Veneen tai autonvuokraus hyviä vaihtoehtoja Suomessa retkeileville

Suomesta löytyy lähes loputtomasti retkeilypaikkoja, joissa voi ihailla maamme kauniita kansallismaisemia. Mitä erityisiä asioita tulisi huomioida kussakin paikassa? Entä mikä on paras tapa liikkua maassamme? Tutkitaampa asiaa syvemmältä!

Suomen maantieteellinen muoto tarjoaa pitkän skaalan erilaisia ilmastovyöhykkeitä ja täten erilaista luontoa. Eteläisimmässä Suomessa voi vaeltaa meren rannoilla ja saaristossa suurten lehtipuiden, kuten tammien ja vaahteroiden, keskellä. Keski-Suomessa voi taas ihastella koivulehtoja järvien rannoilla, kuivia hiekkaharjuja mäntyineen tai tunnelmallisia kuusikkoja. Pohjois-Suomessa pääsee nauttimaan loputtomasta tunturimaisemasta. Oli suuntana sitten mikä ilmansuunta tahansa, auton vuokraaminen reissun ajaksi on hyvä vaihtoehto myös paikallisille, kuten Kymensanomat.fi-kirjoittaa.

Aloitetaan katsauksella erilaisiin matkakohteisiin Suomessa – ei kuitenkaan Tuurin kyläkauppaa tällä kertaa. Pääkaupunkiseutulaiselle metsä saattaa tarkoittaa puolen hehtaarin kokoista kalliokaistaletta kerrostalojen välissä, jonka asukkeina on luultavammin pehmoeläimiä kuin oikeaa nisäkäseliöstöä. Toki Helsingistäkin löytyy citykaneja ja citykettuja. Mutta pääosin voi olettaa, että seurana on vain muita ihmisiä. Todellisen luontoelämyksen ääreen pääsee kuitenkin Helsingin Rautatientorilta, josta voi ottaa bussin Nuuksion kansallispuistoon. Nuuksiosta löytyy suoalueita, lampia ja öisin tähdet näkyvät huomattavasti paremmin kuin pääkaupungin loisteessa. Alueen luonto on tyypillistä Etelä-Suomen metsikköä, josta löytyy monipuolisesti erilaisia puita havupuista lehtipuihin. 

Suuntana länsi

Jos uskallat kehä kolmosen ulkopuolelle, mutta haluat pitää leveyspiirit vakiona, on suosituksena suunnata ensin länteen. Aitoa suomalaista järvimaisemaa löytyy jonkun verran jo Lohjalta, vaikka se ei vedäkään vertoja Saimaan laakeille järvialueille. Lohjalla on myös suhteellisen paljon mökkejä, mikä voi estää eristyneen erämaakokemuksen. Ja Lohjalta voi jatkaa vielä syvemmälle maaseudulle, aina saaristomerelle asti. Mikäli Turun ja Ahvenanmaan saaristot lasketaan yhtenäiseksi saaristoksi, on tällä saaristoalueella eniten saaria koko maailmassa.

Haluatko aidosti kokea kaikki sen suuret ja pienet saaret, niemet, lahdet ja salmet? Siinä tapauksessa kannattaa pohtia veneen, kanootin tai kajakin hommaamista! Näkemisen arvoisia saaria ovat mm. Bengtskärin majakkasaari, Jurmön palanut saari, Seilin saari, Nauvo ja Gullkrona. Hienointa luontoa ja upeita kallioita löytyy tietysti Ahvenanmaalta. Ahvenanmaan kiertämiseen kannattaa varata enemmänkin aikaa. Ahvenanmaata voi kiertää hyvin sekä autolla, polkupyörällä tai omalla veneellä. Yöpyminen onnistuu parhaiten veneessä tai matkailuautossa. Vaikka saaristosta löytyykin hotelleja ja vuokamökkejä, suurin osa matkailijoista yöpyy omissa veneissään. Tämän takia majoituspalveluita on tarjolla suhteellisen vähän. 

Tuhat ja yksi järveä

Jos suolapitoinen meri-ilma alkaa jo tukkia keuhkoteitä, on aika vaihtaa maisemaa. Vesi- ja saariteeman perässä voi siirtyä vaikka Saimaalle ja Saimaan saaristoon. Saimaalle voi jopa mennä samalla veneellä Saaristomereltä asti kanavia pitkin, mutta matka on erittäin pitkä. Suositeltavaa onkin hankkia kulkuväline paikanpäältä. Välimatkan voi kulkea esimerkiksi bussilla, junalla tai autolla. Ikkunoista voi samalla ihastella alati muuttuvaa maisemaa.

