Putous-näyttelijät lukemisen asialla

Alina Tomnikov, kuva Henni Hyvärinen

Lukuliike koulussa -kampanjassa nuorille tutut julkisuuden henkilöt innostavat lukemaan.

”Mielikuvitus on ihmisen tärkein taito”, toteaa näyttelijä Alina Tomnikov Lukuliike- koulutapahtumassa Kotkan Karhulan liikuntahallilla . Tomnikov esitti koko perheen suosikkisketsiohjelma Putouksen yhdeksännellä kaudella sketsihahmo Kikka Vaaraa ja on antanut äänensä Niiskuneidille uudessa Muumilaakso-sarjassa. Tämän lisäksi näyttelijä kiertää puhumassa koululaisille lukemisen merkityksestä.

”Näyttelijän työssä lukeminen on tärkeässä roolissa, sillä roolihahmon persoona välittyy käsikirjoituksesta”, Tomnikov kuvailee.

Tällä hetkellä nuorten into lukea laskee, minkä takia opettajat ympäri Suomen ovat toivoneet vetoapua lukemisen edistämiseen.  Lukuliike koulussa -kampanjaan on valikoitunut suomen- ja ruotsinkielisiä nuorten esikuvia eri aloilta. Julkisuuden henkilöt voivat omilla tarinoillaan ja esimerkillään saada vähänkin lukevan lapsen ja nuoren tarttumaan kirjaan.

Lukuliike koulussa -kampanjaan haki mukaan 800 koulua, joista 40 saa suuremman Lukuliike -koulutapahtuman tänä lukuvuonna. Kankaanpään Keskustan koululla 10.5. oppilaita innostaa lukemaan Putouksessa juuri päättyneellä kaudella mukana ollut Terhi Suorlahti ja kirjailija Roope Lipasti. 14.5. Lapijoen koululla Eurajoella ja Lauttakylän koululla Huittisissa järjestetään Maukka ja Väykkä Tarinakonsertti, jossa on mukana myös tähtikirjailija Timo Parvela

Myös Karjalassa, Savossa ja Kainuussa Lukuliike on täydessä vauhdissa. Kouluissa oppilaita kannustavat tarttumaan kirjaan näyttelijät Alina Tomnikov ja Monika Lindeman, pesäpalloilija Jere Vikström sekä tähtikirjailijat Esko-Pekka Tiitinen, Tatu Kokko ja Jyri Paretskoi.

Lukuliike koulussa -kampanjan esiintyjät kertovat omasta lukuharrastuksestaan, lukemisen merkityksestä omaan elämäänsä sekä työstään. Tarkoitus on osoittaa, että lukemista tarvitaan monen osaamisen taustalla ja muistuttaa nuoria siitä, että kirjat ja kirjallisuus kuuluvat myös heille.

Lukuliikkeen taustalla on opetus- ja kulttuuriministeriön asettama, lukemisen ja lukutaidon parissa toimivista asiantuntijoista koostuva Lukutaitofoorumi, joka julkaisi syksyllä 2018 ehdotuksensa lukutaidon ja lukemisharrastuksen kehittämiseksi. Jo nyt lukutaidon ja -innon edistämiseksi tehdään paljon arvokasta työtä, johon liittyvää tietoa ja osaamista on pyritty kokoamaan yhteen Lukuliikkeeksi.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.