Harrastuksena suunnistus

Seikkailun hurmoksessa voi kirmata läpi sammalmättäiden ja kuusitiheikköjen. Suunnistaja nauttii vauhdista ja luontoelämyksestä. Tuttu lähimetsä voi näyttää villiltä syrjäseudulta, kunhan poikkeaa polulta kauemmaksi metsän siimekseen samalla karttaan ja maastonmuotoihin keskittyen. Rastilippu pilkottaa kiven takana ja rastin löydettyään voi naksauttaa leimasinta ja merkitä rastin löytyneeksi. Kartasta etsitään seuraava rasti, valitaan sopiva reitti ja matka jatkuu vauhdikkaasti seuraavalle rastille.

Suunnistuksen ilot

Suunnistuksen ilo löytyy rastien löytämisestä ja onnistumisesta kerta toisensa jälkeen reitin edetessä. Suunnistaessa tulee tietoiseksi myös omien taitojen rajallisuudesta, mutta eksymiset ovat usein vain hetkittäisiä ”pummeja”. Luotettavan kompassin ja tarkan kartan kanssa eksyneenä ei ehdi olla kauan, mutta silti se tuo pientä jännitystä suunnistukseen. Turvallinen eksymisen tunne myös opettaa sietämään hetkittäin epämukavuutta. Itsevarmuus lisääntyy pienten epäonnistumisten ja ongelmatilanteista selviämisen kautta. Parhain maastonlukuharjoitus löytyy, kun onnistuu taas paikantamaan itsensä kartalta. Suunnistus on omavalintaisen reitin löytämistä maastossa karttaan merkittyjen rastien kautta ennalta määrätyssä järjestyksessä niin nopeasti kuin mahdollista. Apuna käytetään vain karttaa ja kompassia. Suunnistajan on osattava lukea sekä karttaa että maastoa ja valittava se nopein reitti.

Suunnistustaidot kasvavat

Suunnistaa voi joko hiki virraten juosten tai rauhallisesti sienestyspaikkoja katsellen. Suunnistus tekee hyvää kaikille. Tunnin suunnistusreissun jälkeen huomaa arkihuolten kadonneen, ainakin hetkeksi. Luontoympäristö tekee tehtävänsä. Suunnistustaidot karttuvat vähitellen. Sanotaan että suunnistamaan oppii vain suunnistamalla. Taitojen kartuttua voi suunnata esimerkiksi erämaavaellukselle turvallisin mielin. Retkillä vaaditaan hieman enemmän varusteita kuin lyhyellä suunnistusreitillä. Kun osaa lukea karttaa, ei tarvitse liikkua metsässä vain suurimpia polkuja pitkin. Kartantuntemuksen lisäännyttyä voi oppia valitsemaan myös potentiaaliset marjastus- ja sienestyspaikat. Rohkeus liikkua metsässä kasvaa huomaamatta. Aluksi voi tuntua, että karttamerkkejä on niin paljon, että kaikkia on mahdotonta oppia hetkessä. Vaihtelevassa maastossa suunnistamalla myös karttamerkit jäävät hyvin mieleen.

Suunnistuksen aloittaminen

Aloittelija pääsee helposti ja turvallisesti alkuun osallistumalla alueen suunnistusseuran järjestämille iltarasteille. Tiedon rastien sijainnista löytää usein joko kotikunnan urheilu- tai suunnistusseuran verkkosivuilta. Suunnistamaan lähtiessä on tärkeää pukeutua ulkoiluvaatteisiin ja valita jalkaan maastokelpoiset lenkkarit. Tyyli on vapaa, mutta vallitsevaa suunnistusmuotia näkee rasteilla. Kompassin voi hankkia itse, mutta kompassin ja leimasimen voi usein lainata tai vuokrata lähtöpaikasta. Mikäli välineitä ei löydy omasta takaa, kannattaa varmistaa etukäteen rastien järjestäjältä onko heillä lainavälineitä tarjolla. Karttamaksua saatetaan periä muutama euro, jotta pääset radalle mukaan. Suoritettavan radan vaativuustaso valitaan oman tason mukaisesti. Helpoimmat rastit ovat usein polun ja selkeiden maamerkkien läheisyydessä ja reitti on valittavissa siten, että rastilta toiselle pääsee polkuja pitkin. Jokainen voi valita itselleen parhaiten sopivan suunnistustaktiikan. toiset ryntäilevät rastin lähestyessä edestakaisin, osa harkitsee reitin tarkasti kartan perusteella ja kävelee rastille lähes viivasuoraa reittiä pitkin. Osa saattaa rynnätä suoraan rastille järkevintä reittiä pitkin. Taitoja voi kehittää omista tavoitteistaan ja lähtökohdistaan lähtien. Suunnistusseurat auttavat mielellään uudet harrastuksen pariin haluavat alkuun.

Kilpaileminen

Suunnistusseuraan kuuluva voi osallistua kansallisiin suunnistuskilpailuihin. Kilpailuja järjestetään satoja vuodessa eri puolilla Suomea. Kilpasarjoihin osallistujalla on oltava kilpailulisenssi. Lisenssin lunastaminen tarkoittaa sitä, että suunnistaja solmii lisenssisopimuksen, jossa on määritelty kilpasuunnistajan ja liiton väliset oikeudet ja velvollisuudet. Useissa kilpailuissa on mahdollista osallistua myös kuntosarjoihin. Niihin voi ilmoittautua paikan päällä eikä lisenssiä tarvita. Kilpailukutsussa kerrotaan ratapituuksista ja kuntosarjoista. Kilpailut järjestävä seura julkaisee nettisivuillaan kilpailukutsun. Suunnistusta harrastavan kannattaa hankkia kuntosuunnistajan vakuutus siltä varalta, jos sattuu jokin tapaturma. Vapaa-ajan vakuutukset korvaavat kuntosuunnistustapahtumissa sattuneita tapaturmia hyvin vaihtelevasti. Kannattaa varmistaa milloin Kuntosuunnistajan vakuutus on voimassa, sillä se on voimassa Suomen Suunnistusliitto ry:n järjestämissä kisoissa tietyin edellytyksin.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.