Harrastuksena pienoismallit

Pienoismallien rakentaminen on erittäin suosittu harrastus. Harrastus aloitetaan yleensä jo lapsena, sillä monen kohdalla ensimmäiset erityisesti mielikuvitusta vaativat lelut ovat pienoismalleja. Mitä pidemmälle harrastus etenee, sitä suuremmaksi ja monimutkaisemmaksi yleensä myös pienoismallit tulevat. Alan tosi harrastajien pienoismalleilla on enää aika vähän tekemistä lasten pahvista valmistettujen lelulentokoneiden kanssa.

Pienoismallit lasten leluina

Kukapa ei olisi lapsuudessaan rakennellut enimmäkseen pahvista tehtyjä lennokkeja, jotka oli mallinnettu esimerkiksi aitojen sotalentokoneiden näköisiksi? Osat yhdistettiin toisiinsa ja kiinnitys vahvistettiin liimalla. Jotkut osat olivat muovisia. Valmista lentokonetta pystyi sitten heittämään niin, että se liiti ilmojen halki kuin paraskin kotka. Vaihtoehtoina oli myös kokonaan muovisia pienoismalleja, mutta niiden lento-ominaisuudet eivät yleensä olleet samaa luokkaa.

Muita pienoismalleja leluissa olivat ja ovat muun muassa laivat, panssarivaunut ja eri malliset autot. Osassa pienoismalleista ei tosin ole mitään rakentamista vaan ne ovat jo ostettaessa valmiita ja enemmänkin siis koristeita. Varsinkin autojen kohdalla pienoismallissa pyritään olemaan mahdollisimman lähellä alkuperäistä autoa. Nykyään myös Lego on nähnyt markkinaraon pienoismalleissa ja legoilla voi rakentaa muun muassa kuuluisien rakennusten, kuten nähtävyyksien ja stadionien pienoismalleja. Legojen ilmiselvät rajoitteet tietenkin rumentavat lopputulosta jossain määrin.

Pienoismallit aikuisten harrastuksena

Pienoismalleilla on tärkeä rooli teollisuudessa. Suurista projekteista tehdään ensin pienoismallit, jotta ominaisuuksia voidaan tutkia tarkemmin ja se on täysin luonnollinen osa protokollaa. Pienoismallit ovat kuitenkin keränneet vuosien saatossa myös paljon harrastajia. Pienoismalliharrastajia kutsutaan suomessa ”mallareiksi” ja varsinkin kesäisin mallareiden tapahtumia on ympäri Suomen. Niissä harrastajat esittelevät omia pienoismallejaan toisille ja niissä muun muassa myydään harrastukseen liittyviä tarvikkeita.

Selvästi suosituimpia pienoismalleja ovat aikuisten harrastajienkin keskuudessa lentokoneet. Myös sota-ajoneuvot, junat ja laivat ovat suosittuja. Junien viehätystä lisää niihin olennaisena osana liittyvät pienoisrautatiet. Jotkut harrastajat ovat pyhittäneet kokonaisen huoneen omalle pienoisrautatielle ja sellaiset ovat toinen toistaan upeampia ilmestyksiä.

Lentokoneiden viehätys taas on nimenomaan lentämisessä. Mallarien pienoislentokoneet eroavat huomattavasti lasten paperiliidokeista. Ensinnäkin ne ovat selvästi kookkaampia, esimerkiksi metrin pituisia ja niillä lentäminen on täysin mahdollista kauko-ohjauksen avulla. Pienoismalliharrastajien tilaisuuksissa esitetäänkin kesäisin usein huimia lentonäytöksiä, joissa silmukat seuraavat toistaan. Toki kommelluksiltakaan ei vältytä ja turvallisuus on tärkeää, sillä nämä pienoismallit ovat varsin vauhdikkaita.

Oma lukunsa ovat sitten esimerkiksi figuurien tai eläinten pienoismallit. Näitä ei erikseen rakenneta, mutta niissäkin riittää askarreltavaa. Rakentamisen sijaan nimittäin niitä maalataan ja muuten kustomoidaan halutun näköisiksi. On ihmisiä joilla on esimerkiksi tuhansien roolipeleihin liittyvien figuurien kokoelma, jotka he ovat kaikki itse maalanneet erittäin upean näköisiksi. Figuureihin liittyy myös esimerkiksi asian mukaisia ajoneuvoja tai linnoituksia. Roolipelifiguurit eivät ole pelkästään koristeita vaan niitä käytetään myös pelatessa kyseisiä roolipelejä. Eläinfiguureista erityisen suosittuja ovat hevoset. Hevosfiguureille on kehittynyt internetissä oma suosittu fanikuntansa.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.