Tietokonepelaamisesta ammatti?

Aloittaessa itse tietokonepelaamisen, elettiin 1980-lukua. Televisiosta tuli Wargames, jossa teinipoika pelasti kotitietokoneella maailman ja elokuvissa meni Star Wars. Kaikki tuntui mahdolliselta.

Tietokonepelaaminen oli kuitenkin vain ajanvietettä Suomessa kaikessa mittakaavassa. Jostain sai kyllä kuulla ja elokuvista nähdä, että Aasiassa ja USA:ssa pelihalleissa oli mahdollista pelata ammattilaisena videopelejä – Suomessa pelihallit olivat harvassa, eikä flipperiä pelaamalla saanut kuin parhaimmillaan oluen. 90-luvulla biljardi tuli baareihin ja flipperit väistyivät, tietokoneet kehittyivät ja pelaaminen alkoi löytää tiensä nettiin.

Samalla oman kasvamisen kanssa koitti aikuisikä ja vedonlyönti astui kuvioihin. Kohteina siihen aikaan käytännössä Englannin valioliiga, koska muiden sarjojen pelejä ei Suomessa missään oikeastaan nähnytkään. Nykyään sen sijaan voi hakea vedonlyönti tarjoukset netistä ja katsella vaikka minkä lajin ja vaikka minkä maan otteluita suoratoiston kautta missä ja koska tahansa – kun pelit ovat käynnissä.

Counter Strike: Global Offensive

Itse en koskaan ollut suuri ystävä ampumapelien suhteen. Pelasin enemmän erilaisia ajopelejä tai seikkailin netissä World of Warcraftin parissa satoja tunteja, kunnes törmäsi e-urheilu nimikkeeseen ja aloin tutkia, mistä on kyse.

CS:GO on peli, missä kaksi viiden hengen + valmentajat joukkueet kohtaavat ja pelaavat vastakkain. Joukkueet ovat välillä poliiseja ja välillä terroristeja. Tavoitteena on terroristeilla päästä räjäyttämään pommi, ja poliiseilla on tavoitteena pysäyttää terroristit. Pelissä on muutama erilainen kartta ja joukkueet ovat sitä parempia, mitä tiukemin pelaajat ovat nivoutuneet yhteen pelaavaksi joukkueeksi eli tiimiksi. Näissä kohtaamisissa on jo korkeimmalla tasolla mahdollisuus voittaa jopa miljoonia euroja yhdestä turnauksesta, ja isoimmissa turnauksissa on useampia satojen tuhansien eurojen palkintoja tarjolla vuosittain. Ei siis ihme että lajista on kehittynyt oma ammattimainen urheilulaji. Ja mikä parasta, maailman huipulla on kolme suomalaista joukkuetta: ENCE. HAVU ja KOVA, joista team ENCE on ollut jopa maailman rankinglistalla kakkosena.

Samalla kun e-urheilu on saanut entistä enemmän huomiota, on se kasvanut myös yli miljardin dollarin liikevaihdolliseksi toiminnaksi maailmanlaajuisesti ja lajin korkeinvoittosumma on saatavilla Dota2 pelin The International turnauksen finaalissa – jossa seuraavan kerran eli vuonna 2021 nähtänee jälleen suomalaista väriä – ja jälleen miljoonat dollarit ovat jaossa!

Mutta itse pelaamisen ohella voi lajia seuraava ansaita myös vedonlyönnin kautta. Esimerkiksi tällä viikolla jos olisit panostanut suomalaiseen ENCE joukkueeseen kahdessa ottelussa, olisit saanut molemmilla kerroilla panoksesi yli kaksinkertaisina takaisin – ENCE is back!

Seuraamalla vaikka vain yhtä lajia, eli CS:GO turnauksia, voi samalla harrastaa vedonlyöntiä aivan kuin seuraisi jalkapalloa. Yksittäinen CS:GO ottelu kestää tunnista muutamaan tuntiin, riippuen ratkeaako peli yhdellä karttavoitolla vai pelataanko peräti paras viidestä tavalla. Useimmiten kansainvälisellä tasolla pelataan paras kolmesta, eli kaksi karttavoittoa riittää ottelun voittoon.

Myös CS:GO ja muissa e-urheilu otteluissa on mahdollista vedonlyönnissä kerätä useampi kohde yhteen ja muodostaa yhteinen kerroin, silloin vain pitää jokaisen ”arvauksen” mennä oikein, jotta voitto tulee. Varsinklin CS:GO otteluissa maailman parhaiden joukkueiden tasoerot ovat todella pieniä – ja jo pienikin yhden pelaajan huono päivä voi viedä voiton yllättäjälle – aivan kuten jalkapallossa voi altavastaaja tehdä sen yllätysmaalin ja viedä voiton – jotain isojakin kertoimia on saatavilla viikoittain e-urheilun maailmassa.

Online vs LAN

Tänä vuonna maaliskuun jälkeen käytännössä jokainen isokin turnaus on siirtynyt online-maailmaan. Ennen ja toivottavasti tulevaisuudessa lajin suurimmat turnaukset ja niiden finaalit palaavat jälleen areenoille ja LAN-peleiksi, joissa itse pelaajat ovat paikalla, ja pelaajien ympärillä voi olla kymmeniä tuhansia fajena. Jokainen pelaaj itsekin ymmärtää, kuinka erilaista on pelata kotoa tai tiimin tiloista käsin, kuin olla keskellä tuhansien katsojien lavaa pelaamassa.

Kaikki odottavat jo tulevia LAN-turnauksia, joita toivottavasti päästään seuraamaan jo tulevan talven aikana.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.