Melonta harrastuksena

Järvet, joet ja kosken kuohut houkuttelevat melomaan. Silloin pääsee lähelle luontoa ja nauttimaan niin melomisesta kuin luonnon läheisyydestä kaikilla aisteilla. Veden pintaa pitkin lipuessa aukaisee uuden näkökulman maisemien tarkasteluun. Melonta sopii ihan jokaiselle, oli sitten vanha tai nuori. Aloittaa voi milloin tahansa ja kokemuksia saa kartutettua vain melomalla. Meloen pääsee myös tutustumaan sellaisiin paikkoihin, joihin veneellä kulkeminen olisi mahdotonta. Meloessa ei juurikaan synny ääntä, joten myös luonnon tarkkailu onnistuu lintuja häiritsemättä. Onnekas voi nähdä myös hylkeen köllöttelemässä rantakalliolla.

Monipuolisuus

Melontakokemuksia voi hankkia monella eri tavalla. Kesämökin rannasta voi lähteä lyhyille melontaretkille, tai voi suunnitella vaikkapa viikon pituisen melontaseikkailun telttayöpymisineen. Meloessa voi myös kasvattaa kuntoa ja osallistua erilaisiin kilpailuihin. Melonta tarjoaa monipuolisten luontoelämyksien lisäksi mahdollisuuden viettää yhdessä aikaa sekä haastaa itseään kehittymään. Melonta vähentää stressiä ja on samalla tehokasta liikuntaa. Vesi ja ympäröivä luonto rentouttaa mieltä samalla kun kunto kehittyy. Jokamiehenoikeudet mahdollistavat melonnan harrastamista kaikkialla Suomessa. Melonnan voi aloittaa keväällä heti jäiden lähdettyä ja jatkaa kesän läpi pitkälle syksyyn. Rohkeimmat melovat myös merellä. Merellä melottaessa varusteisiin ja turvallisuuteen täytyy kiinnittää erityisesti huomiota. Lajiin pääsee tutustumaan helposti melontakurssien lisäksi eri seurojen järjestämissä melontakokeiluissa.

Tarpeelliset varusteet

Kanoottiin saa pakattua ongelmitta jopa viikon varusteet ruokineen ja telttoineen. Usein vesivarastoja ei kannata kuljettaa mukana, vaan niitä kannattaa täydentää suunnitellusti matkan varrella. Vesipisteiden sijainti kannattaakin selvittää hyvissä ajoin etukäteen, varsinkin jos liikkuu syrjäisellä seudulla. Tavarat pakataan aina vedenpitäviin pakkauksiin, ettei pääse käymään niin, että tauon koittaessa vaihtovaatteet ovat märät ja ruuatkin kastuneet. Syksyllä melontakautta voi jatkaa kuivapuvun avulla siihen asti, että vesistöt jäätyvät. Erilaisissa vesistöissä liikuttaessa sekä omat taidot että kanootti voi joutua koetukselle. Rauhallisesti järvissä melottaessa riittää avokanootti, mutta koskireiteille lähdettäessä tarvitaan kajakkia. Koskikajakit ovat näppäriä kovissakin aalloissa, koska ne ovat lyhyempiä kuin meri- ja retkikajakit.

Tarvittavat taidot

Melontakursseille osallistumalla saa perehdytyksen taitoihin, joita tarvitaan melonnassa. Kursseilla käydään läpi niin melontatekniikat, varusteet ja turvallisuusasiat. Melontakursseja järjestävät esimerkiksi melontaseurat. Melontakurssin lisäksi tarvitaan ensiapu- ja navigointitaitoja. Vaaratilanteita syntyy esimerkiksi silloin, kun rantaudutaan liukkaalle kalliolle. Kursseilta saa arvokasta tietoa ja taitoa esimerkiksi siitä, miten kiikkerään kanoottiin pääsee turvallisesti laiturilta. Kursseilla opetellaan myös vaaratilanteista selviytymistä, kuten sitä miten menetellään silloin kun kanootti kaatuu. Kurssilla opittujen taitojen avulla on helppo jatkaa harrastusta itsenäisesti. Meloessa tärkeintä on oikean tekniikan käyttö. Kun muistaa käyttää koko vartalon voimaa, on melominen tehokasta. Liikkeen voima lähtee jaloista ja lantiosta, tällöin melaan saadaan voimaa paljon enemmän kuin pelkkää käsivoimaa käyttämällä. Tällöin jaksaa myös meloa kauemmin.

Melontakohteen valinta

Melonnan vaikeustaso määräytyy sen perusteella, minkälaisen melontakohteen valitsee. Aloittelijalle on riittävästi haastetta muutaman tunnin pituisella rauhallisella retkellä järvellä, kunhan sää on tyyni. Kokenut meloja voi lähteä pitkälle retkelle, vaikka olisi tuulinen sää ja virtapaikkoja reitin varrella. Mikäli meloo reittiä, jolla on paljon saaria, on matkan pituutta helppo vaihdella ja valita erilaisia taukopaikkoja. Reitti pysyy helppona, mikäli välietappien välinen matka ei ole liian pitkä. Koskimelontareitin vaikeuden pystyy hahmottamaan parhaiten reitin kuvauksesta. Suomessa on paljon kansallispuistoja ja retkeilyalueita, joista varmasti löytyy mieluinen melontareitti. Myöskään luonnonsuojelualueita ei kannata unohtaa melontakohdetta suunnitellessa. Melojien käytettävissä on erilaisia autiotupia sekä tulentekopaikkoja, joissa voi pitää ruokatauon. Kunnilla ja eri yhdistyksillä on usein valmiiksi suunniteltuja reittejä, joilla on myös erilaisia palveluita tarjolla.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.