Talous kuntoon ja irti tupakasta 2021

Oletko sellaisessa tilanteessa, että lompakko on tyhjä hyvissä ajoin ennen seuraavaan tilille rahantuloa? Meneekö tupakkaan aivan liikaa rahaa, eikä kuntokaan ole kovin hyvä? Tai vietät liikaa aikaasi ruudun äärellä? Mitä jos tekisit itsellesi palveluksen, ja vuosi 2021 olisi kivipaalu elämässäsi, jota olisi kiva muistella jälkikäteen. Tässä pari omakohtaista vinkkiä, joilla voit tehdä sen – tai ainakin, voit kokeilla muokkaamalla näistä ohjeista.

Talous kuntoon

Ensinnäkin katsotaan se oma talous kuntoon. Monella meistä on useita pieniä lainoja ja osamaksuja, joista maksamme kaikista kuukausikuluja ja kenties isoja korkoja. Jos lainat ovat vanhoja ja osamaksuja on useita, olisi järkevää niputtaa ne kaikki yhteen ja maksaa vain yhtä kuukausittaista lyhennystä. Tällä pienellä jumpalla saat lisää rahaa arkeesi ja maksat vähemmän lainojen oheiskuluja. Halvimman lainan hakeminen ja vanhojen lainojen niputtaminen lähtee käyntiin kun menet halvinlaina.fi sivustolle ja käytät muutaman minuutin aikaasi – se voi olla elämäsi parhaiten maksettu hetki tähän mennessä.

Talouden kuntoon laittamisen yhteydessä kannattaa kirjoittaa joko tietokoneella tai sitten vain ruutupaperille ovat tulot ja menot – mahdollisimman totuudenmukaisesti, ja vaikka ladata omalle älypuhelimelle sen oman pääkauppasi sovellus, jolla voit seurata todellisia talouskulujasi. Kannattaa. Muuten voi käydä, että arvioit omat talouskulusi aivan väärin, minulla se ainakin auttoi ymmärtämään, minne ne arjen eurot katosivat.

Irti tupakasta

Tupakan nikotiini ei ole kovin vaikea aine vierotuksellisesti, mutta tupakanpoltolla voi olla suuri merkitys omassa arjessasi. Olet voinut jo vuosia käyttää tupakointia syynä taukoihin, ja voit olla selitellyt itsellesi, että tarvitset tupakkaa stressiä varten. Tutkittua todellisuutta on kuitenkin se, että tupakka itseasiassa aiheuttaa keholle stressitilan, tupakoitsija vain ei itse ymmärrä sitä. Tupakanpolton tilalle pitää vain kehittää toista tekemistä, on se taukojumppaa tai videoiden katselemista älypuhelimella, kunhan se vie ajatukset pois siitä tupakoinnista. Ja mikäli se on kaverisi, joka haluaa päästä eroon tupakasta – tue häntä. Tupakointi tappaa satoja tuhansia vuosittain maailmassa. Maailmassa on yhä alueita, joilla miehet polttavat päivittäin tupakkaa, jopa siinä mittakaavassa että maan miehistä, jopa 75 % polttaa aktiivisesti, kun Suomessa tupakanpoltto on vähentynyt vuosi vuodelta aina vuoteen 2018 saakka.

Jos kuitenkin se ongelma on se nikotiini, niin siirtymällä nikotiinipusseihin ja tilaamalla vaikka pussit.com sivustolta kotiin nuuskat, niin ainakin lopetat savuttamisen, etkä enää aiheuta passiivista tupakointia. Sitä muuten on joutunut joka kymmenes suomalainen lapsi nauttimaan tänäkin vuonna! Nuuska on yksi hyvä vaihtoehto tupakanpolton lopettamiselle, sillä kaikki eivät onnistu niin helposti tupakanpolton lopettamisen kanssa. Itse lopetin tupakoinnin jo yli 10 vuotta sitten kerrasta, mutta tiedän omasta sosiaalisesta piiristäni, että kaikille se ei ole yhtä helppoa, ja tupakointi palaa aina takaisin arkeen.

Arjen aikataulutus

Mikä sitten toimi minulle, ja voisi kenties toimia sinullekin? Ensinnäkin otin nuo omat kulut haltuun ja selvitin, minne rahani menivät. Toisekseen pääsin eroon tupakasta, mutta sain yli 15 kiloa lisää painoa (!), oli siis aika tehdä muutakin. Oli aika laittaa elämää muutenkin kuntoon: turhat sokerit pois, turhat suolat pois ja unta lisää. Uni varsinkin on todella tärkeätä koko oman kehon terveydelle. Samoin hampaiden pesu aamuin illoin ja säännölliset ruokailut. En ole pyrkinyt varsinaisesti laihduttamiseen, vaikka liikakiloja on, mutta olen siirtynyt tekemään entistä enemmän ruokaa itse. Suunnittelemalla ruoat etukäteen, olen myös pystynyt säästämään talousmenoissa.

Oman arjen hyvinvointiin olen lisännyt viikolle:

  • käy pari kertaa viikossa pienellä kävelyllä, jos tykkäät käy päivittäin. Esimerkiksi puistossa tai luonnossa kävely auttaa jo puolen tunnin jälkeen!
  • nuku tarpeeksi ja sammuta se älypuhelin tai laita se pimeäksi hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa
  • syö säännöllisesti ja juo tarpeeksi – älä syö liikaa sokereita tai rasvoja, opiskele netistä miten kannattaa syödä, sillä jokaiselle löytyy kyllä niitä terveellisiä välipaloja ja ruoka-annoksia joista tykkää, ja joita voi oppia itse valmistamaan
  • älä syö raskaasti enää ilalla ennen nukkumaan menoa
  • ota vitamiineja perus ruoan tueksi
  • älä vietä useita tunteja ruudun äärellä putkeen, pidä taukoja! Jopa etätöissä, pidä tauko kerran tunnissa, käy vaikka ulkona

Jos vielä löydät harrastuksen joko online tai oikeasti toisten ihmisten parista, mahtavaa! Sosiaaliset kontaktit ovat tärkeitä meidän kaikkien pääkopan hyvinvoinnille, me ihmiset olemme suunniteltu siten, että olisimme tekemisissä toistemme kanssa.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.