Lukemisen uusi aikakausi

Jos olet vähänkään vanhempaa ikäluokkaa, olet pakostakin joutunut lukemaan kirjoja eri kouluasteilla, ja olet saattanut jopa harrastaa lukemista. Jos näin on, niin kirjastokin on sinulle tuttu palvelu ja saattaa tulla jopa yllätyksenä, että suomalaiset ovat kirjastojen suurkuluttajia ja samassa määrin, kun musiikin lainaaminen on vähentynyt, on kirjojen sekä äänikirjojen lainaaminen lisääntynyt. Äänikirjoilla olisi enemmänkin kysyntää ja sen osuus on jatkuvasti kasvussa.

Ennen meidän piti pysähtyä ja rauhoittua lukemisen ajaksi. Koteihin syntyi lukunurkkauksia ja kodeissa oli kirjahyllyjä. Oletko koska viimeksi nähnyt huonekaluliikkeessä enää yhtäkään isompaan kirjahyllyä, tuskin, koska kirjojen asema kodeissamme on selkeästi pienentynyt. Mutta jos ennen piti lukemiseen erikseen pysähtyä, niin toisin on nyt kun lukeminen on muuttumassa vähitellen kuuntelemiseksi, äänikirjat ovat vähitellen valtaamassa markkinoita, mutta mitä mieltä oikeasti ollaan muutoksesta? Mitä kirjojen kuunteleminen tarkoittaa käytännössä verrattuna lukemiseen. Lukiessaan lukija itse kuvittelee tapahtumat ja äänet oman mielikuvituksensa avulla, mutta äänikirjoissa, joku tekee sen kuulijan puolesta. Samalla äänikirjat ovat muuttaneet sen hiljentymisen ja tuoneet kirjojen kuuntelun lenkkipoluille, autoon, polkupyöräilyyn, kävelylle ja salille. Enää meidän ei tarvitse pysähtyä lukemaan, vaan voimme kuunnella liikkeessä.

Tutkittua vai legendaa

Jo koulussa meille on kerrottu, että opiskellessa pitäisi etsiä rauhallinen paikka, jotta voisi keskittyä lukemaansa, jotta sitten muistaisi lukemansa. Miten tämä toteutuu, jos kuuntelet äänikirjaan itse muuta asiaa tehdessäsi, vai tuleeko äänikirjasta vain harmaata taustameteliä? Vai teetkö saman äänikirjan kanssa, kuin mitä teet oikeata kirjaa lukiessasi, eli etsiydyt rauhalliseen paikkaa kuuntelemaan ja oikeasti keskityt kuuntelemaasi. On tutkittu esimerkiksi, että paperilta luetut asiat jäävät paremmin mieleen kuin näytöltä, mutta ero on niin pieni, että se voi jopa mennä tutkimuksen virhemarginaaliin, eli ettei todellista eroa siinäkään olisi.

Kuinka muistimme toimii?

Muistammeko paremmin kuuntelemalla vai katselemalla ja lukemalla? Mitä tutkimukset sanovat aiheesta? Itseasiassa tämäkään asia ei ole aivan näin yksinkertainen, meissä on eroja. Tämä johtuu siitä, että jokaisella meistä on oma henkilökohtainen tapa oppia ja omaksua tietoa.

Mutta sitten jos äänen ja lukemisen lisäksi oikeasti miettii ja pohtii asioita, ja jopa pääsee keskustelemaan niistä toisen ihmisen kanssa henkilökohtaisesti tai netissä, nousee muistamisen kyky asiaa kohtaa selvästi.

Äänikirjan podcastin ero

Mikä sitten on kuunneltava podcast ja miten se eroaa äänikirjasta? Useimmat äänikirjat ovat romaanityyppistä kevyttä lukemista/kuunneltavaa, mutta on nykyään saatavilla myös tietokirjallisuutta äänikirjoina. Äänikirja on aina iso kokonaisuus ja siinä on sen suurin ero podcastiin. Podcast on osa kokonaisuutta, esimerkiksi radio-ohjelmaa. Se voi olla esimerkiksi haastattelu, tai kuten useimmat podcastit ovat, jonkun viikoittaisen isomman ohjelman omaosa, joka käsittelee jotain tiettyä aihetta tai tiettyjä aiheita omalla tavallaan. Useimmiten podcastit ovat vielä lyhytikäisiä, ne käsittelevät päivän polttavia aiheita, ja niitä kuunnellaan, kun ei ole ehditty kuunnella sitä alkuperäistä ohjelmaa.

Äänikirjat aloittivat niistä top-seller kirjoista, mutta vähitellen niiden tarjonta on laajentunut. Mutta ei mikään ihme, että vuoden 2019 kuunnelluin äänikirja oli koko kansan rakastaman Uunon eli Vesa-Matti Loirin elämänkerta, joka syntyi Jari Tervon kynästä ja Eero Saarisen äänestä.

Jos sinä aloittaisit tänään äänikirjojen kuuntelen, missä kuuntelisit ja mitä haluaisit kuunnella ensimmäiseksi? Olet varmaan nimittäin huomannut, että nämä äänikirjapalvelut tarjoavat palveluitaan yleensä ensimmäisen kuukauden maksutta ja vasta sitten alkavat kuukausimaksut juosta, ja saat kuunnella niin monta kirjaa kuin ehdit. Nyt on tullut markkinoille myös kevyempiä versioita, jotka maksavat entistä vähemmän, mutta joissa on sitten lähdetty rajoittamaan saatavilla olevaa materiaalia tai on rajoitettu, kuinka monta äänikirjaa voit kuunnelle kuukaudessa. Osa palveluista on myös sellaisia, että voi kuunnella kirjoja myös, vaikka et olisi online.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.