Mitä sinä harrastat?

Lajien kirjo ja harrastusten mahdollisuudet ovat nykyaikana todella suuret. Me olemme vähän avanneet eri lajeja ja harrastuksia sivustollamme , mutta sekin on vain pieni raapaisu pintaan ja työ jatkuu (voit lähettää meille materiaalia ja me julkaisemme sen).

Ensimmäinen oma harrastus, jonka muistan, oli shakki, jota pelailin isäni kanssa ja kävin pari kertaa paikallisessa shakkikerhossakin. Shakki oli kiva strategiapeli ja pelin opettelusta on ollut varmasti oma hyötynsä elämässä, mutta pidempi aikaista tai aktiivisempaa harrastusta siitä ei minulle tullut, kuten ei tullut postimerkkeilystäkään, vaikka kummini siihen minua kovasti sponsoroikin.

Älä tyydy yhteen ja samaan harrastukseen koko elämäksi

Harrastus voi siis olla monenlainen. Se voi olla liikuntaa tai meditaatiota, tekemistä tai olemista. Itsekin yritin harrastaa teininä yleisurheilua, kävin kisoissakin ja olin valmennuksessa, mutta lajit eivät nekään loppujen lopuksi innostaneet ja korkeushyppypaikan patjalla makoilu aurinkoisena päivänä vei voiton.

Jalkapalloakin yritin, mutta siihen aikaan vanhemmillani ei ollut varaa ostaa kaikista uusimpia nappulakenkiä, joten jouduin aina vaihtopenkille ja pian lopetin senkin, vaikka tykkäsin jalkapallosta ja sen pelaamista – myöhemmin palasin pallon pariin lasteni parissa Lohjan Länskäriliigan valmentajana ja jääkiekon pariin talvisin Hippoliigan valmentajana, silloin kun oma poika vielä pelasi.

Teininä minua kiinnosti koko maailma, ja koska internet ei ollut vielä olemassa, kirjasto oli minun internet, ja varsinkin sen science-fiction osasto, jonka luinkin Hämeenlinnassa läpi niin suomen kuin lopulta englanninkielisen osaston ja tutuiksi tulivat monet asiat, jotka sitten myöhemmin ovat tulleet vastaan elokuvissa. Totta kai luin paljon muutakin ja siinä sivussa koulukin maistui kohtuullisesti ja pärjäsin jokseenkin hyvin.

Harrastukset muuttuvat elämänvaiheiden mukana

Yläaste- ja lukioaikana harrastin sitten parisen vuotta karatea, mutta se loppui armeijaan ja Hämeenlinnasta muuttoon. Oli musiikin aika, missä ensimmäistä kertaa yhdistyi harrastus eli musiikki ja työnteko eli tiskijukkana toimiminen. Seuraavakin harrastus oli tällainen hybridi, nimittäin Tampereella opiskeluaikoina kirjoittelin paljon, tilaustöitä, ja sain jälleen kombon, jossa harrastus maksoi osan elämisestäni.

Tuntuukin, että koko aikuisiän lähes kaikki harrastuksen ovat liittyneet työhöni, paitsi jo yläasteella alkanut pelaaminen.

Pelit alkoivat oikeasta Dungeons & Dragons pelijohtajan luona pelaamisesta, josta vähitellen siirryin tietokoneilla pelattaviin vastaaviin peleihin, kunnes sitten viimeisenä pelailin useamman vuoden World of Warcraftia ja tajusin, että olen sitä sukupolvea, jonka pojat ja lapsenlapset ensimmäistä kertaa historiassa voivat pelata samaa peliä netissä, yhtä aikaa, vaikka ovat eripuolilla maata tai jopa maailmaa.

Voit siis harrastaa mitä vain, eikä yhden harrastuksen aloittaminen tarkoita, että teet sitä samaa välttämättä koko elämäsi. Harrastukset voivat tuoda elämään sisältöä ja uusia tuttuja, ja ne voivat myös näyttää sinulle uusia puolia itsestäsi, taidoistasi, tunteistasi. Ne voivat myös opettaa ja kouluttaa sinua. Kaikessa ei kuitenkaan tarvitse onnistua, älä siis stressaa.

En minäkään koskaan oppinut soittamaan kosketinsoittimia, vaikka ostin sellaiset itselleni. Enkä koskaan ollut mikään mestari pelaamaan tietokoneella, se oli vain ajanvieteharrastus. Ja nykyään olen enemmänkin sohvalta harrastaja, mutta se ei estä minua joku päivä taas aloittamasta uutta harrastusta, jos se jonkin mielenkiintoinen asia tulee vastaan.

KO

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.