Sijoittaminen harrastuksena

Oletko sinä kiinnostunut sijoittamisesta, tai säästämisestä? Joskus vuosia sitten oli vielä mahdollista oikeasti säästää omalle pankkitilille, sillä aikoinaan omalle pankkitilille maksettiin jopa korkoa. Nämä ajat ovat kuitenkin olleet jo vuosia historiaa, ja jos nykyään jätät isompia summia makaamaan omalle pankkitilillesi, menetät käytännössä koko ajan niiden arvoa, sillä markkinoilla hinnat nousevat ja elinkustannukset samoin, kiitos inflaation. Ja koska pankkitilin rahoille ei enää makseta korkoa, vähenee pankkitilillä olevan rahan arvo sitä mukaan, kun rahat makaavat tileillä – siksi on parempi sijoittaa kun makauttaa.

Arvo-osuustili

Aloitetaan tällä kertaa tällaisesta teemasta kuin arvo-osuustili ja mistä siinä on kyse? Voit käydä myös lukemassa arvo-osuustilien vertailu -artikkelin, tai vaikka samantien.

Arvo-osuustili on Suomessa käytettävä sähköisten arvopapereiden säilytystili, jossa säilytetään arvopaperivälittäjästä riippuen kotimaisia tai ulkomaisia arvopapereita, esimerkiksi osakkeita, indeksiosuuksia, optioita, warrantteja tai merkintäoikeuksia. Arvo-osuustilillä olevia arvopapereita sanotaan arvo-osuuksiksi

Wikipedia

Eri pankit ja pankkiiriliikkeet tarjoavat näitä tilejä Suomessa ja jokaisella tarjoajalla on hieman erilaiset palvelukustannukset. Palveluissa voi olla hinnoiteltuja jo tilin olemassaolo jollain kuukausimaksulla, mutta yleensä maksut syntyvät osakekaupoista ja rahastojen aktiivisesti siirtelystä eli ostamisesta ja myymisestä. Näihin palveluhinnastoihin kannattaa tutustua rauhassa, sillä ne todellakaan eivät ole pankista toiseen yhteneväiset. Sinällään itse arvo-osuustili on vaivaton halllintamuoto omille arvopapereille – jotka siis eivät oikeasti ole paperisia olleet enää vuosiin, vaikka niin artikkeleissa kirjoitetaan- enemmän pitäisi puhuakin nimenomaan arvo-osuuksista. Siten arvo-osuustili eli joissakin artikkeleissa osakesalkku tai rahastosalkku, on sähköisten arvopapereiden hallinnointiin tarkoitettu tili, jolla säilytetään erilaisia sähköisiä arvopapereita,

Osakesäästötilin ja arvo-osuustilin erot?

Osakesäästötili

  • Voit tallettaa vain rahaa, enintään 50 000 €.
  • Kaupankäynti: osakkeet
  • Verot peritään noston yhteydessä: myyntivoitto 30-34 %
  • Osingot maksetaan verovapaasti osakesäästötilille ja ne voi sijoittaa uudelleen.
  • Pidemmällä aikavälillä kotimaiset osinko-osakkeet kannattaa pitää osakesäästötilillä.
  • Verotuksen kannalta tilille kannattaa ostaa vain kotimaisia osakkeita.
  • Myyntitappiot voit vähentää, kun tili lopetetaan ja varat nostetaan tililtä.
  • Sinulla voi olla vain yksi osakesäästötili.


Osakesäästötili on vaihtoehto silloin, kun haluat sijoittaa osingot ja mahdolliset myyntivoitot edelleen. 

Arvo-osuustili

  • Talletuksille ei ylärajaa. Olemassa olevien osakkeiden ja ETF-tuotteiden siirtäminen mahdollista.
  • Kaupankäynti: osakkeet, rahastot, ETF-, ja ETP-tuotteilla.
  • Verot peritään vuosittain: myyntivoitto 30-34 % ja osingot 25,5-28,9 %.
  • Osingot maksetaan valitsemallesi tilille.
  • Suomen osinkoveroprosentin ylittävät lähdeverot pääsääntöisesti huomioidaan ja hyvitetään kotimaan verotuksessa.
  • Myyntitappiot voit vähentää vuosittain verotuksessa ja hyödyntää ne kuluvan ja seuraavan viiden vuoden aikana luovutusvoitoista.
  • Arvo-osuustilien määrää ei rajattu.


