Suomalaisten suosikkikorttipelit

Miksi pelata?

Korttien pelaaminen perinteinen peliviihteen tapa Suomessa. Jokainen suomalainen on pelannut korttia jossain vaiheessa elämää. Toiset meistä ovat kilpailuhenkisempiä, ja pelaavat enemmänkin voittaakseen. Suurimmalle osalle kortinpeluu on kuitenkin mukavaa ajanvietettä. Korttipelejä löytyy laidasta laitaan eri-ikäisille ja tasoisille peliviihteen ystäville.

Yksin vai yhdessä?

Jotkut pelit ovat parhaimmillaan pelattaessa ystävien kesken, kun taas jotkut peleistä sopivat parhaiten omaan aikaan, kuten pasianssi. Korttipelien kauneus on siinä, että ne kulkevat mukana missä vain. Korttipakka ei paljoa paina, ja vielä kevyempänä vaihtoehtona on korttipelit puhelimessa. Omasta taskusta on parilla napin painalluksella tarjolla koko casino korttipeleineen.

Pokeri

Pokeri on korttipelien kuningas. Kun puhutaan pokerista, ihmiset ajattelevat sen itsessään olevan peli, vaikka itseasiassa puhutaan suuremmasta joukosta korttipelejä.

Pokeri jakautuu kahden päätyypin alle, jotka ovat käsipokeri ja avopokeri. Avopokerissa nimensä mukaisesti pelataan avoimilla korteilla, vain yksi korteista on muiden pelaajien ulottumattomissa. Tätä kutsutaan pimeäksi kortiksi. Suomessa pelataan paljon myös sököä, joka on yksi pokerin avopokeriversio.

Käsipokerissa, eli ostopokerissa, pelaaja saa itselleen viisi korttia, joita pelaaja ei aluksi näe. Kun kukin on pelaaja on katsonut korttinsa, jokainen pelaaja vuorollaan joko luovuttaa kortit eli joutuu ulos kierroksesta tai maksaa itsensä sisälle valitsemallaan panoksella.

Ostopokerin alta löytyy runsain mitoin erilaisia pelejä, kuten tällä hetkellä kaikkein suosituin Texas hold ‘em ja sen naapuripeli Omaha hold ’em.

Pokerin pelaamiseen liittyy hyvin elimellisesti rahapanokset. Tämän takia pokeri vaatii taitoa ja pelaajalta ymmärrystä riskistä. Hyvä pelaaja ymmärtää korttien odotusarvon ja käsien vahvuuden toisia käsiä vastaan.

Suomessa pokeri on pelattavissa myös rahapeliautomaateissa.

Paskahousu

Paskahousu, kuten nimi jo ehdottaa, on yksi kansallisista seurapeleistämme, jota on isketty jo läpi vuosisadan. Paskahousu on suomalainen peli. Peli on myöskin mitä luultavimmin ensimmäisiä korttipelejä, joita ystävien tai perheen kesken tulee opeteltua.

Jokainen pelaaja saa viisi korttia, ja pienimmän kortin saanut aloittaa. Sen jälkeen pöytään lyödään vastustajan korttia vastaava tai suurempi kortti. Pakkaa käydään läpi niin pitkään, että pakka loppuu. Voimakorttina on kakkonen, jonka avulla kaatuu kaikki muut pakan kortit.

Paskahousu on täynnä kuumia tunteita, sillä mikään ei nostata tunteita enemmän pintaan kuin tilanne, jossa kortti ei käy ja onneansa kokeillakseen pitää nostaa sokkona pakasta villi kortti. Jos se käy, pääsee seuraavalle kierrokselle, mutta mikäli ei, niin pelaajan tulee kerätä käpäliinsä koko jo pöytään isketty pakka.

Pelaaja, joka pääsee korteistaan viimeisenä eroon häviää, ja hänestä tulee paskahousu.

Uno

Uno on rakastettu perhepeli. Monet muistavatkin pitkät kesälomat ja lokoisat lauantait, jolloin Uno-kortit kaivettiin esiin ja ryhdyttiin lyömään korttia vuorotellen pöytään. Tavoitteena pelissä on lyödä kaikki kortit pöytään ja huutaa ”UNO”.

Uno tulee italian sanasta tarkoittaen numeroa yksi. Uno liene paskahousun tavoin ensimmäisiä korttipelejä, joita opitaan perheen kesken. Tämä ei liene ihme, sillä peli on maailman myydyin korttipeli. Uno-kortit usein kuuluvatkin monen kodin ja kesämökin varustukseen. Unon ystävien kannattaa lukea artikkeli Uno-strategiasta

Bridge

Maailmalla bridgen suosio on kiistaton etenkin Englannissa ja Yhdysvalloissa. Monelle bridgestä tulee mieleen seniorikansalaisten peli-ilta, ja bridgeammattilaisten mukaan bridgen pelaajien paras ikä alkaa vasta neljänkymmenen ikävuoden jälkeen.

Bridge on hieman vieraampi peli monelle suomalaiselle, mutta pelin tiimoilta löytyy asiaan vihkiytyneitä harrastajia runsain mitoin. Peli vaatii pelaajaltaan taitoa ja kärsivällisyyttä, sillä siihen liittyy aloittelijan silmään monimutkainen pistelaskujärjestelmä. Bridgeä voi pelata neljän hengen ryhmässä tai kahden ja kuuden hengen joukkueissa. 

Mikä on sinun suosikkipelisi? Iloisia hetkiä hyvän korttipelin parissa!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.