukkaa samalla kelluttaen uimaria, jolloin uiminen on kevyempää. Märkäpuvun valinnassa tärkeintä on puvun hyvä istuvuus. Kylmässä vedessä ja pitkillä uintilenkeillä neopreenistä valmistetut hanskat, lakki ja sukat lisäävät uinnin miellyttävyyttä. Uimareissun jälkeen lämpöä ja energiaa saa esimerkiksi broilerikeitosta. Uimarin näkyvyyttä vedessä lisää uimarinpoiju, joka on vyötärölle sidottavaan naruun kiinnitetty puhallettava pussi. Uimari voi myös tarvittaessa levätä uimarinpoijun varassa kellumalla.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.