Arvo-osuustilin kautta hajautat tehokkaasti ja se sopii jokaiselle sijoittajalle.

Usein osakesäästötilin ja arvo-osuustilin yhdistelmä on toimivin ratkaisu. Osakesäästötilille voit ostaa vain osakkeita ja arvo-osuustilille voit ostaa osakkeita, rahastoja, ETF:iä ja muita pörssilistattuja tuotteita. Näin saat hyödyt molemmista tileistä ja voit hajauttaa sijoituksiasi laajasti eri kohteisiin.

Sijoittaminen uusiin kohteisiin

Nyt 2020-luvulla on puhuttu ja kirjoitettu paljon mediassa kryptovaluutoista kuten Bitcoineista ja myös toisista lohkoketjuihin liittyvistä ratkaisuista kuten NTF-markkinoista. Näille molemmille uusille markkinoille ominaista ovat niiden erittäin suuret arvon heilahtelut. Mikäli olet aiemmin sijoittanut osakkeisiin, olet tottunut niiden hinnoissa yleensä näkyviin erilaisiin kausivaihteleluihin sekä yleisen markkinatilanteen heijastuksiin, mutta kryptovaluutat ja NFT-markkinat heilahtelevat jopa ilman näitä. Ei ole mitenkään ollut erikoista, että kryptovaluutat saattavat hypähdellä suuntaan jos toiseen kymmeniä prosentteja päivässä – ja viime aikainen bitcoin-valuutan alastuleminen useita kymmeniä prosentteja on aiheuttanut mm. USA:ssa ongelmia sellaisille sijoittajille, jotka ovat käyttäneet isoja lainoja sijoittamisen mahdollistamiseksi. Nyt kun lainojen vakuutena olevat sijoitukset ovat voineet menettää jopa puolet arvostaan, ovat sijoittajat ongelmien edessä – myydäkö laskeneet kryptot, vai luottaako, että se nousu sieltä vielä tulee – kuten historiassa on tapahtunut. Nämä uudet markkinat ovat erittäin riskisijoituskohteita, sillä esimerkiksi kryptovaluuttojen markkinaa ei säädellä – ja vaikka monet ovat ansainneet todella isoja summia kryptoilla, on myös toisen suuntaisia tarinoita. Esimerkiksi viime aikaiset uutiset Lunasta, joka kuuluu ns. luotettavampiin stablecoin- valuuttoihin – sen arvo on mennyttä, eli eivät ne stablecoinitkaan niin vahvoja välttämättä ole?

Sijoittaminen perinteisesti

Hyvä vaihtoehto on aina luottaa reaalisiin olemassa oleviin sijoituskohteisiin. Osakkeet ja rahastot pohjautuvat olemassa olevien yritysten toimintaan. Kyse on vain sitten siitä, mihin sinä luotat ja uskot – esimerkiksi Suomessa raskas teollisuus on pitkään tehnyt kohtuullista tulosta ja on hyvä suomalainen osakesijoitus kohde jopa säästämisen mielessä, samoin ovat olleet suomalaiset pankit. Monesti kannattaa kuunnella sijoitusneuvojen ajatuksia, mutta samalla tehdä myös oman talouden tsekkaus, ja miettiä sitä omaa riskiprofiilia.

Lähtisitkö sinä seuraavaksi sijoittamaan perinteisiin osakkeisiin tai rahastoihin ja hakemaan maltillista tuottoa, vai oletko enemmän riskinottaja ja lähtisit aktiivisesti toimimaan näiden uusien markkinoiden tuotteiden parissa? Olisiko vaihtoehtona jopa ensi vuonna todennäköisesti markkinoille tuleva Ethereum 2- kryptovaluutta?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.