Harrastuksesta ammatti

Oletko koskaan pohtinut, että omasta harrastuksesta voisi saada rahaa? Tai kenties tehdä siitä jopa päätulonlähde, ammatti? Me olemme miettineet tätä ja ajattelimmekin listata muutaman tällaisen harrastuksen. Samalla listasimme asioita, joita olisi hyvä huomioida yrittäjäksi lähtiessään.

Urheiluvalmentaja

Moni urheilua harrastanut saattaa vuosien varrella kerätä kattavan tietovaraston sekä omasta lajista että kehonhuollosta. Siihen kun lisää vielä koulutusta aiheesta, voisi kohtuullisen helposti alkaa toimia valmentajana. Onhan toki selvää, että itse urheileminen ja valmentaminen ovat eri asioita ja kaikille ei valmentaminen varmasti sovi, mutta voi olla, että tunnet sopivasi ammattiin ja haluat jakaa tietotaitoasi eteenpäin. Aluksi se ei ehkä olisi päätyö, mutta suosittelemme silti, että otat heti alusta alkaen laskujen hallintaan järkevän ratkaisun. Sen ei tarvitse olla maksullinen, esimerkiksi Zervantilla on tarjolla ilmainen laskutusohjelma, jota voi käyttää jopa mobiilisti suoraan kentällä tuntien jälkeen.

Tietokonepelaamisen ammattilainen

Jos joku olisi kertonut muutama vuosi sitten, että tietokonepelejä pelaamalla voi Suomessa ansaita miljoonia, emme olisi uskoneet korviamme. Nykyään se on kuitenkin täysin mahdollista, ja Suomessa on jo useita miljonäärejä, jotka ovat ansainneet rahansa pelaamalla tietokonepelejä. Pelit kuten Dota2, CS:GO, PUBG, Fortnite ja League of Legends ovat sellaisia pelejä, joiden parissa liikkuu miljoonia euroja vuosittain. J

os itse harrastat pelaamista ja huomaat olevasi siinä todella hyvä, voi olla, että liityt jonkin ammattilaistiimiin jäseneksi ja alat saamaan pelaamisesta palkkaa. Monet ammattipelaajat ovat päätyneet yrittäjiksi ja ryhtyneet laskuttamaan pelaamisestaan. Laskutuskin onnistuu suoraan selaimessa: Zervantilla on ilmainen laskulomake, jolla voit luoda laskun ja lopulta lähettää sen sähköpostitse

Tee se itse -tekijästä kauppiaaksi

Joskus käy niin, että työn ohella alkaa kotona tai mökillä nikkaroida sitä sun tätä. Vähitellen omat taidot kehittyvät ja sukulaiset alkavat saada mitä käyttökelpoisempia lahjoja syntymäpäivänä. Lopulta oma tuotantointo kasvaa entisestään, ja harrastuksen myötä luodut tuotteet täyttävät kaikki kaapit ja hyllyt. Silloin kannattaa alkaa listaamaan, missä niitä voisi järkevästi myydä:

  • kirpputorit
  • myyjäiset
  • nettikauppa
  • lähikaupan aula
  • tuttavan liikkeen yhteydessä

Jos tuotteita on vain muutamia, voi tekemisen vielä nähdä harrastuksena. Siinä vaiheessa kun tuotteitasi alkaa ilmestyä edellä mainittuihin paikkoihin, on ehkä aika perustaa yritys.

Yrityksen perustaminen

Harrastukset ovat siinä mielessä kivoja, että ne ovat vapaaehtoisia ja aina voi itse päättää, jatkaako vai ei. Jos harrastuksesta syntyy päätulonlähde, kannattaa hoitaa muutama asia kuntoon. Alla näkyvä lista ei missään nimessä yritä olla täydellinen, mutta se perustuu omiin kokemuksiimme. Meillä on taustalla muun muassa musiikinkuuntelusta muodostunut DJ-ura ja vapaa-ajan kirjoittajasta kehittynyt toimittaja. Harrastuksesta voi siis syntyä ammatti joko vahingossa tai tarkoituksella.

Mitä siis kannattaa huomioida, kun siirtyy ammattilaiseksi ja laittaa oman yrityksen pystyyn:

  • Varmista, että haet tarjolla olevat valtion antamat tuet ennen yrityksen perustamista.
  • Kysy esimerkiksi verohallinnolta, mitä papereita sinun tulee täyttää.
  • Keksi hyvä nimi yrityksellesi.
  • Perusta kotisivut ja vähintään yksi sosiaalisen median kanava.
  • Avaa yrityksellesi pankkitili. Sillä tavoin yrityksesi menoista ja tuloista on helpompi pitää kirjaa.
  • Hanki laskutusohjelma, jotta voit lähettää verkkolaskuja ja luoda laskuja mobiilisti. Saat samalla tarvittavat raportit ja laskutuksen seurannan, jolloin niihin ei kulu liikaa omaa aikaa.
  • Tee yrityksellesi liiketoimintasuunnitelma. Palaa siihen ensimmäisen vuoden jälkeen ja tee tarvittavia muutoksia.
  • Mieti henkilökohtaiset hyvät ja huonot puolesi, ja mitä sinun tulisi kehittää, jotta menestyisit paremmin.
  • Luo ympärillesi yhteistyöverkosto: pyri tekemään vain se, minkä itse osaat ja teetä muut työt ulkopuolisilla.

Mieti tarkkaan, ennen kuin teet lopullista päätöstä siirtyä harrastajasta yrittäjäksi. Varsinkin, jos sinulla on jo päätyö, voi olla sittenkin hyvä pitää harrastus harrastuksena. Tai sitten teet harrastuksen kautta silloin tällöin laskutettavaa työtä. Sekin voi olla toimiva vaihtoehto.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.