Psykologinen peliriippuvuus: Miten se toimii ja voitko hallita sitä yksin?

Peliriippuvuus, jota kutsutaan myös pakonomaiseksi pelihäiriöksi tai peliriippuvuudeksi, voi olla vakava ongelma, joka voi vahingoittaa vakavasti henkilön mielenterveyttä ja yleistä hyvinvointia.

Rahapelaamisen suosio on syynä maailmanlaajuisesti laajimmin tunnustettuihin käyttäytymishäiriöihin. Esimerkiksi Yhdysvalloissa 1 prosentilla aikuisista on vakava rahapeliongelma. Noin kolmannes aikuisista pelaa nykyisin joka viikko. Vuonna 2016 tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että 83 prosenttia oli pelannut rahapelejä ainakin kerran viimeisen vuoden aikana. Yksi mahdollinen ongelma on kasinon väärä valinta. Esimerkiksi ulkomaiset rahapelit sopivat suomalaisille hyvin, koska niillä on ensinnäkin eurooppalainen lisenssi ja toiseksi rahan nostoa ei veroteta. Edulliset olosuhteet antavat pelaajalle mahdollisuuden pysähtyä ajoissa eikä menettää järkeään.

Miten peliriippuvuus vaikuttaa psyykeen?

Aina kun teemme jotain itsellemme mieluisaa (olipa kyse sitten suklaan syömisestä, rakastumisesta tai uhkapelaamisesta), keho vapauttaa dopamiini-nimistä hormonia. Tämä antaa meille tuon hyödyllisen mielihyvän tunteen. Peliriippuvaisten kohdalla tämä dopamiiniryöppy motivoi heitä jatkamaan pelaamista mahdollisista riskeistä ja haitallisista seurauksista huolimatta.

Joitakin rahapelihäiriön diagnostisia oireita ovat muun muassa seuraavat:

Tarve pelata paljon rahaa joka kerta, jotta olo olisi riittävän innostunut;

Ahdistuneisuuden tai turhautumisen tunne, kun yritetään vähentää tai lopettaa pelaamista.

Rahapelaaminen voi tarjota pakopaikan negatiivisista tunteista ja toimia selviytymismekanismina näihin ongelmiin. Tämä tapa voi nopeasti muuttua riippuvuutta aiheuttavaksi, jos se jatkuu hallitsemattomana, kun uhkapelaaja alkaa luottaa yhä enemmän näihin toimintoihin pitääkseen mielialansa korkealla tai päästäkseen pois vaikeista tilanteista.

Rahapeliongelmien tunnistaminen

Ensimmäinen askel toipumiseen on riippuvuuden myöntäminen. Se on tuskallisen tylsä ja kliseinen myöntäminen, mutta se on aivan totta. Monet ihmiset päätyvät keräämään satojen tuhansien dollarien velkoja, alkavat varastaa tai mikä vielä pahempaa, heidän on jatkettava pelaamista saadakseen rahaa.

Siksi on ratkaisevan tärkeää myöntää, että sinulla on ongelma, ja tunnistaa itsesi ”peliriippuvaiseksi”.

Päiväkirjan pitäminen

Päiväkirja on hyvä tapa kirjata tunnetilasi, jolloin voit palata tapahtumiin ja arvioida, miltä ne tuntuivat silloin ja miltä ne tuntuvat nyt, mutta se on myös hyvä tapa kirjata voitot.

Luettelon pitäminen tilanteista, joissa päätit valita toisenlaisen polun pelaamisen sijaan, voi olla hyvä motivaattori ja vakuutus siitä, että pelaajalla on voimia voittaa riippuvuutensa.

On myös tärkeää merkitä muistiin tappiot, ja muistaa, miten nuo kokemasi takaiskut voivat myös tarjota positiivista vahvistusta.

Vapaa-ajan muuttaminen: rajoita aikaa ulkomaisille rahapeliyhtiöille

Rahapelaamisesta tulee usein osa ihmisten jokapäiväistä elämää ja rituaaleja; yhtä luonnollista kuin aamukahvisi. Rahapelikäyttäytymisen kierteen katkaisemiseksi on tärkeää ravistella näitä rituaaleja ja tehdä jotain uutta. Tavoitteiden ja päämäärien asettaminen, olipa kyse sitten kuntoilusta, harjoittelusta, mielenterveydestä jne. jne., voi auttaa rikkomaan rutiineja ja irrottamaan ajatukset pelaamisesta.

Valitse parhaat ulkomaiset uhkapelisivustot ja löydä uusi harrastus

Vaikka se saattaa kuulostaa kliseiseltä tai vanhanaikaiselta, uuden harrastuksen löytäminen tai vanhan harrastuksen uudelleenkäsittely voi olla loistava häiriötekijä ongelmallisesta käyttäytymisestä. Sen lisäksi, että harrastukset stimuloivat aivoja ja vievät aikaa, ne myös usein poistavat henkilön tilanteista, joissa pelaaminen on mukana. Negatiivisen käyttäytymisen, kuten rahapelaamisen, korvaaminen positiivisilla aktiviteeteilla auttaa myös parantamaan huomattavasti mielenterveyttä ja hyvinvointia.

Opi olemaan kärsivällinen

Tutkimukset ovat osoittaneet, että peliriippuvaisilla on ongelmia impulssikontrollin ja viivästyneen tyydytyksen kanssa. Tämä tarkoittaa, että pelaamisen lopettaminen ilman, että ensin opitaan hallitsemaan näitä seikkoja, johtaa usein uusiutumiseen.

Mindfulness-tekniikoiden ja positiivisten tulosten odottamisen opettelu voi auttaa vähentämään pelaamisesta luopumisesta koettua ahdistusta.

Muista, että häviät aina pitkällä aikavälillä.

Monet ihmiset, joilla on pakonomainen rahapelikäyttäytyminen, yrittävät jatkuvasti voittaa suuria summia riippumatta siitä, kuinka paljon he käyttävät. Sitä kutsutaan usein ”lohikäärmeen jahtaamiseksi”, kun tappioita yritetään korvata voittoja etsimällä, mikä johtaa aina uusiin tappioihin. Jopa ne, jotka voittavat säännöllisesti suuria summia, joutuvat usein lamaan, kun taloudelliset puutteet kasaantuvat nopeasti.

Muistuttamalla itseäsi siitä, että pelaaminen ei lähes varmasti koskaan tuota jatkuvia voittoja (ja tuottaa lähes varmasti päinvastoin), voit lisätä keskittymistä ja näkökulmaa pelaamisen haittoihin.

Johtopäätös: miten ei tule riippuvaiseksi ulkomaisista rahapeliyhtiöistä

On muistettava, että yksi uhkapeliriippuvuuden tärkeimmistä vaikutuksista on lisääntynyt muiden mielenterveysongelmien, kuten masennuksen ja ahdistuksen, riski. Niiden, jotka saattavat kokea peliriippuvuutta, tulisi noudattaa artikkelissa kuvattuja sääntöjä ja pelata aina maltillisesti.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.