Ydinsaimaan ympärillä on lisäksi lukuisia järviä, jotka muodostavat Järvi-Suomen. Jos tyydyt pelkällä Saimaalla seilaamiseen, on vene hyvä vaihtoehto. Jos taas haluat nähdä laajempaa Järvi-Suomea, on oma auto on ehdoton. Jos päädyt veneeseen, kannattaa valita matalasyväyksinen vene. Järvivedet ovat paljon matalampia Saaristomereen verrattuna. Moottorivene on purjenevenettä suositeltavampi vaihtoehto juuri syväyksen takia. Lisäksi Saimaan tuulet eivät ole yhtä vahvoja kuin Suomen merialueiden. Suomen suurin järveä voi tutkailla myös nopealla retkiveneellä. Saimaalta löytyy luonnon lisäksi myös monia kaupunkeja, joista näkemisen arvoisia ovat mm. Tampere, Lappeenranta ja Savonlinna.

Aava erämaa

Saimaalta matka jatkuu Järvi-Suomen läpi pohjoiseen päin itäistä rajaa pitkin, kunnes saavutaan Kuusamoon. Tässä tapauksessa viittamme koko itärajan läheisee tunturialuesee, emme vain Kuusamon kaupunkiin. Kuusamossa yhdistyvät Suomen luonnon kaksi ominaispiirrettä: järvet ja tunturit. Moni kuvittelee Kuusamon olevan osa Lappia, mutta se on aivan oma alueensa. Se vain sijaitsee Lapin rajalla. Kuusamossa voi harjoittaa hyvin lappimaisia aktiviteetteja, kuten vaellusta ja talvisin laskettelua ja hiihtoa. Erityisesti Rukan ympäristöstä löytyy paljon vuokramökkejä. Paras tapa liikkua alueella on oma  tai vuokrattu auto. Paikallinen julkinen liikenne on vähäistä. Auton voi ottaa mukaan jo kotoa, jos ajomatka Kuusamoon ei haittaa. On myös täysin toimiva ratkaisu etsiä Halpavuokraauto.fi -sivuston kautta. Sivusto on perustettu vuonna 2008 javertailee yli 1600 palveluntarjoajan hintoja. Sivulta voi myös vuokrata auton myös ulkomailla.

Ruka eroaa Lapista hieman luonnon suhteen. Lapin korkeammilla leveyspiireillä, esim. Saanatunturin ympärillä, kasvusto on paljon kitukasvuisempaa. Maisemat ovat niin sanotusti hillitympiä. Pohjoisempana parhain tapa kokea luonto onkin lähteä itse vaeltamaan korpeen. Parhaille, eli hiljaisimmille paikoille pääsee autolla. Julkisen yhteyden läheisyydessä olevilla vaellusreiteillä on tietysti aina enemmän ihmisiä. Erittäin hyviä vaellusreittejä löytyy myös ajomatkan päässä Lapin tuntureiden läheisyydestä, joissa pääsee myös töllöttämään tyrmistyttäviä luonnonmaisemia. Tuntureille pääsee myös helposti julkisella liikenteellä. Tunturikeskusten lähellä vaeltamisen hyvä puoli on turvallisuus. Vaikka saatat nähdä 2 ihmistä enemmän matkasi aikana, kuin jos menisit täysin asumattomalle alueelle, Tunturien ympäristössä on nykyään hyvät palvelut, esim ruoka- ja retkeilykaupat, jotka tekevät viimehetken ongelmien selvittämisestä helpompaa. Mitä jos vaikka trangiasi meni rikki automatkalla, tai polttonesteet valuivat maahan? Lisäksi tuntureiden lähellä on myös paremmat pelastusoperaatiovalmiudet ja terveydenhuolto tapaturmien varalta. Tunturien läheltä löytyy myös vaellusoppaita, joka voi olla tarpeen varsinkin pitkälle vaellukselle.

Kaikkeen ei ole aina aikaa yhdellä lomalla. Matkakohteista kukin sopii parhaiten tiettyyn vuodenaikaan. Keväällä ja alkukesästä Järvi-Suomen järvet lämpenevät jo uimakelpoiseksi, mutta lomailijat tulevat vasta keskikesällä. Keskikesällä taas Lapissa voi ihastella yötöntä yötä, kun taas Saaristomeren meri on lämmennyt loppukesästä mukavalle tasolle, mutta retkipaikkojen palvelut ovat vieläkin tarjolla. Ja tietenkin hiihtäminen voi olla jopa Lapissa erittäin haastavaa muulloin kuin talvella!

Olipa vuodenaika Suomessa mikä tahansa, yksi asia varmaa: maassamme on aina jotain kaunista nähtävää.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.